10+1 συμβουλές για να κόψεις τα έξοδα της… πείνας!

Τα τρόφιμα και τα πάγια έξοδα του σπιτιού απορροφούν κάθε μήνα το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων μας.  Αν θέλετε ένα οικονομικά σταθερό περιβάλλον για την οικογένεια σας, πάρτε τη κατάσταση στα χέρια σας και διαβάστε τις 11 συμβουλές οικονομίας που θα σας λύσουν τα χέρια!


* Αγοράστε τα λαχανικά και τα κρεατικά της εβδομάδας από τις λαϊκές αγορές και τη Βαρβάκειο –οι Αθηναίοι– μετά τις 13.00 το μεσημέρι, οπότε οι τιμές χαμηλώνουν αισθητά.

Πηγαίνετε με λίστα στο σούπερ μάρκετ. Και τηρήστε την ευλαβικά: μην αγοράσετε τίποτα –αλλά τίποτα– που δεν περιλαμβάνεται σε αυτήν.

Μην πηγαίνετε ποτέ στο σούπερ μάρκετ πριν φάτε. Η λιγούρα είναι πάντα κακός σύμβουλος μπροστά σε ένα ράφι φορτωμένο σοκολάτες.

Μην αγοράζετε τα βασικά είδη –μακαρόνια, σάλτσες ντομάτας, ρύζι– που φέρουν γνωστές ετικέτες. Δεν έχουν καμία γευστική διαφορά με τους «άσημους» ανταγωνιστές τους –ούτως ή άλλως τα αναμιγνύετε με σάλτσες, πιπέρια, μπαχαρικά και άλλα υλικά, «εξαφανίζοντας» την αρχική τους γεύση.

* Ένα τρόφιμο που πλησιάζει την ημερομηνία λήξης του μπορεί να συντηρηθεί για λίγες ημέρες παραπάνω στην κατάψυξη.

Φυτέψτε –έστω, σε γλάστρες στο μπαλκόνι αν δεν απολαμβάνετε το προνόμιο του κήπου– λαχανικά και βότανα, τα οποία θα χρησιμοποιείτε στο μαγείρεμα. Δε θα εξοικονομήσετε απλά χρήματα, θα έχετε και πάντα φρέσκες βιολογικές ύλες στην κουζίνα σας.

* Η κατάψυξη και ο φούρνος μικροκυμάτων είναι ο συνασπισμός που μάχεται την κρίση. Μαγειρεύετε τα Σαββατοκύριακα –και τις ελάχιστες καθημερινές που έχετε διάθεση και χρόνο– μεγαλύτερες ποσότητες, και παίρνετε ταπεράκι στη δουλειά.

* Από την άλλη, τα delivery εξασφαλίζουν μερικές πολύτιμες έξτρα αποδείξεις.

* Μιλώντας για delivery, πολλές μεγάλες αλυσίδες παρέχουν έκπτωση της τάξεως του 30% αν παραλάβετε την παραγγελία σας οι ίδιοι από κάποιο κατάστημά τους –γλιτώνετε και το tip για τον υπάλληλο.

* Ποιος είπε ότι για να κάνετε οικονομία πρέπει να αποκλείσετε τις εξόδους για φαγητό; Στον Αιγύπτιο (Μεγάλου Αλεξάνδρου και Μυκηνών, Μεταξουργείο) θα δοκιμάσετε τα καλύτερα φαλάφελ και το αυθεντικότερο ταμπουλέ της ζωής σας, προς μάξιμουμ 7 ευρώ το άτομο. Στον Κυματοθραύστη (Βαλτετσίου και Χαριλάου Τρικούπη, Νεάπολη) γεμίζετε από το μπουφέ μεγάλο πιάτο με λιχουδιές με 6 μόλις ευρώ (μικρό πιάτο με 3 ευρώ).

* Έχουμε και συνέχεια: Στο Αστάρι (Μαραθώνος και Γερμανικού, Μεταξουργείο) θα απολαύσετε σπιτικές σπεσιαλιτέ με μόλις 4,70 ευρώ το πιάτο, τις οποίες θα συνοδεύσετε με εξαιρετική ρακή, προς 2,70 ευρώ. Στο arty μπιστρό Paris – Athènes του Γαλλικού Ινστιτούτου (Σίνα 31, Κολωνάκι, τηλ.: 210 3398600) παραγγέλνετε το πιάτο ημέρας, το οποίο πληρώνετε μόλις 3,50 ευρώ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει