20 Επιγραμματικές συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας και χρημάτων

20 Επιγραμματικές συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας και χρημάτων

Στο πρώτο μέρος αυτού του αφιερώματος θα αναφέρουμε μερικές απλές συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας που μπορούν να μας προσφέρουν σημαντική μείωση των εξόδων από τις σπατάλες της καθημερινότητας.

  1. Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές που φέρουν την πιστοποίηση ENERGY STAR®, εξοικονομούν ενέργεια μόνο όταν έχει ενεργοποιηθεί από το λογισμικό η κατάλληλη επιλογή.
  2. Απλώστε τα ρούχα για να στεγνώσουν φυσικά αντί να χρησιμοποιήσετε το στεγνωτήριο. Κάποια υφάσματα μάλιστα είναι προτιμότερο να μην τοποθετηθούν σε στεγνωτήριο ποτέ.
  3. Προτιμήστε να αγοράσετε ένα laptop για τον επόμενο ηλεκτρονικό υπολογιστή σας. Καταναλώνουν σημαντικά λιγότερη ενέργεια και χώρο, ενώ δεν χάνετε τα αρχεία που δεν έχετε ακόμη αποθηκεύσει σε διακοπή ρεύματος.
  4. Εάν υποχρεωτικά πρέπει να χρησιμοποιήσετε στεγνωτήριο, βάλτε ξεχωριστά τα λεπτά ρούχα και σε άλλη δόση πετσέτες και χοντρά.
  5. Προτιμήστε να αφήσετε τα πιάτα να στεγνώσουν μόνα τους αντί να χρησιμοποιήσετε το πρόγραμμα στεγνώματος του πλυντηρίου.
  6. Πολλές ηλεκτρονικές συσκευές (τηλεοράσεις, DVD, στερεοφωνικά και ειδικά παλαιά video) συνεχίζουν να καταναλώνουν ενέργεια ακόμη και όταν είναι σβηστά σε κατάσταση αναμονής. Μάλιστα στο σύνολο του οικιακού εξοπλισμού, σε κατάσταση αναμονής καταναλώνεται περισσότερη ενέργεια από αυτήν που χρειάζεται για τον φωτισμό με λάμπες οικονομίας. Γι’αυτό τοποθετήστε τις συσκευές σε πολύπριζα με διακόπτη και κλείνετε τον διακόπτη όταν δεν τις χρησιμοποιείτε.
  7. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι η χρήση επαναφορτιζόμενων μπαταριών οδηγεί σε εξοικονόμηση ενέργειας και επιβαρύνει λιγότερο το περιβάλλον. Εάν πρέπει αναπόφευκτα να χρησιμοποιήσετε κλασικές μπαταρίες, πετάξτε τις σε ειδικό σημείο ανακύκλωσης.
  8. Υπάρχει μία λανθασμένη άποψη ότι οι screen savers εξοικονομούν ενέργεια. Η σωστή τακτική είναι το χειροκίνητο σβήσιμο της οθόνης ή η αυτόματη ρύθμιση για μετάπτωση σε κατάσταση stand by όταν ο υπολογιστής δεν χρησιμοποιείται για αρκετή ώρα.
  9. Ακόμη και όταν ένας φορητός υπολογιστής είναι σβηστός, ο μετασχηματιστής του συνεχίζει να καταναλώνει ενέργεια. Γι’αυτό τοποθετήστε τον σε πολύπριζο με διακόπτη και κλείνετε τον διακόπτη, ή βγάλτε τον από την πρίζα όταν δεν τον χρησιμοποιείτε, εκτός και εάν θέλετε να φορτίσετε την μπαταρία του.
  10. Αφαιρέστε τους φορτιστές από την πρίζα όταν η συσκευή έχει φορτιστεί πλήρως, γιατί εξακολουθούν να καταναλώνουν ενέργεια.
  11. Προσπαθήστε να γεμίζετε πλήρως τον κάδο που πλυντηρίου, ώστε να εκμεταλλεύεστε καλύτερα την ενέργεια που ξοδεύεται σε κάθε πλύση, Αν πρέπει να βάλετε λιγότερα ρούχα, ρυθμίστε και για λιγότερη ποσότητα νερού.
  12. Εάν πρέπει να προμηθευτείτε στεγνωτήριο, αναζητήστε ένα μοντέλο που θα διαθέτει αισθητήρα υγρασίας και διακόπτει αυτόματα την λειτουργία του , όταν τα ρούχα στεγνώσουν. Αυτό θα εξοικονομήσει ενέργεια και θα προστατεύσει και τα ρούχα.
  13. Εάν πρόκειται να απομακρυνθείτε από τον υπολογιστή σας για περισσότερο από 20 λεπτά, σβήστε την οθόνη του. Εάν πρόκειται να λείψετε περισσότερο από δύο ώρες, σβήστε ολόκληρο τον υπολογιστή ή βάλτε τον σε κατάσταση αναμονής (suspend).
  14. Εξαερώνετε τα σώματα του καλοριφέρ τουλάχιστον μία φορά το εξάμηνο, ή όσο σύντομα χρειάζεται.
  15. Θερμομονώστε καλά τους εξωτερικούς τοίχους του σπιτιού, και ειδικά στα σημεία που είναι τοποθετημένα τα σώματα του καλοριφέρ. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, τοποθετήστε στον τοίχο πίσω από τα θερμαντικά σώματα ειδικές θερμοανακλαστικές επιφάνειες, ώστε να μην διαρρέει η θερμότητα προς τους εξωτερικούς τοίχους.
  16. Μην τοποθετείτε μπροστά από τα σώματα του καλοριφέρ έπιπλα ή καλύμματα που φράζουν τους αεραγωγούς ή εμποδίζουν την μεταφορά θερμότητας.
  17. Προτιμήστε να δροσίζεστε χρησιμοποιώντας ανεμιστήρα (ειδικά οροφής). Ακόμη και όταν χρησιμοποιείτε κλιματιστικό, η χρήση του ανεμιστήρα οροφής θα σας προσφέρει την ίδια άνεση, τοποθετώντας τον θερμοστάτη του κλιματιστικού σε υψηλότερη θερμοκρασία.
  18. Σβήστε τον απορροφητήρα στην κουζίνα ή τον εξαεριστήρα στο μπάνιο, 20 λεπτά μετά το μαγείρεμα ή το μπάνιο, ώστε να συγκρατήσετε τον ζεστό αέρα στον χώρο.
  19. Τοποθετήστε χρονο-χωροθερμοστάτη, ώστε το σύστημα θέρμανσης να φροντίζει απλά να μην παγώσει το σπίτι σας κατά τις εργάσιμες ώρες, αλλά όταν επιστρέφετε να έχει ήδη λειτουργήσει ώστε να το βρείτε ζεστό όταν επιστρέψετε.
  20. Τοποθετώντας σύστημα αντιστάθμισης σε εγκαταστάσεις θέρμανσης, εξασφαλίζετε οικονομία έως και 30%.

Πηγή: www.karouzos.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει