24 τρόποι για να μειώσεις τα κόστη της επιχείρησής σου

Ποιος επιχειρηματίας δεν θέλει να πληρώνει λιγότερα και να απολαμβάνει μεγαλύτερα κέρδη; Η εύρεση τρόπων μείωσης κόστους αποτελεί καθημερινή πρόκληση για τον ιδιοκτήτη μιας μικρής επιχείρησης.

Η διέξοδος από την οικονομική κρίση, βεβαίως, δεν προϋποθέτει μόνο τη μείωση του κόστους αλλά και την απαραίτητη αύξηση των πωλήσεων χωρίς έξτρα επιβάρυνση στα κέρδη. Δες λοιπόν 24 τρόπους μείωσης του κόστους της επιχειρηματικής σου δραστηριότητας και εντόπισε στην επιχείρησή σου πιθανές περιοχές που θα μπορούσαν να σου κοστίζουν λιγότερο.

Ο κανόνας που ισχύει σε κάθε αγορά είναι ο εξής: “Oτιδήποτε αγοράζεις, πρέπει να συνεισφέρει σε αύξηση των εσόδων σου.”

  • Να ελέγχεις και να παρακολουθείς τα κόστη σου. Αυτό είναι το πρώτο βήμα για να εντοπίσεις τι πληρώνεις και πόσο σου κοστίζει. Κατάγραψε αναλυτικά. Τα πάντα. Από το πιο μικρό ως το πιο μεγάλο.
  • Κάνε πάντα έρευνα αγοράς πριν αγοράσεις κάτι. Αναμφισβήτητα, είναι κάτι που στο παρελθόν ίσως δεν κάναμε τόσο διεξοδικά. Θα πρέπει να γίνει συνήθεια σε έναν επιχειρηματία να κάνει μια αναλυτική έρευνα αγοράς. Ακόμη κι αν δεν την κάνει ο ίδιος και την έχει αναθέσει σε κάποιον υπεύθυνο αγορών δεν θα πρέπει να την αφήνει στην τύχη της. Έλεγξε τον υπάλληλο ότι την έκανε σωστά. Το τελικό οκ το δίνεις εσύ, οπότε πρέπει να έχεις τα σωστά δεδομένα για να αποφασίσεις.
  • Συνεργάσου με ελεύθερους επαγγελματίες. Σε πολλές περιπτώσεις, συμφέρουν από το να συνεργαστείς με μια μεγάλη εταιρεία. Επίλεξε σωστά τον κατάλληλο, έλεγξε τις προηγούμενες συνεργασίες του και δοκίμασέ τον.
  • Συνεργάσου με βάση την «ανταλλαγή υπηρεσιών ή προϊόντων». Το βλέπουμε όλο και περισσότερο σε περιόδους οικονομικής ύφεσης. Παρέχεις μια υπηρεσία σε κάποιον και αυτός με την σειρά του σου παρέχει αντίστοιχα τη δική του. Συμφέρει και τους δυο σας, απλά φρόντισε να μείνει πάντα και η άλλη πλευρά ικανοποιημένη.
  • Προόσεξε τις αγορές μικροπραγμάτων. Υπάρχουν αρκετές μικροαγορές που μπορεί να κάνει μια επιχείρηση και στο τέλος του χρόνου, όταν αθροίσει τα ποσά, να ανακαλύψει το μέγεθος μιας δαπάνης που θα μπορούσε να την είχε περιορίσει κάνοντας κάποιες έξυπνες κινήσεις.
  • Μείωσε το κόστος των αποθεμάτων που διατηρείς. Μην δεσμεύεις το κεφάλαιό σου ενώ θα μπορούσε να επενδυθεί σε άλλες πηγές δημιουργίας εισοδήματος. Ούτε φυσικά να παρουσιάζονται ελλείψεις σε προϊόντα, γεγονός που ισοδυναμεί με χαμένες πωλήσεις. Απαιτείται κατάλληλος έλεγχος και πρόβλεψη.
  • Επίλεξε την κατάλληλη νομική μορφή για την εταιρεία σου. Με τις τελευταίες εξελίξεις στο φορολογικό, κάποιες νομικές μορφές επιχειρήσεων επωφελούνται περισσότερο και κάποιες λιγότερο. Πριν δημιουργήσεις την επιχείρησή σου συμβουλεύσου το λογιστή σου ή ένα σύμβουλο επιχειρήσεων ώστε να σε καθοδηγήσει σωστά σε αυτό. Δεν χρειάζεται να πληρώνεις στο τέλος της χρήσης, φορολογικές επιβαρύνσεις που δεν θα μπορούσες να αποφύγεις εξ’αρχής.
  • Μείωσε το κόστος της «παραδοσιακής» διαφήμισης και βελτίωσε την onlineΕπωφελήσου από τους νέους τρόπους διαφήμισης που το internet σου προσφέρει δίχως να αυξάνεις τα κόστη σου σε προβολή. Εντόπισε πού βρίσκεται το αγοραστικό σου κοινό, βρες ποιο είναι το κατάλληλο μέσο για να επικοινωνήσεις στοχευμένα και ξεκίνα να προωθείς τα μηνύματά σου. E-mail marketing, social media marketing, article marketing, google ads. Οι δυνατότητες είναι πραγματικά πολλές και τα αποτελέσματα σημαντικά.
  • Διακανονισμός με τράπεζες. Ένας καλύτερος διακανονισμός με τις τράπεζες είτε για τα προσωπικά σου δάνεια, είτε για τα επαγγελματικά ή στεγαστικά, αυτήν την περίοδο, μπορεί να σε βοηθήσει να μειώσεις το επιτόκιο δανεισμού και να ελαφρύνεις τις δόσεις που πληρώνεις κάθε μήνα. Φρόντισέ το γιατί και οι τράπεζες θέλουν να πληρώνονται τα δάνεια αλλά και εσύ να μπορείς να τα πληρώσεις
  • Πλήρωνε πάντα μετρητοίς, αφού έχεις συγκεντρώσει το απαιτούμενο ποσό. Στις περισσότερες περιπτώσεις η πληρωμή τοις μετρητοίς συνεπάγεται καλύτερη τιμή. Κάνε ένα σωστό προγραμματισμό που θα σου επιτρέπει να βάζεις στην άκρη ένα ποσό μέχρι να συγκεντρώσεις αυτό που χρειάζεσαι για να πραγματοποιήσεις την αγορά σου. Και φυσικά, μην ξεχνάς να διαπραγματεύεσαι πάντα την τιμή.
  • Ελαχιστοποίησε τις διάφορες μικροχρεώσεις. Πόσα χρήματα ξοδεύεις σε χρεώσεις όπως τραπεζικές συναλλαγές, πληρωμές μέσω web banking, καθυστερημένες δόσεις κ.λπ.; Πρόσεξε τις χρεώσεις αυτές επειδή στο τέλος του χρόνου θα διαπιστώσεις ότι το ποσό ανεβαίνει σημαντικά.
  • Αξιοποίησε την επικοινωνία μέσω internetΥπάρχουν προγράμματα στο skype, καθώς και άλλων εταιρειών, που σου δίνουν τη δυνατότητα να περιορίσεις σημαντικά τα κόστη επικοινωνίας και κατ’ επέκταση μετακίνησης. Χρησιμοποιώντας συνδιαλέξεις μέσω video, γλιτώνεις έξοδα εισιτηρίων, γευμάτων, διαμονής κ.λπ.
  • Βρες νέο χώρο για τη δραστηριότητά σου. Πολλές επιχειρήσεις αλλάζουν γραφεία και πάνε σε καλύτερα σημεία με χαμηλότερο μίσθωμα. Αν είσαι ελεύθερος επιχειρηματίας, ένα βήμα πριν νοικιάσεις το δικό σου χώρο, είναι να αξιοποιήσεις τις δυνατότητες που σου παρέχουν οι χώροι co-working.
  • Βρες φθηνότερους χώρους για να πραγματοποιήσεις τις εκδηλώσεις σου. Διοργανώνεις σεμινάρια, παρουσιάσεις, ημερίδες ή διάφορες συγκεντρώσεις προσωπικού; Εκτός από τις αίθουσες ξενοδοχείων, υπάρχουν και εταιρείες που νοικιάζουν τους χώρους τους ώστε να είσαι σε θέση να κάνεις την εκδήλωση που θέλεις με πολύ μικρό κόστος. Αν οργανώνεις συχνά τέτοιες εκδηλώσεις, θα διαπιστώσεις ότι στο τέλος της χρονιάς η εξοικονόμηση χρημάτων είναι αρκετά σημαντική.
  • Απασχόλεισαι εκπαιδευόμενους. Υπάρχουν συγκεκριμένα προγράμματα μέσω των οποίων μπορείς να βρεις κάποιον φοιτητή να κάνει την πρακτική εξάσκησή του στην επιχείρησή σου. Αν είναι κατάλληλος, το οποίο θα διαπιστώσεις πάνω στη δουλειά, τον έχεις υπ’ όψιν σου και για πιθανή μελλοντική πρόσληψη.
  • Αναδιοργάνωσε το προσωπικό της επιχείρησής σου. Θέσε συγκεκριμένους στόχους στο προσωπικό και υποστηρίξέ τους ώστε να τους πετύχουν. Μέτρα την παραγωγικότητά τους βάσει αποτελεσμάτων. Μπορεί οι συνθήκες να είναι πολύ δύσκολες στην αγορά όμως η επιβίωση της επιχείρησής σου εξαρτάται από την αφοσίωση, τη σκληρή δουλειά και πάνω απ’όλα, τα αποτελέσματα που θα πετύχουν οι εργαζόμενοί σου. Την ώρα που οι υπόλοιποι μειώνουν μισθούς εσύ δώστε παραπάνω (bonus και επιβραβεύσεις) σε αυτούς που αποδεδειγμένα είναι οι πιο αποτελεσματικοί. Επένδυσε στην εκπαίδευσή τους. Η επένδυσή σου αυτή θα έχει αποτελέσματα.
  • Μείωσε την κατανάλωση ρεύματος. Πόσοι πραγματικά σβήνουν τις συσκευές τους όταν τελειώνουν την εργασία τους ή έχουν αντικαταστήσει τις λάμπες με αυτές της πιο οικονομικής κατανάλωσης; Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις για μια επιχείρηση όπου μπορεί να εξοικονομήσει χρήματα. Εκπαίδευσε το προσωπικό σου ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερη οικολογική συνείδηση.
  • Αξιοποίησε το cloud computingΑντί να έχεις servers στο γραφείο σου, μπορείς να αξιοποιήσεις τις δυνατότητες του cloud computing. Υπάρχουν SaaS εφαρμογές με τις οποίες γλιτώνεις τον κόπο και τα έξοδα κατοχής και συντήρησης που θα ωφελήσουν την τσέπη της επιχείρησης σου μακροπρόθεσμα.
  • Εικονική διαχειριστική υποστήριξη. Υπάρχουν εταιρείες που παρέχουν εικονικές διαχειριστικές υπηρεσίες όπως γραμματειακές, τηλεφωνικές κ.ά. Μια άλλη εταιρεία κρατάει το τηλεφωνικό σου κέντρο και τις επικοινωνίες σου, υποστηρίζοντας σε κατά αυτόν τον τρόπο, δίχως να προσλάβεις έναν υπάλληλο και μειώνοντας έτσι τα έξοδά σου.
  • Ζήτα από κάποιο μέλος της οικογένειας σου να σε βοηθήσει. Ένας ακόμη λόγος να αγαπήσουμε περισσότερο την οικογένειά μας! Σε πολλές οικογενειακές επιχειρήσεις, τις περισσότερες φορές υπάρχει ένα μέλος ή κάποιος συγγενής που θα μπορούσε να σε βοηθήσει σε μια συγκεκριμένη δραστηριότητα.
  • Αξιοποίησε κατάλληλα το χρόνο σου. Όσο πιο έξυπνα και συνετά διαχειρίζεσαι το χρόνο σου τόσο περισσότερο χρόνο έχεις για να σκεφτείς το μέλλον. Ο δικός σου χρόνος κοστίζει πολύ περισσότερο από οποιουδήποτε άλλου εργαζόμενου στην επιχείρησή σου. Συνεπώς, αντιλαμβάνεσαι ότι αν δεν τον επενδύσεις σωστά, χάνεις αυτομάτως χρήματα και ευκαιρίες.
  • Δώσε κίνητρα στους πελάτες σου να μιλούν για σένα. Αντί να ξοδεύεις μεγάλα ποσά σε marketing εστίασε στους καλούς σου πελάτες. Δώσε κίνητρα σε αυτούς ώστε να σε διαφημίζουν σε κάθε ευκαιρία. Κοστίζει λιγότερο και έχει καλύτερα αποτελέσματα.
  • Κάνε comarketing με άλλες εταιρείες. Κάντ ενέργειες marketing με μια εταιρεία που έχει παρεμφερή και όχι ανταγωνιστική δραστηριότητα. Γλιτώνεις σημαντικά ποσά διαφήμισης κατ’ αυτόν τον τρόπο.
  • Κόστος Εκτύπωσης. Εκτύπωσε πρόχειρη εκτύπωση (ή οικονομική) ώστε να μειώνεις την κατανάλωση μελανιού. Ακόμη και στην μπροστινή ή πίσω όψη του χαρτιού. Αν χρειάζεσαι καλύτερες εκτυπώσεις, συνεννοήσου με μια εταιρεία εκτυπώσεων. Σε πολλές περιπτώσεις, στοιχίζει φθηνότερα από να τυπώνει; σε ένα laser εκτυπωτή.

Οι παραπάνω είναι κάποιες ιδέες και τρόποι για να μειώσεις το κόστος της επιχειρηματικής σου δραστηριότητας. Όμως, να έχεις κατά νου ότι η επιβίωση και ανάπτυξη της επιχείρησής σου δεν εξαρτάται μόνο από αυτό. Το μυστικό για να είναι βιώσιμο οτιδήποτε αποφασίσεις να κάνεις, είναι τα έσοδα να είναι μεγαλύτερα από τα έξοδα. Τόσο απλά. Όσο διατηρείς αυτή τη σχέση μεταξύ εσόδων και εξόδων, τόσο θα είσαι ασφαλείς απέναντι σε οτιδήποτε προκύψει.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει