3 σε 1: Θέρμανση, οικονομία, αυτονομία με φυσικό αέριο

Η επιλογή του φυσικού αερίου για θέρμανση σε σύγκριση με άλλες προτάσεις και εναλλακτικά καύσιμα, ξεχωρίζει ως μια αποτελεσματική και συμφέρουσα λύση, λόγω του ότι είναι ασύγκριτα οικονομικό, πρακτικό κι έχει πλήθος εφαρμογών. 

Η τιμή του φυσικού αερίου στην Αττική διαμορφώνεται σε μηνιαία βάση και προκύπτει από το κόστος προμήθειας του φυσικού αερίου από τη ΔΕΠΑ (Δημόσια Επιχείρηση Αερίου). Σε αυτό προστίθενται το περιθώριο διανομής του παρόχου (ΕΠΑ) και οι προβλεπόμενοι φόροι του κράτους. Η πολιτική αυτή υιοθετήθηκε από την ΕΠΑ Αττικής το 2011 προκειμένου να αποσυνδέσει την τιμή του φυσικού αερίου από αυτή του πετρελαίου θέρμανσης στην εγχώρια αγορά, εν όψει της αύξησης της φορολογίας του τελευταίου.

Σε σχέση με το πετρέλαιο, ή οποιοδήποτε άλλο καύσιμο, η σύγκριση γίνεται γνωρίζοντας την τιμή διάθεσης του καυσίμου στην αγορά καθώς και την θερμογόνο δύναμη αυτού. Έχοντας αυτά τα δύο μεγέθη, μπορούμε να υπολογίσουμε το κόστος της ενέργειας ανά μονάδα kWh. Αποτέλεσμα είναι η ασύγκριτη εξοικονόμηση που προσφέρει πια το φυσικό αέριο έναντι του πετρελαίου θέρμανσης.

Πλήρης αυτονομία των διαμερισμάτων μιας πολυκατοικίας με λέβητες φυσικού αερίου:
Πρακτικά, η πλήρης αυτονομία των διαμερισμάτων μιας πολυκατοικίας που διαθέτει σύστημα κεντρικής θέρμανσης με καύσιμο πετρέλαιο (ή άλλο), είναι καθ όλα δυνατή. Λαμβάνοντας υπόψη τεχνικές παραμέτρους, (κυρίως σε παλαιές εγκαταστάσεις) μπορούμε να αυτονομήσουμε πλήρως τα διαμερίσματα τοποθετώντας αυτόνομες μονάδες φυσικού αερίου. Φυσικά σε αυτές τις περιπτώσεις, το κόστος ανά διαμέρισμα το επωμίζονται τα ίδια τα διαμερίσματα και όχι η πολυκατοικία ως σύνολο.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα το διαδικαστικό κομμάτι της πλήρους αυτονόμησης ενός διαμερίσματος δεν έχει ξεκαθαρίσει. Προς το παρόν, ορίζεται πως η πλειοψηφία της συνέλευσης της πολυκατοικίας (50% + 1 ψήφος των ενοίκων) θα πρέπει να συμφωνεί με την αποκοπή του εκάστοτε διαμερίσματος από την κεντρική θέρμανση και να εγκρίνει την εκτέλεση των εργασιών εγκατάστασης.

 

Διαδικασία Αυτονόμησης
Η διαδικασία αυτονόμησης με επίτοιχες μονάδες φυσικού αερίου είναι μια ολοένα και περισσότερο εφαρμοζόμενη πρακτική καθώς τα οφέλη της αυτονομίας θέρμανσης και ζεστού νερού χρήσης είναι εμφανή αμέσως. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία που απαιτεί ο πάροχος για την εγκατάσταση του μετρητή, τοποθετείται –συνήθως- κοντά στο σημείο εισόδου της πολυκατοικίας είτε στο εξωτερικό στηθαίο του περιβάλλοντος χώρου, ώστε να είναι δυνατή η οπτική του επιθεώρηση καθώς και να υπάρχει ένα σεβαστό επίπεδο καλαισθησίας εφόσον παρεμβαίνουμε στις όψεις των κατοικιών.

Κατόπιν της εγκατάστασης του μετρητή, τοποθετείται δίκτυο σωληνώσεων κατάλληλων για την διανομή του Φυσικού Αερίου, από σιδηροσωλήνα κατά ΕΛΟΤ ΕΝ 10255, είτε χαλκοσωλήνα βαρέως τύπου, είτε κατάλληλο εύκαμπτο σωλήνα πολυστρωματικής. Όλα τα δίκτυα θα πρέπει να φέρουν την απαραίτητη σήμανση και  να πληρούν όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές όπως αυτές αναλύονται στον σχετικό κανονισμό. Το δίκτυο, με αφετηρία τον μετρητή του αερίου, καταλήγει στο σημείο τοποθέτησης της επιτοίχιας μονάδας φυσικού αερίου, η οποία συναντάται κυρίως στα μπαλκόνια.

Υπάρχουν βέβαια τεχνολογίες μονάδων που επιτρέπουν την τοποθέτηση σε εσωτερικό χώρο. Η επιλογή της θέσης επηρεάζεται κυρίως από την καλαισθησία και είναι κατά μεγάλο βαθμό στην ευχέρεια του χρήστη. Τέλος, η μονάδα που έχει τοποθετηθεί, συνδέεται με δίκτυο σωληνώσεων θέρμανσης (συνήθως χάλκινο), είτε στον συλλέκτη του διαμερίσματος, εφόσον πρόκειται για διαμέρισμα με εγκατάσταση θέρμανσης  μονοσωληνίου, είτε συνδέεται μέσω νέου δικτύου σωληνώσεων με όλα τα θερμαντικά σώματα, στην περίπτωση που το υφιστάμενο δίκτυο θέρμανσης είναι δισωλήνιο. Σε κάθε περίπτωση, γίνεται αποκοπή των κεντρικών στηλών που έρχονται από το λεβητοστάσιο, οπότε η εγκατάσταση θέρμανσης δεν συνδέεται πλέον με την κεντρική (κοινόχρηστο λεβητοστάσιο) αλλά μόνο με την νέα επίτοιχη μονάδα του διαμερίσματος. Επιπλέον συνδέονται τα ζεστά νερά χρήσης με την κουζίνα και το λουτρό απευθείας με την μονάδα, συνήθως καταργώντας την εγκατάσταση υφιστάμενου ηλεκτρικού θερμοσίφωνα  και αρκετές φορές σε συνδυασμό με τον ηλιακό θερμοσίφωνα.

 

Οφέλη
Τοποθετώντας τον ατομικό λέβητα φυσικού αερίου στο δικό σας διαμέρισμα, απολαμβάνετε απόλυτη ανεξαρτησία στη θέρμανση χωρίς να αποφασίζουν οι άλλοι.

Τα οφέλη της αυτονομίας με φυσικό αέριο για εσάς είναι πολλαπλά:

  1. Απόλυτη ανεξαρτησία: η εγκατάσταση θέρμανσης είναι προσωπική και όχι κοινόχρηστη με αποτέλεσμα να έχετε 100% αυτονόμηση θέρμανσης και να κάνετε χρήση της με βάση αποκλειστικά τις προσωπικές σας ανάγκες και δυνατότητες χωρίς να εξαρτάστε από οποιονδήποτε άλλο συνιδιοκτήτη.
  2. Αποτελεσματική θέρμανση σε όλο το σπίτι: με τον ατομικό σας λέβητα φυσικού αερίου επιτυγχάνετε αποτελεσματική και ποιοτική θέρμανση του διαμερίσματός σας μέσω του υπάρχοντος κυκλώματος των καλοριφέρ, σε αντίθεση με άλλες εναλλακτικές αυτονόμησης (όπως είναι τα κλιματιστικά, οι σόμπες, οι θερμοπομποί κλπ).
  3. Άφθονο ζεστό νερό στη στιγμή: πλέον με τον ατομικό λέβητα φυσικού αερίου έχετε παροχή ζεστού νερού χρήσης άμεσα, χωρίς να απαιτείται η προθέρμανση, καθώς ο λέβητας συνδέεται με το κύκλωμα ζεστού νερού χρήσης του διαμερίσματός σας και λειτουργεί άμεσα με το άνοιγμα της βρύσης. Ο μικρός εναλλάκτης που διαθέτει, σας προστατεύει από την σπατάλη ενέργειας, εφόσον θερμαίνονται μόνο τα προς κατανάλωση λίτρα και όχι προς αποθήκευση όπως γίνεται στην περίπτωση ενός θερμοσίφωνα.
  4. Ασύγκριτη οικονομία: με το φυσικό αέριο η εξοικονόμηση στη θέρμανση ήταν κατά μέσο όρο 43% σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ για το ζεστό νερό χρήσης η εξοικονόμηση έφτασε το 59% σε σχέση με το ηλεκτρικό ρεύμα. (στοιχεία τελευταίας χειμερινής περιόδου (Οκτώβριος 2013 – Μάρτιος 2014)
  5. Έλεγχος κατανάλωσης και ακρίβεια μέτρησης: μπορείτε ανά πάσα στιγμή να ελέγχετε την κατανάλωσή σας, ενώ παράλληλα γνωρίζετε και την τιμή χρέωσής σας δεδομένου ότι οι τιμές φυσικού αερίου αναρτώνται μηνιαίως στην ιστοσελίδα της ΕΠΑ Αττικής. Επίσης η τιμολόγησή σας γίνεται μετά την κατανάλωση και με απόλυτη ακρίβεια, καθώς αυτή καταγράφεται από τον μετρητή φυσικού αερίου που αντιστοιχεί στο διαμέρισμά σας.
  6. Ευκολία και άνεση: η λειτουργία του ατομικού λέβητα φυσικού αερίου είναι απλή και εύκολη. Παράλληλα, απολαμβάνετε άφθονη θέρμανση όταν και για όσο επιθυμείτε, έχετε ζεστό νερό στη στιγμή, ενώ αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το φυσικό αέριο και για γρήγορο και νόστιμο μαγείρεμα, εφόσον διαθέτεται κατάλληλης τεχνολογίας κουζίνα Φυσικού Αερίου.
  7. Άμεση διαθεσιμότητα: το φυσικό αέριο είναι διαθέσιμο κάθε στιγμή μέσα από το εγκαταστημένο δίκτυο. Ξεγνοιάζετε οριστικά από το άγχος της προμήθειας, ενώ απαλλάσσεστε από τις δυσάρεστες οσμές και τα υπολείμματα του πετρελαίου.

Υπάρχουν εναλλακτικές αν η πολυκατοικία δεν μπορεί να υποστηρίξει το βάρος μιας τέτοιας εγκατάστασης

Σε περίπτωση που κάποιος το επιθυμεί, πλέον η ΕΠΑ διευκολύνει την εγκατάσταση με κατάλληλα χρηματοδοτικά προγράμματα χρηματοδοτώντας μέρος του κόστους της εγκατάστασης, μέσω του δικτύου των εξουσιοδοτημένων εμπορικών αντιπροσώπων της.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει