4 έξυπνα σπίτια που εξοικονομούν ενέργεια από μόνα τους!

Το zeroHouse 

Δείτε τώρα τέσσερα από τα πιο εντυπωσιακά, «έξυπνα σπίτια» του κόσμου! To zeroHouse, το σπίτι με την υδραυλική οροφή, η έπαυλη του Bill Gates & το Ecocapsule παρέχουν πλήρη αυτονομία ενώ ξεχωρίζουν και για το φουτουριστικό design τους.

 

Το zeroHouse  
Διαθέτει φωτοβολταϊκά πάνελ για πλήρη αυτονομία ενώ μπαίνει σε λειτουργία «αδρανοποίησης», όταν παραμένει ακατοίκητο, ώστε να εξοικονομεί ενέργεια! Το zeroHouse είναι ένα μικρό, προκατασκευασμένο σπίτι που μπορεί εύκολα να μεταφερθεί και να συναρμολογηθεί γρήγορα. Είναι αυτόνομο, λειτουργεί δηλαδή ανεξάρτητα, χωρίς την ανάγκη εξωτερικών συνδέσεων. Παράγει το ρεύμα του, επεξεργάζεται τα δικά του απόβλητα, συλλέγει και αποθηκεύει το νερό της βροχής και απαιτεί ελάχιστη συντήρηση. Οι αρχιτέκτονες λένε ότι τα φωτοβολταϊκά πάνελ του δεν χάνουν την αποτελεσματικότητα τους παρά τη συνεχή έκθεση. Μπορεί να παραμείνει ακατοίκητο για παρατεταμένες χρονικές περιόδους, μπαίνοντας στην  αυτορυθμιζόμενη λειτουργία “αδρανοποίησης” που εξοικονομεί ενέργεια.

Το σπίτι στην Τοσκάνη

Το σπίτι με την υδραυλική οροφή της επιτρέπει να ανοίγει στα δύο, σαν τα φτερά πεταλούδας. Μ αυτόν τον τρόπο ενισχύεται ο εξαερισμός ενώ διασφαλίζει ζέστη το χειμώνα και δροσιά το καλοκαίρι! Το σπίτι αυτό βρίσκεται στην Τοσκάνη και διαθέτει ένα εντυπωσιακό χαρακτηριστικό: η οροφή του ανοίγει σαν τα φτερά πεταλούδας, 30 μοίρες η κάθε πλευρά της. Αυτή του η λειτουργία το κρατά δροσερό το χειμώνα και ζεστό το καλοκαίρι, ενώ επιτρέπει και το σωστό εξαερισμό του χώρου. Τα βράδια προσφέρει επίσης υπέροχη θέα των αστεριών.

Το σπίτι του του Bill Gates

Στη έπαυλη του Bill Gates η θερμοκρασία, η μουσική και ο φωτισμός σε κάθε δωμάτιο αλλάζουν κατά τη βούληση του κάθε επισκέπτη! Από τη λίστα δεν θα μπορούσε να λείπει η εντυπωσιακή έπαυλη του Bill Gates. Οι επισκέπτες που καταφθάνουν προμηθεύονται μια καρφίτσα που αλληλεπιδρά με τους αισθητήρες σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού. Ανάλογα με τις προτιμήσεις των καλεσμένων, η θερμοκρασία, η μουσική και ο φωτισμός αλλάζουν κατά βούληση. Γι αυτό και κάθε δωμάτιο φέρει το δικό του touchpad, ώστε να ελέγχεται το περιβάλλον της αίθουσας. Από δωμάτιο σε δωμάτιο παίζει μουσική, η οποία αλλάζει, ανάλογα με το πού πηγαίνει και το ποιος είναι ο καλεσμένος.

To EcoCapsule

Τροφοδοτείται αποκλειστικά από ηλιακή και αιολική ενέργεια, μεταφέρεται όπου επιθυμεί ο ιδιοκτήτης, αποθηκεύει το νερό της βροχής και δεν επιτρέπει τις θερμικές απώλειες! Το Ecocapsule είναι ένα αυτοσυντηρούμενο έξυπνο σπίτι που τροφοδοτείται αποκλειστικά από ηλιακή και αιολική ενέργεια. Στην ουσία, πρόκειται για ένα συμπαγές κινητό σπίτι σχεδιασμένο ώστε να ζει κανείς εκτός δικτύου για ένα έως δύο χρόνια. Το σχήμα του έχει σχεδιαστεί για τη συλλογή του νερού της βροχής και την ελαχιστοποίηση των θερμικών απωλειών. Είναι ικανό να παράξει ισχύ 1,35 kW και να αποθηκεύσει επιπλέον 10 kW μέσω μπαταρίας.

Πηγή: 4green

Μπορεί επίσης να σας αρέσει