5 τρόποι για να κάνετε το σπίτι σας πιο «έξυπνο» και οικονομικό

5 τρόποι για να κάνετε το σπίτι σας πιο «έξυπνο» και οικονομικό

Η αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας του σπιτιού σας είναι μία από τις πιο έξυπνες κινήσεις που μπορείτε να κάνετε σαν ιδιοκτήτες. Θα χαμηλώσει το ύψος των λογαριασμών σας, θα αυξήσει τη μεταπωλητική αξία της ιδιοκτησίας σας και θα βοηθήσει και στον περιορισμό της κλιματικής κρίσης.

Παρόλο που οι μεγάλες αλλαγές στην ανακαίνιση μπορεί να φαίνονται αποθαρρυντικές, υπάρχουν πολλοί γρήγοροι και οικονομικοί τρόποι για να αρχίσετε να μειώνετε το ενεργειακό σας αποτύπωμα. Παρακάτω ακολουθούν 5 απλές μέθοδοι για να κάνετε το σπίτι σας πιο βιώσιμο.

  1. Θερμοπροστασία

Αν ψάχνετε τρόπους να κάνετε το σπίτι σας πιο βιώσιμο, ο ενεργειακός έλεγχος είναι το πρώτο βήμα για να το πετύχετε. Πρόκειται για μία διαδικασία μέσω της οποίας θα αποκαλυφθούν οι ελλείψεις σχετικά με τη βιωσιμότητα και θα δημιουργηθεί το καλύτερο πλάνο αποκατάστασης.

Μέσα θερμοπροστασίας προτείνονται πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, καθώς είναι εύκολα στην εφαρμογή αλλά και οικονομικά, ενώ την ίδια στιγμή μπορούν να επιτύχουν πολύ σημαντικά αποτελέσματα. Ο έλεγχος αυτός θα προσφέρει πληροφορίες για τις διαρροές αέρα, τις οποίες μπορείτε να συνδυάσετε με τις δικές σας γνώσεις για τον οικιακό εξαερισμό, ώστε να διαμορφώσετε ένα πλάνο δράσης. Σιγουρευτείτε ότι επιλέγετε τον κατάλληλο τύπο θερμοπροστασίας για κάθε σημείο του σπιτιού. Περιοχές που δέχονται πολύ αέρα και νερό, όπως οι εξώπορτες, προστατεύονται καλύτερα από ελαφρώς πιο ακριβά προϊόντα, όπως το βινύλιο ή το μέταλλο. Ρωγμές ή πόρτες που δεν χρησιμοποιούνται συχνά μπορούν να καλυφθούν με φθηνούς αφρούς ή καλουπώματα. Ανάλογα με την ηλικία και την κατάσταση του σπιτιού σας, η εξοικονόμηση ενέργειας μπορεί να φτάσει μέχρι και το 20%!

  1. Προγραμματιζόμενοι θερμοστάτες

Οι προγραμματιζόμενοι θερμοστάτες έχουν θεαματικές δυνατότητες να εξοικονομούν χρήματα και να ελαχιστοποιούν την περιττή κατανάλωση ενέργειας. Περίπου το 45% της ενέργειας ενός σπιτιού χρησιμοποιείται για τις ανάγκες ψύξης και θέρμανσης, σημαντικό κομμάτι της οποίας καταναλώνεται σε χώρους που δεν χρησιμοποιούνται. Οι προγραμματιζόμενοι θερμοστάτες μπορούν να ρυθμίσουν αυτόματα τη θέρμανση σε χαμηλότερα επίπεδα κατά τη διάρκεια της νύχτας ή να κλείσουν τον κλιματισμό όταν είστε στη δουλειά. Για κάθε βαθμό Κελσίου που χαμηλώνετε το θερμοστάτη, χρησιμοποιείτε 1% λιγότερη ενέργεια, τιμή που ισοδυναμεί με σημαντική εξοικονόμηση μέσα σε ένα έτος. Όταν χρησιμοποιούνται σωστά, οι προγραμματιζόμενοι θερμοστάτες μπορούν να μειώσουν τους λογαριασμούς ψύξης και θέρμανσης 10-30%. Φυσικά, το ίδιο αποτέλεσμα μπορεί να επιτευχθεί και με τη χειροκίνητη προσαρμογή των θερμοστατών, με τη μόνη δυσκολία να έγγειται στο γεγονός ότι πρέπει να… το θυμάστε!

  1. Συστήματα χαμηλής ροής νερού

Με την προσοχή να επικεντρώνεται στις εκπομπές άνθρακα και την κλιματική αλλαγή, ουσιαστικά εξισώνουμε την περιβαλλοντική σταθερότητα με τη μειωμένη χρήση ενέργειας. Πρακτικά, όμως, η έλλειψη νερού είναι μια ρεαλιστική απειλή. Η εγκατάσταση συστημάτων χαμηλής ροής νερού στα μπάνια, ιδιαίτερως σε περιοχές που απειλούνται από την ξηρσία, είναι ένας οικονομικός και εύκολος τρόπος να μειώσουμε την κατανάλωση νερού πάνω από 50% και να εξοικονομήσουμε έως και 150 ευρώ το χρόνο. Τα παλιά καζανάκια χρησιμοποιούν 3,5 φορές παραπάνω νερό κάθε φορά σε σχέση με τα σύγχρονα, αναδεικνύοντάς τα στους μεγαλύτερους καταναλωτές νερού μέσα στο σπίτι. Παρομοίως, οι κεφαλές χαμηλής ροής στο ντους μπορούν να μειώσουν την κατανάλωση νερού κατά 40% ή και περισσότερο, ενώ την ίδια στιγμή μειώνουν τον λογαριασμό της ΕΥΔΑΠ και μειώνουν και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Σε αντίθεση, μάλιστα, με τις πρώτες εκδοχές αυτών των συστημάτων, τα σύγχρονα προϊόντα χαμηλής ροής είναι εφοδιασμένα με εξαιρετικής τεχνολογία πίεσης, ώστε να συνεχίσετε να απολαμβάνετε το μπάνιο σας.

  1. Ενεργειακά αποδοτικοί λαμπτήρες

Ένα μέσο νοικοκυριό καταναλώνει περίπου το 5% της ενέργειας στον φωτισμό.Το ποσοστό αυτό μπορεί πλέον να πέσει σημαντικά, χάρη στη νέα τεχνολογία φωτισμού. Οι λάμπες πυράκτωσης αρχίζουν σταδιακά να γίνονται παρελθόν, καθώς διαπιστώθηκε πως σπαταλούν το 90% της ενέργειάς τους για θερμότητα, πράγμα το οποίο όχι μόνο δεν είναι πρακτικό για μια πηγή φωτός –ιδιαίτερα το καλοκαίρι- αλλά ανεβάζει και τους λογαριασμούς του ρεύματος. Οι ενεργειακά αποδοτικοί λαμπτήρες χρησιμοποιούν περίπου 80% λιγότερη ενέργεια από τους παραδοσιακούς, διαρκούν από 3 έως 25 φορές περισσότερο και προσφέρουν εξοικονόμηση περίπου 5 ευρώ/λάμπα κάθε χρόνο.

  1. Εγκατάσταση ηλιακών κυψελών

Η εγκατάσταση ηλιακών κυψελών μπορεί να μην είναι η πιο εύκολη ή οικονομική μέθοδος αναβάθισης του σπιτιού σας, σίγουρα όμως έχει τη μεγαλύτερη απόδοση τόσο στους λογαριασμούς σας όσο και στο ενεργειακό αποτύπωμα. Το κόστο εγκατάστασης μπορεί να κυμανθεί από 10.000 έως και 25.000 ευρώ, ωστόσο τα κίνητρα που δίνονται από το κράτος μειώνουν σημαντικά αυτά τα νούμερα. Όταν βρίσκεται σε λειτουργία, ένα ηλιακό σύστημα μπορεί να εξοικονομήσει μέχρι και 600 ευρώ το χρόνο, στο σύνολο των 25-30 ετών ζωής του, αριθμός που αυξάνετε αντίστοιχα και με την αύξηση του κόστους ενέργειας. Επιπλέον, οι ηλιακές εγκαταστάσεις απαιτούν ελάχιστη συντήρηση, ενώ ταυτόχρονα αυξάνουν την αξία του σπιτιού σας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει