5+2 βήματα για να αγοράσεις το πρώτο σου σπίτι

Η αγορά ενός σπιτιού είναι ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά βήματα που θα κάνεις ποτέ στη ζωή σου. Είναι πολύ σημαντικό να πάρεις αυτή την απόφαση στα σοβαρά και να προετοιμαστείς για κάθε ενδεχόμενο, ώστε να μετατρέψεις αυτή την επιλογή σε ευλογία και όχι σε… κατάρα.

Παρακάτω θα βρεις τα βασικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις για να αγοράσεις το πρώτο σου σπίτι.

Καθόρισε το αν είσαι όντως έτοιμος για μια τέτοια κίνηση

Η ιδιοκτησία ενός σπιτιού είναι πολύ πιο ακριβή από την ενοικίαση. Φορολογία, ασφάλεια, επισκευές, είναι όλα έξοδα για το δικό σου πορτοφόλι. Αυτά τα έξοδα αυξάνονται ραγδαία και, αν δεν είσαι οικονομικά προετοιμασμένος, μπορείς εύκολα να βρεθείς σε πολύ δύσκολη θέση. Γι’αυτό, πριν μπεις στη διαδικασία να αγοράσεις το νέο σου σπίτι, πρέπει να είσαι σίγουρος ότι δεν έχεις άλλα χρέη, όπως πιστωτικές κάρτες, δάνειο αυτοκινήτου, κτλ.

Ξεκίνα να ψάχνεις για το καλύτερο στεγαστικό δάνειο

Πάρε το χρόνο σου και ψάξε για το καλύτερο στεγαστικό δάνειο. Ούτως ή άλλως πρέπει η αίτησή σου να προεγκριθεί, πράγμα που σου δίνει την δυνατότητα να αναζητήσεις τους καλύτερους δυνατούς όρους σε παραπάνω από μία τράπεζες.

Να είσαι σίγουρος για το πόσα μπορείς να δώσεις

Σε τέτοιες περιπτώσεις δεν πρέπει να υπερεκτιμάς τις οικονομικές σου δυνατότητες ή να θέτεις εκ των προτέρων «όρους οικονομίας» στον εαυτό σου. Η καλύτερη συμβουλή είναι να φροντίσεις ώστε το στεγαστικό σου δάνειο, οι φόροι και οι υπόλοιπες στάνταρ υποχρεώσεις σου να μην ξεπερνούν το 40% του μηνιαίου σου εισοδήματος.

Βρες έναν καλό μεσίτη

Μόλις αποφασίσεις ακριβώς πόσα χρήματα μπορείς να ξοδέψεις και προεγκριθεί το δάνειό σου, θα πρέπει να βρεις έναν καλό μεσίτη, ο οποίος θα ακούσει προσεκτικά τις επιθυμίες και τις ανάγκες σου. Θα πρέπει να σου κάνει προτάσεις, να σου εξηγήσει πώς λειτουργεί η αγορά, να σου προτείνει αρκετές επιλογές, ώστε να μπορέσεις να αποφασίσεις ποιο είναι το κατάλληλο σπίτι για σένα. Όταν, τελικά, καταλήξεις να κάνεις μία προσφορά, ο μεσίτης σου θα πρέπει να διαπραγματευτεί τους όρους και να πάρει τη χαμηλότερη δυνατή τιμή.

Έλεγξε εξονυχιστικά το σπίτι

Η εκτίμηση και ο έλεγχος είναι κάτι διαφορετικό, καθώς για το δεύτερο θα πρέπει να πληρώσεις. Ο μηχανικός που θα προσλάβεις θα ψάξει για κρυμμένα προβλήματα στο σπίτι, όπως μούχλα, προβλήματα στην εγκατάσταση και διάφορα άλλα, τα οποία ίσως και να σε αποτρέψουν τελικά από το να το αγοράσεις. Πρόκειται για μια διαδικασία που θα σου εξοικονομήσει χιλιάδες ευρώ από επισκευές στην πορεία των χρόνων, ενώ μπορεί να σου εξασφαλίσει και χαμηλότερη τιμή πώλησης, όταν πας να διαπραγματευτείς την αγορά του σπιτιού.

Tips:

  1. Είναι σημαντικό να καταλάβεις ότι πρέπει στα μηνιαία έξοδα του σπιτιού πρέπει να συμπεριλάβεις τους φόρους και τους λογαριασμούς, με το τελικό ποσό να μην ξεπερνάει το 40% του μηνιαίου σου εισοδήματος.
  2. Πρέπει να είσαι σίγουρος ότι μπορείς να ανταπεξέλθεις στα έξοδα του σπιτιού σου. Μην πιέσεις τον εαυτό σου με έξοδα που ίσως να σε βγάλουν εκτός budget, γιατί μπορεί να καταλήξεις να χάσεις το σπίτι που με τόσο κόπο αγόρασες.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει