6 tips που θα σε κάνουν να νιώσεις πραγματικά… έξυπνος!

Η διαχείριση των οικονομικών μας πλέον ίσως φαίνεται… δυσβάσταχτη. Αποταμίευση, επένδυση, υποθήκες, ασφάλειες και πολλά άλλα βασανίζουν το μυαλό μας κάθε μέρα.

 

Παρόλα αυτά, τελικά δεν είναι τόσο δύσκολο να ξεκινήσουμε να κάνουμε έξυπνες οικονομικές κινήσεις, οι οποίοι θα προετοιμάσουν ένα πετυχημένο μέλλον. Παίρνουμε παράδειγμα από έναν καθημερινό άνθρωπο όπως ο Derek Sall, ο οποίος αποπλήρωσε περισσότερα από 100.000 δολάρια πριν καν κλείσει τα 30 του χρόνια ή τους Justin και Kaisorn McCurry, οι οποίοι «συνταξιοδοτήθηκαν» στα 30 τους!

Παρακάτω παρουσιάζονται μερικά από τα καλύτερα μαθήματα που έχουμε πάρει από αληθινούς ανθρώπους που εξοικονόμησαν πολλά χρήματα. Ακολουθήστε τις συμβουλές τους και όχι μόνο θα βρεθείτε στο δρόμο της δημιουργίας πλούτου, αλλά θα αισθάνεστε και καλά για τις έξυπνες επιλογές σας.

Αφήστε στην άκρη τις πιστωτικές κάρτες – Χρησιμοποιήστε μετρητά

Για δύο μήνες προσπαθήστε να μην χρησιμοποιήσετε την πιστωτική σας κάρτα και ορίστε το ποσό των 50 ευρώ/βδομάδα για οτιδήποτε άλλο εκτός από λογαριασμούς ρεύματος και νερού. Καταγράψτε κάθε ευρώ που ξοδεύετε, για να βλέπετε ακριβώς τι αγοράζετε και τι μπορείτε να κόψετε. Μετά το πέρας αυτών των 8 εβδομάδων, θα έχετε εξοικονομήσει 1.000 ευρώ περισσότερα από μια συνηθισμένη αποταμίευση.

Πληρώστε πρώτα τον εαυτό σας

Ένα ζευγάρι που είχε ξοδέψει περισσότερα από 30.000 δολάρια σε γεύματα μέσα σε ένα χρόνο, συνειδητοποίησε ότι έχασε την ευκαιρία να κάνει ένα πολύ σημαντικό πράγμα πριν επιδοθεί στην αδυναμία του φαγητού: να επενδύσουν στους εαυτό τους. Δηλαδή, να ακολουθούσουν αυτό που προτείνουν οι περισσότεροι ειδικοί, να τοποθετούμε σε ένα συνταξιοδοτικό πρόγραμμα περίπου το 10% του μηνιαίου μας εισοδήματος.

Μη ασχολείστε με το κόστος ενός καφέ – Σκεφτείτε μεγαλύτερα πράγματα

Ο αυτοδημιούργητος εκατομμυριούχος Grant Cardone τονίζει: «Δεν μπορείς απλά να παραλείπεις να πιείς έναν καφέ των 3 ευρώ και να περιμένεις ότι θα κολυμπάς στο χρήμα μέσα σε ένα χρόνο. Θέσε υψηλούς στόχους αποταμίευσης και κέρδους. Εγώ ποτέ δεν κοίταξα πώς θα γίνω γρήγορα πλούσιος. Απλώς κοίτα να γίνω πλούσιος».

Αν μπορείτε, αποκτήστε δύο εισοδήματα

Μπορεί η οικονομική κρίση στην Ελλάδα πολλές φορές να μην επιτρέπει την ύπαρξη μίας και μόνο δουλειάς, πόσω μάλλον δύο, αν, όμως, τύχει και σας δοθεί η ευκαιρία να κάνετε δύο δουλειές, μην την απορρίψετε. Φροντίστε να ξοδεύετε το εισόδημα από τη μία μόνο δουλειά και να αποταμιεύετε το δεύτερο. Σε μερικά χρόνια, θα φτάσετε να έχετε ένα πολύ ικανοποιητικό ποσό για οποιαδήποτε ανάγκη σας προκύψει.

Αυτοματοποιήστε τα πάντα

«Η αυτοματοποίηση είναι πολύ σημαντική», γράφει ένας Αμερικανός ο οποίος αύξησε τους τραπεζικούς του λογαριασμούς από 2,26 δολάρια σε 1 εκατομμύριο δολάρια μέσα σε 5 χρόνια. Και συνεχίζει λέγοντα: «Όταν άρχισα να αποταμιεύω και να επενδύω, το έκανα με κάπως παλιομοδίτικο τρόπο –προσπαθούσα να επενδύσω όσο περισσότερα γίνεται στους διαδικτυακούς λογαριασμούς αποταμίευσης που είχα δημιουργήσει και ήταν, λίγο έως πολύ, μια χειροκίνητη διαδικασία. Τώρα, μία από τις καλύτερες προτάσεις που έχω να κάνω, είναι να αυτοματοποιήσετε όσο το δυνατόν τη διαδικασία της αποταμίευσης».

Συνειδητοποιήστε πόσα πραγματικά χρειάζεστε

Ένα ζευγάρι στην Αμερική κατάφερε να εξοικονομήσει 1 εκατομμύριο δολάρια σε 5 χρόνια, αποκτώντας τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν και οι δύο στα 43 τους. Πώς το έκαναν; Ακριβώς επειδή δεν ήταν ευτυχισμένοι στις δουλειές τους, προτιμούσαν να κάνουν μια λιτή ζωή ώστε να έχουν την ευκαιρία να τις παρατήσουν όταν το θελήσουν. Ξόδευαν, λοιπόν, μόνο τα απολύτως απαραίτητα –χωρίς καμία εξαίρεση.

6 tips εξοικονόμησης χρημάτων που θα σε κάνουν να νιώσεις πραγματικά… έξυπνος! Γλιτώνεις χρήματα – Κερδίζεις σιγουριά για τον εαυτό σου!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει