7 ιδέες που μειώνουν τα λειτουργικά έξοδα της επιχείρησής!

Σύμφωνα με το Bloomberg, 8 στις 10 μικρές επιχειρήσεις πέφτουν έξω μέσα στους πρώτους 18 μήνες. Την ώρα που οι περισσότεροι επιχειρηματίες επικεντρώνονται στην αύξηση των πωλήσεων, η μείωση των εξόδων είναι εξίσου σημαντική όταν προσπαθείς να πετύχεις ή να διατηρήσεις το κέρδος.

Παρακάτω παρουσιάζονται 7 τρόποι να μειώσετε το κόστος στα γενικά και λειτουργικά έξοδα και να αυξήσετε την επιτυχία της μικρής σας επιχείρησης.

 1. Χρησιμοποιήστε θερμοστάτη

Οι μικροί θερμοστάτες μπορούν να μειώσουν τα κόστη της επιχείρησης, χωρίς να περιορίζουν το κλίμα του χώρου. Χρησιμοποιήστε προγραμματιζόμενο θερμοστάτη για να ελέγξετε το πρόγραμμα θερμοκρασίας του κτιρίου: από τις 9 το πρωί μέχρι τις 5, όταν πρέπει να αυξάνεται η θέρμανση ή ο κλιματισμός του πρωί και το απόγευμα και το βράδυ όταν πρέπει να μειώνεται (ή να καταργείται τελείως). Σε μεγαλύτερες εγκαταστάσεις, θα χρειαστείτε πολυζωνικούς ή πολλαπλούς θερμοστάτες για να διαχειριστείτε τις ανάγκες ελέγχου της θερμοκρασίας σε διαφορετικούς ορόφους και δωμάτια.

 1. Πάρτε μέτρα παθητικής εξοικονόμησης ενέργειας

Συμπληρώστε τον προγραμματιζόμενο ή έξυπνο θερμοστάτη με μέτρα παθητικής εξοικονόμησης ενέργειας, τα οποία μειώνουν τα φορτία και τα ενεργειακά αποτυπώματα του ελέγχου θερμοκρασίας και των φωτιστικών συστημάτων. Τέτοια είναι:

 • Τα διπλά παράθυρα
 • Οι κουρτίνες που εμποδίζουν το φως
 • Ο ηλιακός θερμοσίφωνας
 1. Κλείστε τις ηλεκτρικές συσκευές στη λήξη του ωραρίου

Σιγουρευτείτε ότι το προσωπικό κλείνει τους υπολογιστές μετά τη λήξη του ωραρίου εργασίας, όπως επίσης τα κεντρικά αλλά και τα φώτα του κάθε γραφείου ξεχωριστά.

 1. Μειώστε την χρήση χαρτιού

Συμφέρον τόσο για την εταιρεία σας όσο και για το περιβάλλον.

 1. Τηρήστε την αναλογία κόστους-χρήσης

Σαν εταιρεία μπορεί να πληρώνετε αρκετά χρήματα σε υπηρεσίες όπως οι τηλεπικοινωνίες, η αρχειοθέτηση, η νομική υποστήριξη. Αν κάποια από αυτά τα πληρώνετε χωρίς να τα χρησιμοποιείτε συχνά, μήπως να φροντίσετε να τα περιορίσετε (στο σημείο που δεν βλάπτει την επιχείρηση);

 1. Ενθαρρύνετε την απομακρυσμένη εργασία

Έρευνες αναφέρουν ότι η απομακρυσμένη εργασία (εργασία από το σπίτι) και διάφοροι άλλοι τύποι ευέλικτης εργασίας έχουν θετικές συνέπειες στη διάθεση και την ικανοποίηση των εργαζομένων, στοιχεία τα οποία συνδέονται άμεσα με την παραγωγικότητα. Ωστόσο, η απομακρυσμένη εργασία προσφέρει οφέλη και στις ίδιες της επιχειρήσεις, αφού:

 • Μειώνεται το λειτουργικό κόστος, μέσω της μικρότερης χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας και νερού
 • Μειώνεται ο απαραίτητος χώρος στέγασης της επιχείρησης
 • Μειώνονται τα έξοδα μεταφοράς των εργαζομένων
 • Μειώνεται ο χρόνος που χρειάζεται για τη μεταφορά από και προς την επιχείρηση
 1. Χρησιμοποιείστε τον χώρο πιο αποτελεσματικά

Πολυάριθμοι σταθμοί εργασίας και δωμάτια πολλαπλών χρήσεων είναι η νέα τάση των έξυπνων επιχειρηματιών, από το 2000 και μετά. Μειώστε δραστικά τον χώρο που καταλαμβάνει κάθε εργαζόμενος και δε θα χάσετε.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει