7 Tips για «έξυπνο και οικονομικό» σπίτι

Το Ίντερνετ των πραγμάτων (Internet of Things) αποτελεί μια ευχάριστη «σπαζοκεφαλιά» για τον έλεγχο του εξοπλισμού αυτοματισμού του σπιτιού μέσω ίντερνετ.

 

Οι αισθητήρες και τα τσιπάκια για τον έλεγχο των ηλεκτρονικών συσκευών έχουν γίνει πλέον τόσο μικρά και φθηνά που μπορούν να τοποθετηθούν σε οποιοδήποτε σπίτι. Αντίστοιχα έξυπνες έχουν γίνει βέβαια και οι εφαρμογές σε κινητά και tablets, ώστε να μπορούν να «αισθάνονται» αυτές τις συσκευές χωρίς ιδιαίτερο λογισμικό. Αυτή η πρόοδος έχει οδηγήσει σε περισσότερες επιλογές για τον αυτοματισμό στο σπίτι, τώρα περισσότερο από ποτέ.

Για να συμβεί αυτό, υπάρχουν κάποια μικρά μυστικά ή κόλπα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν όσους το επιθυμούν να αυτοματοποιήσουν ένα σπίτι. Αν σκέφτεσαι να ξεκινήσετε τώρα με τον τομέα που λέγεται οικιακός αυτοματισμός, είτε είσαι… νέος στο κουρμπέτι είτε στη μέση της αναβάθμισης ενός συστήματος, οι παρακάτω συμβουλές θα «φωτίσουν» για το πώς να κάνεις τα πράγματα εύκολα και γρήγορα.

  1. Πιθανότατα, θα μπορέσεις να το κάνεις μόνος σου. Ναι, υπάρχουν κάποια στοιχεία που θα μπορούσαν να κάνουν τη διαδικασία του οικιακού αυτοματισμού να φαντάζει περίπλοκη, αλλά αν το κάνεις σωστά, η μόνη δυσκολία θα είναι στον εφοδιασμό και όχι στην τεχνολογία. Για παράδειγμα, μπορείς να παρέμβεις σε μια λάμπα ώστε να είναι σε θέση να ελέγξει αυτή τη συσκευή. Ή μπορείς να επιλέξεις να αντικαταστήσεις ένα διακόπτη φωτός με ροοστάτη που μπορείς να ελέγξεις. Μπορείτε επίσης να αντικαταστήσεις την κλειδαριά της πόρτας ή απλά να εγκαταστήσεις μια συσκευή σε μια υπάρχουσα κλειδαριά χωρίς να αγγίξεις καν κατσαβίδι. Μπορείς, ακόμη να προτιμήσεις μια απλή do-it-yourself λύση, ή μια καθαρά επαγγελματικού επιπέδου επιλογή. το είδος της λύσης. Είτε έτσι είτε αλλιώς, αυτές τις μέρες υπάρχουν τόσες πολλές επιλογές. Δεν πρέπει να παρασυρόμαστε!
  2. Η μεγαλύτερη εξοικονόμηση χρημάτων μπορεί να προκύψει από έναν έξυπνο θερμοστάτη. Ο έλεγχος του φωτισμού μέσω μιας απλής εφαρμογής στο κινητό είναι φοβερός! Αλλά για τους περισσότερους, ειδικά σε περιοχές όπου η θερμοκρασία μπορεί να έχει σημαντικές διακυμάνσεις κρύου και ζέστης, η απλή αντικατάσταση ενός θερμοστάτη μπορεί πραγματικά να σώσει την κατάσταση.
  3. Υπάρχουν πολλοί θερμοστάτες στα σπίτια. Εάν έχεις ένα παλαιότερο αναλογικό θερμοστάτη, πρέπει πρώτα να βεβαιωθείς ότι ο θερμοστάτη σου διαθέτει καλώδιο τροφοδοσίας πριν εγκαταστήσεις έξυπνο θερμοστάτη.
  4. Η εγκατάσταση έξυπνων διακοπτών για το φως είναι συνήθως καλύτερη από την εγκατάσταση έξυπνων λαμπτήρων. Ο πιο αξιοσημείωτος λόγος είναι ότι αν εγκαταστήσετε μια έξυπνη λάμπα, τότε ο διακόπτης θα πρέπει να είναι ανοιχτός για να λειτουργήσει. Εάν δεν υπάρχει ενέργεια στη λάμπα, δεν θα μπορεί να ενεργοποιηθεί. Έχουν υπάρξει περιπτώσεις όπου διάφοροι έξυπνες διακόπτες και ρυθμιστές έντασης δεν μπορούσαν να τροφοδοτήσουν ένα φωτιστικό ή να συνεργαστούν με παλαιοότερες καλωδιώσεις σε ένα σπίτι. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι λιγότερο πολυέξοδο να αντικαταστήσεις μια λάμπα από το να αγοράσεις νέο φωτιστικό, νέα dimmer και να τραβήξεις νέα καλωδίωση.
  5. Βεβαιώσου ότι μπορείς να επιστρέψεις τις συσκευές αν δεν συνεργάζονται μεταξύ τους και με τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις του σπιτιού σου. Αγοράζοντας τέτοιου είδους προϊόντα στη λιανική σημαίνει, συνήθως, 20% παραπάνω στην τιμή, από ότι θα τα αγόραζες online. Και η αγορά τους στο eBay μπορεί να σημαίνει και σχεδόν μηδενικό κόστος. Αλλά ακόμα και το σχεδόν μηδενικό, είναι κάτι, αν αυτά που αγόρασες δεν λειτουργούν. Δεν είναι όλα τα συστήματα φτιαγμένα για να λειτουργούν το ένα το άλλο.
  6. Η τεχνολογία μπορεί να «επικοινωνήσει» με τον φυσικό κόσμο. Όταν οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται τα «Έξυπνα Σπίτια», το μυαλό τους πάει αμέσως στον έλεγχο των ηλεκτρικών αντικειμένων. Αλλά οι αισθητήρες, οι συσκευές ελέγχου τα συστήματα ρομποτικής μας βοηθούν να γεφυρώσουμε τον εικονικό με το φυσικό κόσμο. Μπορείς να ενεργοποιήσεις μια ηλεκτρική σκούπα, να ανιχνεύσεις την κίνηση, να ρυθμίσεις το αυτόματο άνοιγμα και κλείσιμο των περσίδων ή ακόμα και να ποτίζεις σωστά τα φυτά σου χρησιμοποιώντας τέτοιου είδους συσκευές. Ναι, το να αλλάζεις κανάλι ή να σβήνεις τα φώτα με τη χρήση φωνητικής εντολής είναι φανταστικό, αλλά όταν ξαφνικά ένα ρομπότ τρέχει γύρω από το σπίτι για να σου κάνει τις δουλειές, θα αρχίσεις να αισθάνεσαι ότι έχεις ένα ολόκληρο στρατό για να σου κάνει τις δουλειές! Δε μιλάμε για matrix, απλώς για καλύτερη ποιότητα ζωής.
  7. Τα αυτόματα φώτα δεν προσφέρουν και μεγάλη εξοικονόμηση χρημάτων. Θυμάσαι όταν οι γονείς σου σου έλεγαν να σβήνεις τα φώτα, γιατί κόστιζαν στο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος; Ένα φως LED κοστίζει πολύ λιγότερο ανά έτος, αν λειτουργούν υπό κανονικές συνθήκες χρήσης. Εξοικονόμησε λίγο φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια, αντικαθιστώντας εκείνο το παλιό θερμοστάτη με έναν καινούργιο και έξυπνο. Θα δεις τη διαφορά στο λογαριασμό σου.
Μπορεί επίσης να σας αρέσει