8 Συμβουλές διαχείρισης του οικογενειακού προϋπολογισμού

Αν θέλετε να δημιουργήσετε ένα ασφαλές και οικονομικά σταθερό περιβάλλον για την οικογένεια σας, τότε πάρτε τη κατάσταση στα χέρια σας και μάθετε τρόπους για να διαχειρίζεστε σωστά τα χρήματά σας!

Όπως θα δείτε, ο σωστός σχεδιασμός του οικογενειακού προϋπολογισμού δεν διαφέρει και πολύ από το να διευθύνατε μια μικρή επιχείρηση.

8 συμβουλές οικονομικής διαχείρισης:

Καταγραφή εσόδων εξόδων

Υπολογίστε τα πάγια έσοδα και έξοδα σε μηνιαία βάση. Πιάστε μολύβι και χαρτί και καταγράψτε σε μια στήλη τα σταθερά έξοδα, όπως τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας, ενοίκιο, κάποιο δάνειο, ψώνια στο σούπερ μάρκετ, θέρμανση, βενζίνη, δίδακτρα, κτλ. Σε μια άλλη στήλη γράψτε τα συνολικά έσοδα από τους μισθούς των μελών της οικογενείας. Οι περισσότεροι κάνουν αυτούς τους υπολογισμούς με το μυαλό. Η κατάρτιση όμως ενός γραπτού οικογενειακού προϋπολογισμού θα σας διευκολύνει και θα σας αποτρέψει από πιθανόν λάθος χειρισμούς!

Ετήσιος οικονομικός απολογισμός

Κάποια έξοδα είναι ετήσια, όπως ο φόρος εισοδήματος, τα ασφάλιστρα και τα τέλη κυκλοφορίας του αυτοκινήτου. Μπορείτε να κρατήσετε σε ένα φάκελο ή σε ένα αρχείο excel τους υπολογισμούς σας για το σύνολο των ετήσιων εσόδων και δαπανών. Μ’ αυτό τον τρόπο θα έχετε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την οικονομική σας κατάσταση τον προηγούμενο χρόνο. Έτσι, θα γνωρίζετε τι πραγματικά χρειάζεστε, πόσο κοστίζει και θα μπορείτε να διαχειριστείτε τα έσοδα σας ανάλογα.

Προσοχή στις σπατάλες

Η ποιότητα ζωής είναι δικαίωμα για όλους! Παρόλα αυτά, είναι απαραίτητο να γνωρίζετε μέχρι που φτάνουν οι δυνατότητές σας, για να μην υποκύπτετε στους πειρασμούς που υπάρχουν παντού γύρω σας. Βασικός στόχος είναι η ικανοποίηση των πραγματικών σας αναγκών κι έπειτα των δευτερευόντων. Χρησιμοποιήστε την πιστωτική σας κάρτα με σύνεση, καθώς μπορεί να σας δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα εάν την υπερχρεώσετε. Και να θυμάστε, τα χρήματα που πραγματικά έχετε στη διάθεσή σας είναι αυτά που βρίσκονται στην τσέπη σας!

Αποταμίευση

Η αποταμίευση αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία! Ο «Χρυσός κανόνας της οικονομίας»αναφέρει ότι τα έξοδα δεν πρέπει να ξεπερνούν το 60% των εσόδων, καθώς το υπόλοιπο 40% πρέπει να αποταμιεύεται. Επιλέξτε προσεκτικά την τοποθέτηση των χρημάτων σας. Υπολογίστε τη διάρκεια της επένδυσης, το πιθανό ποσό που θα μπορεί να κερδίσετε, κάθε πότε θα μπορείτε να κάνετε ανάληψη και γενικότερα, την ασφάλεια των χρημάτων σας.

 

Αποφύγετε τα δάνεια

Αν θεωρείται ότι δεν έχετε το οικονομικό περιθώριο να ανταποκριθείτε στις απαιτήσεις ενός δανείου, τότε η ασφαλέστερη λύση είναι να μην προχωρήσετε στο δάνειο. Επαναπροσδιορίστε τις ανάγκες σας και βεβαιωθείτε ότι είναι κάτι που πραγματικά χρειάζεστε. Θα ήταν πιο ασφαλές να συγκεντρώσετε πρώτα το ποσό που απαιτείται και μετά να προχωρήσετε στην αγορά. Μ’ αυτό τον τρόπο θα αποφύγετε τους κινδύνους στο μέλλον!

Αναζήτηση εργασίας

Στη σημερινή εποχή, για να καταφέρει μια οικογένεια να τα βγάλει πέρα, πρέπει να δουλεύουν τα περισσότερα μέλη της. Αν χάσατε τη δουλειά σας, αναζητήστε άμεσα μια καινούρια, ακόμη και αν είναι διαφορετική από αυτό που σπουδάσατε. Θα είναι μια προσωρινή λύση μέχρι να σας δοθεί ξανά η ευκαιρία να κάνετε αυτό που ονειρεύεστε. Καλώς ή κακώς, οι υποχρεώσεις τρέχουν και εσείς πρέπει να είστε σε θέση να τις προλάβετε!

Αρχειοθέτηση των αποδείξεων

Οργανώστε σε ένα ντοσιέ ή κουτί όλες τις αποδείξεις των οικονομικών σας συναλλαγών του τρέχοντος έτους. Μ’ αυτό τον τρόπο τις ετοιμάζετε για να τις δηλώσετε στην εφορία αλλά επίσης, μπορείτε να ελέγχετε καλύτερα τις αγορές σας.

Κρατήστε μακριά τους συγγενείς

Καλό θα είναι να μη στηρίζεστε στο κοντινό οικογενειακό σας περιβάλλον για να λύσετε τα οικονομικά σας θέματα. Αυτόματα δημιουργείτε μια σχέση εξάρτησης, η οποία συνήθως δεν έχει ευχάριστα αποτελέσματα. Η καλύτερη λύση είναι να οργανώσετε τα οικονομικά σας και να βελτιώσετε την ποιότητα ζωής σας, στηριζόμενοι στους δικούς σας χρηματικούς πόρους!

Το να ζείτε με τα μέσα που διαθέτετε και να αξιοποιείτε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα χρήματά σας είναι μια σωστή μέθοδος για να ενισχύσετε το επίπεδο ζωής σας και να αποφύγετε περιττές σπατάλες και άγχη. Και να θυμάστε ότι ο σωστός οικονομικός προϋπολογισμός οδηγεί σε μια ευτυχισμένη οικογένεια!

Ελευθερία Μπογιόγλου, makelife.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει