Τα τρόφιμα, τα ρούχα και η στέγαση απορροφούν κάθε μήνα το μεγαλύτερο ποσοστό των εσόδων σας, αφού κατέχουν κορυφαία θέση στη λίστα των βασικών ανθρώπινων αναγκών.
Και ενώ οι δαπάνες π.χ. για ένδυση μπορεί να περιοριστούν -ακόμα και με το να μη ψωνίσετε- και για στέγαση, ακόμα και με το να μετακομίσετε σε μικρότερο σπίτι, η τροφή δεν είναι κάτι που μπορείτε να αποφύγετε. Παρ’όλα αυτά υπάρχουν κάποια βήματα που μπορείτε να κάνετε προκειμένου να κρατήσετε τις δαπάνες διατροφής υπό έλεγχο.
1. Φάτε στο Σπίτι. Ένα δείπνο σε εστιατόριο είναι μια ακριβή επιλογή. Σκεφτείτε: κάθε θρεπτικό γεύμα που θα παραγγείλετε σε ένα εστιατόριο, μπορείτε να το παρασκευάσετε στο σπίτι σας σε ένα κλάσμα της τιμής που θα πληρώνατε. Θα σκεφτείτε ότι το εστιατόριο είναι και διασκέδαση. Σωστά, αλλά και αυτό μπορεί να γίνει με μέτρο και προγραμματισμό, αφού η περίοδος των παχιών αγελάδων έχει παρέλθει.
2. Αγορές με σχέδιο. Φανταστείτε τον εαυτό σας σε ένα σουπερ μάρκετ. Βλέπετε τους πάγκους και γεμίζετε το καλάθι με ό, τι πιάνει το μάτι σας. Σίγουρα θα δαπανήσετε πολύ περισσότερα χρήματα από ό,τι χρειάζεται για να περάσετε. Για την ελαχιστοποίηση της δαπάνης, ετοιμάστε μια λίστα με ψώνια, πριν φύγετε από το σπίτι. Ακόμα καλύτερα είναι να έχετε ένα σχέδιο με τα γεύματά της εβδομάδας και να αγοράζετε ΜΟΝΟ τα απαραίτητα τρόφιμα.
3. Βάλτε παρωπίδες. Τα σουπερ μάρκετ έχουν σχεδιαστεί για να σας κάνουν να διασχίζετε έναν λαβύρινθο διαδρόμων, προκειμένου να φτάσετε στα πιο βασικά προϊόντα. Αν επιμείνετε στην λίστα των τροφίμων που απαιτούνται, δεν θα μπείτε στον πειρασμό.
4. Φάτε πριν πάτε για ψώνια στο σουπερ μάρκετ. Όταν είστε στο σούπερ μάρκετ πεινασμένοι, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να συμπληρώσετε το καλάθι σας με περιττές και δαπανηρές αγορές, που απευθύνονται περισσότερο στη γεύση και λιγότερο στον προϋπολογισμό σας. Για να διατηρήσετε το κόστος χαμηλό, κάντε ψώνια με γεμάτο στομάχι.
5. Αποφύγετε παρασκευασμένα τρόφιμα. Η καταναλωτική κοινωνία ενθαρρύνει την ευκολία που προσφέρουν τα παρασκευασμένα προϊόντα. Είναι εύκολο να αγοράσει κανείς έτοιμα γεύματα, χωρίς να σκεφτεί και να συγκρίνει την τιμή. Αντί, λοιπόν, να αγοράσετε ένα κοτόπουλο σούβλας, είναι πιο οικονομικό να ψωνίσετε τα συστατικά και να μαγειρέψετε εσείς το ίδιο φαγητό. Το ίδιο ακριβώς ισχύει για τα κατεψυγμένα ορεκτικά, καθώς και για κάθε άλλο τρόφιμο που είναι μαγειρεμένο από κάποιους άλλους.
6. Το εμφιαλωμένο νερό. Αν δεν σας αρέσει το νερό που βγαίνει από τη βρύση, τότε αγοράστε ένα φίλτρο νερού. Έχει υπολογιστεί ότι το ανά φιάλη κόστος του φίλτρου είναι σημαντικά μικρότερο από το κόστος του εμφιαλωμένου νερού.
7. Στο σούπερ μάρκετ χωρίς παιδιά. Πεινασμένοι, κουρασμένοι και εκνευρισμένοι από την περιέργεια του πεντάχρονου γιού σας, που σας ρωτά για τα πάντα. Πού οδηγεί αυτό; Σε περισσότερο χρόνο παραμονής στο σουπερ μάρκετ. Όμως, από την πείρα σας γνωρίζετε ότι κάθε επιπλέον λεπτό που ξοδεύετε εκεί, αυξάνει την πιθανότητα αγορών «άχρηστων» προϊόντων. Σε αυτά θα πρέπει να προσθέσετε και τα σνακ που έχουν σχεδιαστεί για να κρατήσουν τα παιδιά ήσυχα.
8. Αγορά χύδην. Πολλές φορές η αγορά χύμα προϊόντων π.χ. όσπρια, ρύζι κ.α. μπορεί να σημάνει σημαντική οικονομία. Ο κίνδυνος είναι να αγοράσετε περισσότερα από όσα χρειάζεστε.
9. Χρησιμοποιήστε κάρτες ανταμοιβής. Εάν το κατάστημα που επισκέπτεστε έχει μια κάρτα ανταμοιβής, φροντίστε να εγγραφείτε. Προσοχή όμως στις ημερομηνίες που τίθενται, για την εξαργύρωση τους.
10. Χρησιμοποιήστε κουπόνια. Τα εκπτωτικά κουπόνια παρέχουν έναν εύκολο τρόπο για να εξοικονομήσετε χρήματα. Τα κουπόνια μπορεί να τα προσφέρουν οι ίδιες οι εταιρίες σουπερ μάρκετ, οι βιομηχανίες, αλλά μπορεί να τα βρείτε σε έντυπα ακόμα και στο διαδίκτυο.
11. Τοπικά προϊόντα. Σε περιοχές που καλλιεργούνται ή παράγονται τρόφιμα, συχνά μπορείτε να βρείτε χαμηλότερες τιμές και αυτό διότι δεν επιβαρύνονται με το κόστος μεταφοράς.
12. Κοιτάξτε κάτω. Στα σουπερ μάρκετ τα πιο ακριβά αντικείμενα τοποθετούνται στο ύψος των ματιών. Για να βρείτε τα λιγότερο ακριβά αντικείμενα, κοιτάξτε προς τα κάτω. Επίσης, κοιτάζοντας γύρω –γύρω μπορείτε να βρείτε μια φθηνότερη εναλλακτική λύση. Γενικά τα προϊόντα ετικέτας είναι συχνά ίδια με τα προϊόντα που διατίθενται με φίρμα, αφού συχνά παράγονται στο ίδιο εργοστάσιο.
13. Συγκρίνετε τιμές και καταστήματα. Μερικοί καταναλωτές έχουν πρόβλημα στο να υπολογίσουν το κόστος ανά μονάδα. Αυτό μπορεί να λυθεί ακόμα και με ένα κομπιουτεράκι. Εξετάζοντας τα εμπορικά σήματα με ταυτόχρονη σύγκριση των τιμών, μπορεί να εξασφαλίστε αθροιστικά μεγάλη οικονομία. Επίσης το κατάστημα στην περιοχή σας που διαθέτει τις χαμηλότερες μέσες τιμές, είναι το καλύτερο μέρος για τα καθημερινά ψώνια.
14. Προσέξτε την ετικέτα “ανάλωση κατά προτίμηση πριν”: Καθώς πλησιάζει η ημερομηνία λήξης ενός προϊόντος, η δυνατότητα που έχετε να το καταναλώσετε άμεσα είναι πιο περιορισμένη, με αποτέλεσμα αν λήξει και δεν το έχετε καταναλώσει, να χρειαστεί να βάλετε πάλι το χέρι στην τσέπη. Αν σχεδιάζετε να καταψύξετε τα τρόφιμα, τότε η ένδειξη “ανάλωση κατά προτίμηση πριν” δεν θα πρέπει να σας ανησυχεί. Το προϊόν θα μείνει φρέσκο μέχρι να αποψυχθεί.
15. Έχετε την κουζίνα σας εφοδιασμένη. Μία καλά εξοπλισμένη κουζίνα σημαίνει ότι δεν θα ξεμείνει από τα βασικά τρόφιμα. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί να πληρώσετε το «κάτι παραπάνω» επειδή διαπιστώσατε μία σημαντική έλλειψη αργά το βράδυ.
16. Όχι συχνές επισκέψεις. Η μείωση του αριθμού των επισκέψεων στο σουπερ μάρκετ μειώνει τις πιθανότητες των περιττών αγορών και ελαχιστοποιεί… τη βενζίνη που δαπανάται προκειμένου να πάτε ως εκεί.
17. Πληρωμή σε μετρητά. Όταν βάζετε τα ψώνια σε πιστωτική κάρτα, στην περίπτωση που δεν την εξοφλήσετε στο ακέραιο κάθε μήνα, τότε πληρώνετε τόκο. Φανταστείτε τόκο στο χαρτί υγείας;
18. Ελέγξτε τον λογαριασμό σας. Πριν πληρώσετε, καλό είναι να ρίξετε μία ματιά στο λογαριασμό, γιατί πάντα γίνονται …λάθη.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Το φαγητό είναι μία από αυτές τις αγορές που δεν μπορείτε να αποφύγετε. Παρ’όλα αυτά, οι προσεκτικές αγορές μπορεί να ελαχιστοποιήσουν το ποσό που δαπανάται για αυτές. Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγος επιπλέον χρόνος, υπομονή και προσπάθεια.
Πηγή: Premium.paratiritis.gr