Ακολούθησε αυτά τα 9 tips και μείωσε τα έξοδα θέρμανσης

Η ρύθμιση του καυστήρα και του λέβητα στις κατάλληλες συνθήκες λειτουργίας μπορούν να εξοικονομήσουν αρκετά χρήματα από τα έξοδα της θέρμανσης.

Ακολουθήστε τις 9 παρακάτω συμβουλές και δείτε θεαματική αλλαγή στα χρήματα που ξοδεύετε για τη θέρμανση.

  1. Συντηρείτε τον καυστήρα και καθαρίζετε τον λέβητα. Το ιδανικό είναι η συντήρηση να πραγματοποιείται από πιστοποιημένο τεχνικό και να περιλαμβάνει καθαρισμό του λέβητα, ρύθμιση του καυστήρα, μέτρηση και ανάλυση καυσαερίων και να συνοδεύεται από έκδοση του αντίστοιχου φύλλου ελέγχου.
  2. Ζητήστε από τον τεχνικό να ρυθμίσει το σύστημα στην ελάχιστη θερμική ισχύ που αποδίδει σε υψηλό επίπεδο και εντός των ορίων εκπομπής αέριων ρύπων.
  3. Μειώστε τη θερμοκρασία λειτουργίας του λέβητα μέχρι και τους 70oC. Μπορείτε, έτσι, να επιφέρετε μείωση στην κατανάλωση κυρίως στις περιόδους ήπιων εξωτερικών θερμοκρασιών
  4. Μονώστε τα εκτιθέμενα τμήματα των σωληνώσεων, του λέβητα, της καπνοδόχου. Τυχόν χαραμάδες στον λέβητα επιτρέπουν την είσοδο κρύου αέρα στο εσωτερικό του μειώνοντας με αυτό τον τρόπο την απόδοση του. Η σωστή θερμομόνωση του λέβητα μειώνει τις απώλειες θερμότητας προς τον χώρο του λεβητοστασίου. 
  5. Προσέξτε την υπερδιαστασιολόγηση: Ρόλο-κλειδί στην εξοικονόμηση που μπορεί να γίνει στη χρήση πετρελαίου παίζει το μέγεθος του λέβητα. Στο παρελθόν, η εγκατάσταση του συστήματος θέρμανσης σε ένα σπίτι γινόταν από τεχνικούς οι οποίοι πολλές φορές τοποθετούσαν λέβητα μεγαλύτερο από το απαιτούμενο για τις ανάγκες του εκάστοτε σπιτιού. Η υπερδιαστασιολόγηση αυτή συνήθως οδηγεί σε άσκοπη κατανάλωση πετρελαίου και, άρα, σε σπατάλη χρημάτων. 
  6. Τοποθετείστε σύστημα αντιστάθμισης. Η αντιστάθμιση καιρικών συνθηκών είναι ένας αυτοματισμός με αισθητήρα εξωτερικής θερμοκρασίας που ρυθμίζει τη θερμοκρασία προς τα θερμαντικά μέσα, σύμφωνα με την τρέχουσα ζήτηση θέρμανση. Όσο πιο ήπιες οι καιρικές συνθήκες, τόσο χαμηλότερη χρειάζεται να είναι η θερμοκρασία του νερού. Καταναλώνεται, έτσι, λιγότερο καύσιμο και παρέχεται έως και 30% εξοικονόμηση. *
  7. Ρωτήστε τον τεχνικό για τη δυνατότητα υδραυλικής εξισορρόπησης. Έχετε αναρωτηθεί γιατί κάποια δωμάτια ή διαμερίσματα στους πάνω ορόφους είναι κρύα, ενώ στο ισόγειο ζεσταίνονται επαρκώς; Λόγω μη ρυθμισμένων δικτύων, το ζεστό νερό κατευθύνεται κυρίως στα κοντινότερα θερμαντικά σώματα και ελλιπώς στα υπόλοιπα. Τοποθετώντας τις ανάλογες βάνες εξισορρόπησης δεν έχουμε μόνο θερμική άνεση σε όλους τους χώρους αλλά και εξοικονόμηση καυσίμου 5-15%.*
  8. Αλλάξτε τον κυκλοφορητή. Οι συμβατικοί κυκλοφορητές είναι ενεργοβόροι, με πολύ χαμηλό βαθμό απόδοσης – ακόμα και αυτοί με μικρή ισχύ. Ο νέος κυκλοφορητής πρέπει να αναγράφει το Δείκτη Ενεργειακής Απόδοσης (ΕΕΙ). Όσο πιο μικρός είναι ο Δείκτης Ενεργειακής Απόδοσης τόσο πιο αποδοτικός και οικονομικός είναι ο κυκλοφορητής. Η αντικατάσταση του παλιού κυκλοφορητή με ηλεκτρονικό κυκλοφορητή Inverter με Δείκτη Ενεργειακής Απόδοσης <=0,23 μπορεί να προσφέρει εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας από 40% έως και 90%*.
*Πηγή: ΕΝ.Ε.ΕΠΙ.Θ.Ε. (Ένωση Ελληνικών Επιχειρήσεων Θέρμανσης – Ενέργειας)
Μπορεί επίσης να σας αρέσει