Από «φυγάς» των τραπεζών εκατομμυριούχος μέσα σε 10 χρόνια! Πώς γίνεται;

Το 2000, ο 25χρονος Scott Alan Turner συνειδητοποίησε πως ήταν, όπως είπε ο ίδιος, “βλάκας με τα χρήματα”.

Αφού αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο το 1994, ο Turner έκανε μια σειρά από οικονομικά λάθη. Έβγαλε την πρώτη του πιστωτική κάρτα και άρχισε να την χρεώνει ανεξέλεγκτα. Πήρε καινούργιο Jeep και μετά μία Porsche. Και όταν η τράπεζα του προσέφερε δάνειο για να αγοράσει το πρώτο του σπίτι, εκείνος ακολούθησε την καλώς εννοούμενη, αλλά κακή για τον ίδιο συμβουλή του εργοδότη του, «αγόρασε όσο πιο πολύ σπίτι μπορείς»!

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Turner βρέθηκε σύντομα με ένα σωρό χρέη. Τα «σπάει» σε δύο γύρους: Ο πρώτος αφορούσε φοιτητικά δάνεια, πληρωμές για το Jeep και λογαριασμούς πιστωτικών καρτών, συνολικού ποσού 30.000 δολαρίων. Ο δεύτερος αφορούσε το δεύτερο αυτοκίνητο και ακόμα περισσότερες πιστωτικές κάρτες, ύψους 40.000 δολαρίων. Εδώ να προσθέσουμε και ένα στεγαστικό δάνειο 200.000 δολαρίων για το σπίτι.

«Βγήκα από το πανεπιστήμιο χωρίς να κατέχω πολλές γνώσεις στα οικονομικά, όπως και ο περισσότερος κόσμος», σημειώνει ο Turner στο CNBC. «Καθώς μεγάλωνα, οι γονείς μου μού έμαθαν ένα μόνο μάθημα κι αυτό ήταν να αποταμιεύω. Βρέθηκα σε άσχημη κατάσταση, να είμαι μόνος, χωρίς οικονομίες, χωρίς χρήματα για μια έκτακτη ανάγκη».

Σε κλάσματα του δευτερολέπτου αποφάσισε να πουλήσει το αυτοκίνητό του. Μπορεί να έχασε 11.000 δολάρια από την πώληση, αλλά η στιγμή αυτή ήταν καταλυτική για να του αλλάξει τη ζωή. Άλλαξε νοοτροπία γύρω από τα χρήματα και έκανε κάποιες σημαντικές κινήσεις που τον βοήθησαν να αποπληρώσει τα χρέη του. Άρχισε να εντοπίζει σε ποιους τομείς ξόδευε χρήματα, πήγε σε μικρότερο σπίτι, επένδυσε και άφησε τη δουλειά του στην εταιρεία για να γίνει επιχειρηματίας. Στα 35 του, όχι μόνο είχε ξεφύγει από τα χρέη του, αλλά μπορούσε να αποκαλεί τον εαυτό του εκατομμυριούχο. Σήμερα, στα 44 του, είναι πολυεκατομμυριούχος!

Πώς το έκανε;

  1. Τα έβαλε κάτω

Το ότι κατάλαβε ποια ήταν τα έξοδά του ήταν το πιο σημαντικό στοιχείο ώστε ο Turner να μπορέσει να αποπληρώσει τα χρέη του. Πριν ξεκινήσει να αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούσε τα χρήματα, έπρεπε να αντιληφθεί πού αυτά πήγαιναν κάθε μήνα. «Από τη στιγμή που αναγνωρίζεις πού πηγαίνουν τα λεφτά, μπορεί να το αλλάξεις στο πού θέλεις να πηγαίνουν», αναφέρει.

  1. Άλλαξε σπίτι

Ένας ακόμα τρόπος με τον οποίο ο Turner εξοικονόμησε χρήματα ήταν μειώνοντας τα… τετραγωνικά στα οποία ζούσε. Το σπίτι που αγόρασε αρχικά ήταν πάνω από 185 τ.μ. –πολύ περισσότερος χώρος από όσο χρειαζόταν ένας μόνο άνθρωπος. Έτσι, όταν παντρεύτηκε, αυτός και η σύζυγός του μετακόμισαν στο δικό της σπίτι, μισής ακριβώς έκτασης, το οποίο, μάλιστα, στη συνέχεια πούλησαν για να μετακομίσουν σε ένα ακόμα μικρότερο σπίτι. Το 2008 μετακόμισαν Texas, από όπου και καταγόταν η σύζυγος του Turner, νοικιάζοντας απλώς ένα δωμάτιο στο σπίτι των γονιών της. Αφήνοντας το μεγάλο σπίτι για ένα μικρότερο και τελικά για ένα απλό δωμάτιο, ο Turner κατάφερε να βάλει στην άκρη τα χρήματα που ξόδευε κάθε μήνα για το δάνειο.

  1. Άρχισε τις επενδύσεις

Ο Turner δεν αποταμίευε απλώς χρήματα, τα χρησιμοποιούσε για δουλειά. «Ξεκίνησα με αρκετά χρήματα στο χρηματιστήριο, πήρα πολλές κακές συμβουλές από διάφορους ανθρώπους, επένδυσα σε πολλά λάθος πράγματα», αναφέρει. Άλλαξε στρατηγική, επένδυσε σε μετοχές χαμηλού ρίσκου και βγήκε κερδισμένος.

  1. Άλλαξε επάγγελμα

Αν υπάρχει ένα πράγμα που μπορείς να ελέγξεις, λέει ο Turner, αυτό είναι η καριέρα σου, η πορεία σου, το αν θα δουλεύεις για μια εταιρεία. Όταν οι φίλοι του το 2003 του πρότειναν να παραιτηθεί από τη δουλειά του ως προγραμματιστής για να ξεκινήσει τη δική του εταιρεία, αποφάσισε να το κάνει. Τώρα, 15 χρόνια μετά, έχει 8 επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας συμβουλευτικής εταιρείας που διδάσκει αρχιτέκτονες και πολιτικούς μηχανικούς για την ενεργειακή αποδοτικότητα.

Μπορεί η ατομική επιχειρηματικότητα να μην είναι η σωστή επιλογή για όλους, για τον Turner όμως ήταν το τελευταίο κομμάτι του παζλ που θα του επέτρεπε να αποκτήσει πλούτη και να βγει από τον αγώνα δρόμου της ζωής.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει