Από τι θα μας σώσουν οι έξυπνοι μετρητές

Από τι θα μας σώσουν οι έξυπνοι μετρητές

Έξυπνους μετρητές σε 7.200.000 σημεία ετοιμάζεται να εγκαταστήσει ο ΔΕΔΔΗΕ ενώ στο στρατηγικό πλάνο του διαχειριστή εντάσσεται η αντικατάσταση όλων των ρολογιών με τα λεγόμενα smart meters.

Στο πιλοτικό πρόγραμμα εντάσσεται αυτή τη στιγμή η εγκατάσταση 200.000 έξυπνων μετρητών και η χρήση τους είναι ένα «αναγκαίο καλό» καθώς η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να προσαρμοστεί στης νέες συνθήκες λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού. Ανάμεσα στα οφέλη που προκύπτουν από τα νέα αυτά συστήματα συγκαταλέγονται η εξοικονόμηση ενέργειας, η καλύτερη διαχείριση και η μείωση των ρευματοκλοπών.

Οι έξυπνοι μετρητές με απλά λόγια

Οι έξυπνοι μετρητές ή αλλιώς τα «smart meters» είναι συστήματα αμφίδρομης επικοινωνίας, τα οποία καταγράφουν σε πραγματικό χρόνο την κατανάλωση ενέργειας και έχουν δυνατότητα αποστολής δεδομένων και λήψης εντολών. Ο μετρητής επικοινωνεί με το διαχειριστή, για τη λήψη μετρητικών δεδομένων, τη βελτιστοποίηση ελέγχου του δικτύου διανομής και τη διαχείριση σφαλμάτων, επιτρέπει την εφαρμογή πολυζωνικών τιμολογίων από τον προμηθευτή και ενημερώνει τον καταναλωτή για την κατανάλωσή του και την ορθολογική χρήση και εξοικονόμηση ενέργειας. Ως συστήματα, προσφέρουν τη δυνατότητα εξ αποστάσεως ανάγνωσης των δεδομένων και δίνουν την ευκαιρία υποστήριξης προηγμένων συστημάτων τιμολόγησης (πχ προπληρωμή) ενώ προλαμβάνουν και ανιχνεύουν τη ρευματοκλοπή.

Με τον έξυπνο μετρητή ο καταναλωτής θα μπορεί να ενημερώνεται με SMS για το ρεύμα που έχει ξοδέψει, τις προγραμματισμένες διακοπές, να βλέπει ιστορικά στοιχεία κατανάλωσης, να λαμβάνει συμβουλές εξοικονόμησης κλπ.

Το σύστημα παρουσιάζει και διαχειριστικά οφέλη καθώς ΔΕΔΔΗΕ μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο και την εποπτεία του δικτύου, να μειώσει τα κόστη του λόγω της αυτοματοποίησης των διαδικασιών, να εντοπίζει ευκολότερα τυχόν σφάλματα και ρευματοκλοπές, να ελέγχει την ποιότητα τροφοδότησης ενώ θα μπορεί να ενσωματώσει διεσπαρμένη παραγωγή. Με τους έξυπνους μετρητές θα λυθεί και το χρόνιο πρόβλημα που προκύπτει κατά τις ώρες αιχμής καθώς θα παρέχουν βελτιστοποίηση κόστους με μετατόπιση αιχμών, μείωση ισοζυγίου ενέργειας χάρη στις καλύτερες προβλέψεις κλπ.

Που θα εγκατασταθούν οι έξυπνοι μετρητές

Ο κ. Ανδρεάδης , Δ/ντης Κλάδου μετρήσεων της ΔΕΔΔΗΕ σε εσπερίδα της ΡΑΕ αναφέρθηκε στα βασικά χαρακτηριστικά των έξυπνων μετρητών, τα έργα που έχουν υλοποιηθεί από το Διαχειριστή, τις ενέργειες για εκσυγχρονισμό και βελτίωση των υποδομών και παρουσίασε τους στρατηγικούς σχεδιασμούς ως προς την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών σε όλη την Ελληνική επικράτεια. Όπως σημείωσε, η πιλοτική εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών αφορά στις περιοχές της Αν. Μακεδονίας-Θράκης (60.000 μετρητές), του Βορείου Αιγαίου (80.000 μετρητές), τα νησιά του Ιονίου (20.000 μετρητές), την Αττική (7.000 μετρητές), τη Μακεδονία (Θεσσαλονίκη, 3.000 μετρητές) και τις Κυκλάδες (30.000 μετρητές σε Σαντορίνη, Κύθνο, Μήλο)

Πένη Χαλάτση, insider.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει