Βάφεις το σπίτι; Μάθε για την οικονομία που μπορείς να κάνεις

Τα οφέλη από τα ενεργειακά χρώματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά, γιατί προσφέρουν αποτελεσματική μόνωση, εξοικονόμηση ενέργειας κι εν τέλει χρήματα για τον καταναλωτή.

 

Πιο συγκεκριμένα, τα ενεργειακά χρώματα έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν ως μονωτικά υλικά, προσφέροντας σε κάθε κτίριο μία σημαντική θερμομονωτική αναβάθμιση. Όντας μία πρόσμιξη κοινών χρωμάτων με πρόσθετα υλικά, μπορούν να μονώσουν κάθε επιφάνεια ενός κτιρίου, αποτρέποντας την είσοδο της ηλιακής ακτινοβολίας στους χώρους της κατοικίας το καλοκαίρι και αντίστοιχα, την έξοδο της θέρμανσης το χειμώνα. Η χρήση τους έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να μειώσει σημαντικά την απορρόφηση της ηλιακής ακτινοβολίας, καθώς τα συγκεκριμένα θερμομονωτικά χρώματα διαθέτουν ιδιαίτερα υψηλές αποδόσεις ανακλαστικότητας του ηλίου, υπερδιπλάσιες σε σχέση με αυτή που προσφέρει, για παράδειγμα, η επίστρωση μιας ταράτσας με κόκκινο κεραμίδι ή η επικάλυψή της με πλάκες πεζοδρομίου.

Εξάλλου, η χρήση των ψυχρών θερμομονωτικών χρωμάτων έχει ως αποτέλεσμα και τη μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας για ένα κτίριο, η οποία οδηγεί και σε σημαντική βελτίωση του συντελεστή θερμοπερατότητας (U Value), όπως και σε αυτόν της αντανακλαστικότητας (SR). Ο πρώτος αφορά τη δυσκολία με την οποία περνά η θερμότητα εντός του σπιτιού, ενώ ο δεύτερος φροντίζει για τη μικρότερη δυνατή συλλογή ηλιακής ακτινοβολίας, επιστρέφοντάς την στο περιβάλλον.

Τέλος, η σωστή εξοικονόμηση της ενέργειας αποφέρει και άμεση οικονομία στην τσέπη του καταναλωτή, αφού χρειάζεται λιγότερα χρήματα για τη θέρμανση ή την ψύξη των κτηριακών εγκαταστάσεων.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει