Δρόμος στη Σουηδία φορτίζει τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Δρόμος στη Σουηδία φορτίζει τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Η eRoadArlanda, μία κοινοπραξία που περιλαμβάνει τον κατασκευαστή οχημάτων DAF, προγραμματιστές, εταιρίες τεχνολογίας και ακαδημαϊκά ιδρύματα, δημιούργησε ένα δρόμο μήκους 1,2 μιλίων με παροχή ηλεκτρισμού στη Σουηδία.

Χρησιμοποιεί ένα σύστημα όπου η ενέργεια μεταφέρεται σε ειδικά σχεδιασμένα αυτοκίνητα και φορτηγά από ηλεκτροδοτούμενη πίστα στην επιφάνεια του δρόμου. Η σύνδεση γίνεται με έναν κινητό μοχλό κάτω από το όχημα που εντοπίζει αυτόματα την ειδική ράγα και κατεβαίνει για να πάρει ενέργεια.

Η eRoadArlanda υποστηρίζει ότι η ηλεκτροδότηση εντός δρόμου είναι πολύ φθηνότερη από εκείνη που γίνεται πάνω από τα οχήματα, όπως είναι στα τραμ και κάποια λεωφορεία. Επιπλέον, εξυπηρετεί τόσο τα μεγάλα φορτηγά όσο και τα επιβατηγά αμάξια. Ακόμα και αισθητικά, είναι μία πιο διακριτική επιλογή.

Η ποσότητα ενέργειας που θα λάβει κάθε όχημα επαφίεται στην επιλογή του οδηγού. Η εκκίνηση του δρόμου βρίσκεται σε ένα τερματικό φορτίων κοντά στο αεροδρόμιο Arlanda της Στοκχόλμης και καταλήγει στην περιοχή Rosersberg.

H φόρτιση… εν κινήσει έχει πολλά οφέλη. Καθιστά πιθανή την ύπαρξη μικρότερων μπαταριών που θα μειώσει το κόστος τους αλλά αποφεύγονται και οι αρνητικές συνέπειες, από άποψη βιωσιμότητας. Το κόστος της ράγας ανά μίλι ανέρχεται σε λιγότερο από 1.4 εκ. λίρες, με στόχο να διευρυνθεί και στην υπόλοιπη χώρα.

Υπάρχει μία ταυτόχρονη αύξηση στην παραγωγή και χρήση ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ενώ προβλέπεται, από τη σουηδική κυβέρνηση, η δοκιμή διαφορετικών τεχνολογιών σε μικρότερα κομμάτια δημόσιων δρόμων που σιγά σιγά θα αυξάνονται.

www.in.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει