Εξοικονόμηση έως 60% για τους Δήμους με την αναβάθμιση των δικτύων οδοφωτισμού

Εξοικονόμηση έως 60% για τους Δήμους με την αναβάθμιση των δικτύων οδοφωτισμού

Η εξοικονόμηση ενέργειας, οι δυνατότητες επένδυσης καθώς και ο κομβικός ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, βρέθηκαν στο επίκεντρο του Αναπτυξιακού–Επενδυτικού Φόρουμ με θέμα «Επενδύοντας στον υπαίθριο φωτισμό, διαγνωστικές διαδικασίες, χρηματοδότηση και ωρίμανση έργων».

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο φόρουμ αναφέρθηκε αρχικά στην αναγκαιότητα να προσδιοριστεί ξεκάθαρα ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην ενεργειακή αποδοτικότητα και κάλεσε τα αρμόδια υπουργεία και τους εμπλεκόμενους φορείς να αναλάβουν πρωτοβουλίες για τον προσδιορισμό του νέου θεσμικού πλαισίου.

Όπως υπογράμμισε, «μία ολιστική προσέγγιση συνδυασμού της ενεργειακής αποδοτικότητας και της διαχείρισης της ενέργειας στον οδοφωτισμό, στο φωτισμό δημόσιων χώρων, πάρκων, πλατειών και εν γένει στις υποδομές των Δήμων μπορεί να εγγυηθεί σημαντικά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη». Στη συνέχεια επισήμανε ότι τα έργα αυτά αναμένεται να επιφέρουν σοβαρή μείωση στο λειτουργικό κόστος των Δήμων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το κόστος μπορεί να μειωθεί από 35% έως και 60%. Αυτό μπορεί να γίνει με τον εκσυγχρονισμό του δικτύου οδοφωτισμού και φωτισμού δημόσιων ανοικτών χώρων.

Ωστόσο πέραν από το θέμα του λειτουργικού κόστους και της εξοικονόμησης πόρων που επιτυγχάνεται, υπάρχουν και σημαντικά οφέλη από την υλοποίηση έργων που σχετίζονται με την αναβάθμιση των δικτύων υπαίθριου φωτισμού, την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας, την αισθητική αναβάθμιση των δικτύων υπαίθριου φωτισμού και την ορθολογική τους ανάπτυξη στο χώρο.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Γ. Πατούλης Κάλεσε όλους τους συναρμόδιους φορείς, το Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, το ΚΑΠΕ, το ΤΕΕ να συγκροτήσουν τεχνική ομάδα που θα καταγράφει όλα τα ζητήματα και που θα προτείνει συγκεκριμένες λύσεις που θα άρουν τις αγκυλώσεις που παρουσιάζονται.

Να σημειωθεί ότι για τη διοργάνωση του φόρμουμ συνεργάστηκαν οι φορείς: Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ), το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και το Κέντρο Δοκιμών Ερευνών και Προτύπων (ΚΔΕΠ).

Μπορεί επίσης να σας αρέσει