Εξοικονόμηση πόρων από τον φωτισμό στον Αποκόρωνα

Εξοικονόμηση πόρων από τον φωτισμό στον Αποκόρωνα

Σημαντική εξοικονόμηση πόρων φιλοδοξεί να επιτύχει ο Δήμος Αποκορώνου από την αντικατάσταση των λαμπτήρων του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού με λάμπες τύπου “LED”.

Ωστόσο, δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης εκφράζουν ενστάσεις ως προς το έργο επικαλούμενοι είτε τεχνικούς λόγους που πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω είτε λόγους σκοπιμότητας του έργου.

Το θέμα απασχόλησε, μεταξύ άλλων, την χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αποκορώνου. Ο δήμαρχος Χαράλαμπος Κουκιανάκης επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι σύμφωνα με οικονομοτεχνική μελέτη που έχει εκπονηθεί, η αντικατάσταση των 5.000 λαμπτήρων του δημοτικού φωτισμού από λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας θα μειώσει το κόστος του ρεύματος που πληρώνει ο Δήμος από 289.000 ευρώ ετησίως που είναι τώρα σε 82.000 ευρώ.

«Το κέρδος μας από την κατανάλωση ρεύματος θα είναι περίπου 207.000 ευρώ κάθε χρόνο, ενώ ταυτόχρονα ο Δήμος αναβαθμίζεται περιβαλλοντικά και οικολογικά», σημείωσε ο κ. Κουκιανάκης. Τόνισε επίσης ότι το κόστος της αντικατάστασης των λαμπτήρων, ανέρχεται σε 1.438.000 ευρώ και θα καλυφθεί μέσω δανεισμού από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ενώ ο εργολάβος που θα αναλάβει το έργο θα έχει συμβατική υποχρέωση να συντηρεί τους νέους λαμπτήρες για 5 χρόνια, εξοικονομώντας άλλα περίπου 100.000 ευρώ που καταβάλλονται τώρα σε ιδιώτες ηλεκτρολόγους και αναλώσιμα για τη συντήρηση του δημοτικού φωτισμού.

Ωστόσο, από μέρους της αντιπολίτευσης εκφράστηκαν αντιρρήσεις με τους συμβούλους της μείζονος μειοψηφίας που ήταν παρόντες στη συνεδρίαση να καταψηφίζουν -χωρίς πάντως να αιτιολογούν την απόφασή τους- ενώ ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σταύρος Ζώης τόνισε ότι η ενέργεια, είτε έτσι είτε αλλιώς, διαρκώς ακριβαίνει για τα λαϊκά στρώματα και πως αντί να χρεωθεί ο Δήμος με ένα δάνειο θα έπρεπε να πιέσει την κεντρική εξουσία να δώσει τα χρήματα που χρωστάει στον Δήμο.

Επίσης, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Π. Βγοτζάκης καταψήφισε επικαλούμενος την έλλειψη τεχνικής μελέτης αλλά και το ό,τι -όπως ανέφερε- ο Δήμος προσημείωσε ακίνητό του για να πάρει το δάνειο που ζητάει. Τελικά το θέμα υπερψηφίστηκε με τις θετικές ψήφους των υπόλοιπων δημοτικών συμβούλων

haniotika-nea.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει