Σίγουρα το να κατεβάσουμε τον γενικό διακόπτη, να ανάβουμε κεριά το βράδυ και να κάνουμε μπουγάδα στη σκάφη είναι μερικοί από τους τρόπους για να έχουμε οικονομία στο ρεύμα. Ωστόσο, μπορούμε να πετύχουμε σχεδόν το ίδιο αποτέλεσμα χωρίς να χρειαστεί να ….επιστρέψουμε στη νεολιθική εποχή.
Για την τηλεόραση και υπόλοιπες ηλεκτρονικές συσκευές (στερεοφωνικό συγκρότημα, βίντεο κ.α.):
• Σε κάθε περίπτωση αγοράζουμε συσκευές υψηλής ενεργειακής απόδοσης (κατηγορίας Α ή Α+) όπου εφαρμόζεται η ενεργειακή σήμανση. Η αντικατάσταση τηλεόρασης ενεργειακής κατηγορίας Β με αντίστοιχη ενεργειακής κατηγορίας Α+ εξασφαλίζει εξοικονόμηση ενέργειας της τάξεως του 46%.
• Κλείνουμε τις συσκευές από το διακόπτη τους και όχι από το τηλεκοντρόλ, γιατί τότε λειτουργούν σε κατάσταση αναμονής (stand by) και συνεχίζουν να καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια. Οι συσκευές σε κατάσταση αναμονής (stand by) καταναλώνουν ποσοστό 5% – 15% της συνολικής ετήσιας ηλεκτρικής οικιακής κατανάλωσης, με αποτέλεσμα να επιβαρύνουν το νοικοκυριό με επιπλέον κόστος 28 έως 84 ευρώ σε ετήσια βάση.
Για τον ηλεκτρονικό υπολογιστή:
• Μειώνουμε τη φωτεινότητα της οθόνης, καθώς η λειτουργία της οθόνης καταναλώνει αρκετή ενέργεια και η επιπλέον φωτεινότητα αυξάνει την κατανάλωση. Οι φορητοί υπολογιστές λειτουργούν οικονομικότερα συγκριτικά με τους υπολογιστές γραφείου.
• Προτιμούμε την αναστολή λειτουργίας του υπολογιστή από την κατάσταση αναμονής (stand by).
• Ανασυγκροτούμε το σκληρό δίσκο του υπολογιστή, διότι όσο πιο γρήγορα δουλεύει τόσο λιγότερη ενέργεια καταναλώνει.
• Περιορίζουμε τον αριθμό των εξωτερικών συσκευών που βρίσκονται σε σύνδεση με τον υπολογιστή.
• Επιλέγουμε μνήμη με μεγαλύτερη χωρητικότητα, διότι με τον τρόπο αυτό ο υπολογιστής θα εξαρτάται λιγότερο από την εικονική μνήμη που θέτει σε λειτουργία το σκληρό δίσκο και που οδηγεί σε υψηλότερη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.
• Προτιμούμε έναν υπολογιστή και περιφερειακά συστήματα που διαθέτουν πιστοποίηση Energy Star, αφού έχουν τεχνολογία χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας.