Εξοικονόμηση χρημάτων από τη συντήρηση του κτιρίου σας

Εξοικονόμηση χρημάτων από τη συντήρηση του κτιρίου σας

Εάν το κτίριο σας δεν έχει θερμομόνωση και υγρομόνωση, είστε υποχρεωμένοι να το συντηρείτε συχνά δαπανώντας σημαντικά ποσά ανάλογα και την ηλικία του.

Ενδεικτικά, μερικά από τα συνηθέστερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα αμόνωτα κτίρια:

  • Υγρασίες από συμπυκνώσεις στους εσωτερικούς τοίχους και την οροφή. Το φαινόμενο ονομάζεται <<σημείο δρόσου>> και δημιουργείται κατά την διάρκεια των χειμερινών μηνών που οι εσωτερικοί χώροι θερμαίνονται, όταν οι υδρατμοί που υπάρχουν στο εσωτερικό του σπιτιού σας έρχονται σε επαφή με τα ψυχρά δομικά στοιχεία (ταβάνι, τοίχοι, πυλωτή αν υπάρχει). Συνέπεια αυτού του φαινομένου είναι η εμφάνιση υγρασίας στις εσωτερικές επιφάνειες, θα δείτε σταγόνες να τρέχουν από τους τοίχους σας και τα ταβάνια σας ή/και δημιουργία γκρίζων και μαύρων κηλίδων και στιγμάτων (δηλαδή την εμφάνιση μύκητα). Το φαινόμενο έχει σαν αποτέλεσμα πολλοί ιδιοκτήτες να χρειάζεται να βάφουν πολύ συχνά το σπίτι τους (ακόμα και κάθε χρόνο) ή σε περιπτώσεις έντονης υγροποίησης, να παρουσιάζονται σημαντικότερες φθορές (οξείδωση οπλισμού, ρηγματώσεις στους σοβάδες ή ακόμα και αποκόλληση σοβάδων από τα ταβάνια) και συνεπώς μεγάλες δαπάνες από εσάς για την αποκατάστασή των ζημιών.
  • Προστασία των δομικών στοιχείων του κτιρίου σας. Η θερμομόνωση στην ταράτσα, στους τοίχους σας και στην πυλωτή, προστατεύει το ακίνητο σας από τις έντονες θερμικές καταπονήσεις (τα δομικά στοιχεία δεν παγώνουν το χειμώνα και δεν πυρώνουν το καλοκαίρι) μηδενίζοντας ουσιαστικά την δημιουργία τριχοειδών (ή και ακόμα μεγαλύτερων) ρωγμών στους σοβάδες. Απαραίτητη φυσικά είναι και η σωστή υγρομόνωση των δομικών στοιχείων, γιατί εκτός από τις θερμικές καταπονήσεις, το εξωτερικό του κτιρίου σας, είναι μόνιμα εκτεθειμένο και στις καιρικές συνθήκες, βροχές χιόνια κ.τ.λ. Ο σωστός συνδυασμός λοιπόν θερμομόνωσης και υγρομόνωσης στο εξωτερικό του κτιρίου σας, θα σας γλυτώσουν τεράστια ποσά που θα χρειαστεί να δαπανήσετε για να επισκευάσετε φθορές που θα συμβούν σε ένα σπίτι που δεν έχει θερμομόνωση και υγρομόνωση. Θα μπορείτε πλέον να αισθάνεστε ασφαλείς ότι δεν θα υπάρξουν απρόβλεπτα ξαφνικά έξοδα για να συντηρήσετε ή ακόμα χειρότερα να επισκευάσετε το ακίνητό σας.

Κερδίζετε χρήματα και από την ανακαίνιση του ακινήτου σας

Ένα τελευταίο αλλά εξίσου πολύ σημαντικό όφελος για εσάς, είναι η υπεραξία που αποκτάει το ακίνητο σας. Εκτός από την ενεργειακή ανακαίνιση που προσφέρει η θερμομόνωση και η υγρομόνωση στο κτίριο σας, θα πάρετε και μια πλήρη αισθητική – οπτική ανακαίνιση του εξωτερικού του κτιρίου σας. Πρακτικά αυτό σημαίνει ένα καινούριο, πλήρες ανακαινισμένο κτίριο εξωτερικά, που μπορείτε να το ξαναφτιάξετε σύμφωνα με το προσωπικό σας γούστο, ακόμα και με αρχιτεκτονικές πινελιές, πραγματοποιώντας μια ασφαλή επένδυση που θα μείνει αναλλοίωτη για πολλά πολλά χρόνια.

Συμπέρασμα

Η επιλογή να επενδύσετε στη μόνωση του ακινήτου σας, είναι ο πιο σημαντικός τρόπος να μειώσετε τις δαπάνες στον οικογενειακό σας προϋπολογισμό. Θα δείτε άμεσα οφέλη στο πορτοφόλι σας, από τα χρήματα που θα γλυτώσετε για να θερμάνετε και να ψύξετε το χώρο σας, θα κοιμάστε ήσυχοι ότι δεν θα χρειαστεί ξαφνικά να ανατρέψετε τα πάντα στον οικονομικό προγραμματισμό σας για να επισκευάσετε απρόοπτες φθορές. Το ακίνητό σας θα αποκτήσει πρόσθετη αξία, η περιουσία σας θα αναβαθμιστεί ειδικά αν σκοπεύετε να το ενοικιάσετε ή να το πουλήσετε (όπου πλέον είναι υποχρεωτικό το ενεργειακό πιστοποιητικό το οποίο και αποτυπώνει την ενεργειακή βαθμολογία του ακινήτου).

Εκτός από τα χρηματικά οφέλη που θα έχετε, από την ενεργειακή ασφάλεια που θα νιώσετε επιτέλους, εξίσου σημαντική είναι και η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής που θα έχετε μέσα στο σπίτι σας. Η θερμική άνεση που θα απολαμβάνετε εσείς και η οικογένεια σας πλέον τόσο το χειμώνα όσο και το καλοκαίρι είναι αξία ανεκτίμητη και ίσως μερικές φορές αξία ισχυρότερη και από το οικονομικό όφελος.

Φυσικά όταν μιλάμε για σωστή θερμομόνωση και υγρομόνωση, εννοείται ότι μιλάμε για πιστοποιημένα συστήματα, πιστοποιημένα υλικά και πιστοποιημένους εφαρμοστές – συνεργεία. Για να μεγιστοποιήσετε και να εξασφαλίσετε την επένδυση που θα κάνετε με τη μόνωση του κτηρίου σας, επιβάλλεται να γίνει σωστή μελέτη των αναγκών που έχει το ακίνητο σας, και σωστή εφαρμογή με τα κατάλληλα υλικά.

Ανδρέου Ανάργυρος, Πρόεδρος Π.Σ.Ε.Μ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει