Εξοικονομώ κατ’ Οίκον: Πράσινο ακόμη και για κόκκινους δανειολήπτες

Εξοικονομώ κατ' Οίκον: Πράσινο ακόμη και για κόκκινους δανειολήπτες

Ακόμα και όσοι έχουν «κόκκινα» δάνεια ή έχουν υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη μπορούν να διεκδικήσουν τη συμμετοχή τους στο νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ’ οίκον που, εκτός απροόπτου, αναμένεται να ξεκινήσει εντός της εβδομάδος.

Όπως έχει ανακοινωθεί, θα ικανοποιηθούν περίπου 40.000 ιδιοκτήτες και θα εφαρμοστεί η σειρά προτεραιότητας. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα βρίσκονται πάνω από έναν υπολογιστή μόλις ανακοινωθεί ότι ανοίγει η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Οι «κόκκινοι» δανειολήπτες πιθανόν να χρειαστεί να βάλουν χρήματα από την τσέπη τους και να ποντάρουν στην επιχορήγηση, εκτός κι αν η τράπεζα δεχθεί να τους χορηγήσει το επιδοτούμενου επιτοκίου δάνειο ζητώντας εγγυητή. Στην ίδια κατάσταση βρίσκονται και οι υπαχθέντες στο νόμο Κατσέλη.

Η εκταμίευση των χρημάτων του δανείου γίνεται αμέσως μετά την έγκριση των αιτήσεων. Καταβάλλεται ωστόσο όχι το σύνολο, αλλά το 70%. Τα υπόλοιπα χρήματα μαζί και το ποσοστό της επιχορήγησης θα δίδονται με την ολοκλήρωση των εργασιών και αφού ο ενεργειακός επιθεωρητής – μηχανικός πιστοποιήσει ότι με τις παρεμβάσεις που έγιναν το ακίνητο ανέβηκε βαθμίδα ενεργειακής απόδοσης .

Τα χρήματα από το δάνειο δεν εισπράττονται από τους ιδιοκτήτες, αλλά από τους προμηθευτές και τεχνίτες, οι οποίοι πρέπει να καταθέσουν και τα σχετικά τιμολόγια -αυτό σημαίνει ότι αποκλείονται οι συναλλαγές για τις οποίες δεν εκδίδεται απόδειξη και δεν καταβάλλεται ο ΦΠΑ που για την συγκεκριμένη περίπτωση είναι 24% (από την όλη διαδικασία, όπως αντιλαμβάνεται κάποιος, θα εισπράξει και το δημόσιο, αφού εκτός από τον ΦΠΑ θα έχει έσοδα και από το φόρο εισοδήματος, αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία -απίστευτη η μόχλευση αυτών των 500 εκ ευρώ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει