Επιδοτήσεις ηλεκτροκίνησης μέσω του προγράμματος “Κινούμαι Ηλεκτρικά”

Επιδοτήσεις ηλεκτροκίνησης μέσω του προγράμματος “Κινούμαι Ηλεκτρικά”

Νέα κίνητρα από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στους οδηγούς ταξί, για την απόκτηση ηλεκτρικών οχημάτων.

Το πρόγραμμα “Κινούμαι Ηλεκτρικά” χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση με στόχο την κυριαρχία της ηλεκτροκίνησης στον τομέα των μεταφορών. Αφορμή αποτέλεσε η ανάγκη της Επιτροπής για την συμμόρφωση όλων των κρατών-μελών στην “Πράσινη Συμφωνία”

Ωστόσο, επειδή τα ηλεκτρικά οχήματα είναι πολύ ακριβά για τους περισσότερους επαγγελματίες, το πρόγραμμα “Κινούμαι Ηλεκτρικά” έδωσε την δυνατότητα επιδοτήσεων που φτάνουν έως και τα 22.000 ευρώ. Μάλιστα, στο πλαίσιο της Συμφωνίας, η χώρα πρέπει μέχρι το τέλος του 2021, να έχει ανανεώσει το στόλο 8.000 ταξί.

Επιχορηγήσεις έως και 22.000 ευρώ για τους ταξιτζήδες 

Αρχικά το πρόγραμμα “Κινούμαι Ηλεκτρικά” πρόσφερε στους επαγγελματίες οδηγούς ταξί, μία επιδότηση που έφτανε τα 10.500 ευρώ. Τα 8.000 ευρώ από αυτά τα χρήματα δίνονταν για την αγορά του οχήματος ταξί, ενώ τα υπόλοιπα 2.500 ευρώ συγκεντρώνονταν από την απόσυρση του παλιού τους αυτοκινήτου. Ωστόσο, επειδή αυτά τα χρήματα δεν έφταναν και οι περισσότεροι ταξιτζήδες κατεύφευγαν στην λύση της βενζίνης ή του diesel, το πρόγραμμα “Κινούμαι Ηλεκτρικά” βελτιώθηκε, δίνοντας μεγαλύτερα ποσά. 

Ειδικότερα, όσοι από τους οδηγούς ταξί δικαιούνται τις επιδοτήσεις, θα μπορούν να λάβουν έως και 22.000 ευρώ. Δηλαδή, 5.500 ευρώ θα παίρνουν οι οδηγοί μέσω της απόσυρσης του παλιού ρυπογόνου οχήματος. Επίσης, για την αγορά του καινούριου ηλεκτρικού αυτοκινήτου, θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν την επιδότηση των 16.000 ευρώ. Μοναδική προϋπόθεση για να μπορεί ένας επαγγελματίας να πάρει μέρος στο πρόγραμμα είναι να έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία καταστροφής του παλιού του οχήματος. 

Συγχρόνως, οι οδηγοί των ταξί έχουν την δυνατότητα να μειώσουν ακόμα περισσότερο το τελικό ποσό αγοράς του ηλεκτρικού οχήματος. Το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να κατευθυνθούν στο νόμο 4710/2020, ο οποίο σχετίζεται κατεξοχήν με ταξί. Μέσω αυτής της νομοθεσίας ένας δικαιούχος μπορεί να περάσει στα λογιστικά του βιβλία το κόστος της αγοράς του οχήματος, προσαυξημένο κατά 55%. Σαν αποτέλεσμα, μειώνεται το φορολογητέο εισόδημα του ταξιτζή. Μάλιστα, σε συνδυασμό με τα προνόμια του προγράμματος “Κινούμαι Ηλεκτρικά” μπορεί να ρίξει το τελικό κόστος του οχήματος στο ένα τρίτο της αξίας του. 

Τα πλεονεκτήματα των επιδοτήσεων του προγράμματος 

Μέσω της επιδότησης του προγράμματος, η κυβέρνηση θέλει να πετύχει 3 βασικά πλεονεκτήματα. Πρώτον την μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, που προκαλείται από τον τομέα της μετακίνησης. Δεύτερον, την μείωση της μέση ηλικίας των οχημάτων ταξί που κυκλοφορούν στους δρόμους της χώρας. Τρίτον, την εξοικονόμηση καυσίμου για τους επαγγελματίες οδηγούς. 

Μείωση ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης θα συνοδευτεί με ποιοτικότερα επίπεδα ζωής για τους ανθρώπους όλων των μεγάλων πόλεων. Το πρόγραμμα “Κινούμαι Ηλεκτρικά” χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα πλαίσια της “Πράσινης Συμφωνίας” και έχει ως στόχο την κυριαρχία της ηλεκτροκίνησης. Απώτερος σκοπός των επιδοτήσεων είναι μέχρι το 2030 όλα τα κράτη-μέλη της Ένωσης να έχουν μεταβεί σε οικολογικότερους τρόπους μεταφοράς. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο αριθμός των ρύπων που εκπέμπουν σήμερα τα συμβατικά ταξί στην χώρα. Συγκεκριμένα, ένα απλό ταξί παράγει τουλάχιστον 85 τόνους διοξειδίου του άνθρακα. Με λίγα λόγια, ένα ταξί το οποίο διανύει σε καθημερινή βάση 200 με 250 χλμ. την ημέρα, εκπέμπει πάνω από 2.000.000 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα. 

Μείωση της μέση ηλικίας των οχημάτων ταξί 

Μέσω της επιδότησης του προγράμματος “Κινούμαι Ηλεκτρικά”, θα μειωθεί σημαντικά η μέση ηλικία των οχημάτων ταξί, η οποία στην Ελλάδα φτάνει κατά μέσο όρο τα 16 έτη. Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, η χώρα βρίσκεται στην τέταρτη θέση των γηραιότερων στόλων, ενώ προηγούνται χώρες όπως η Λιθουανία, η Εσθονία και η Ρουμανία. Βάση ερευνών αποδείχθηκε ότι σε ολόκληρη τη χώρα υπάρχουν ταξί που υπερβαίνουν την ηλικία των 18, των 21 και των 24 ετών. Επίσης, με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, η Ελλάδα θα αυξήσει την τεχνολογία των οχημάτων της, η οποία μέχρι στιγμής φτάνει μέχρι Euro 3. 

Εξοικονόμηση καυσίμου 

Οι επιδοτήσεις του προγράμματος θα επιτρέψουν στους επαγγελματίες οδηγούς ταξί να αποκτήσουν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Ως αποτέλεσμα, οι οδηγοί θα εξοικονομούν χρήματα, καθώς δεν θα δίνουν μεγάλα ποσά για τα καύσιμα του οχήματος. Όπως ανέφερε και στέλεχος του ΥΠΕΝ στην εφημερίδα “Βήμα” μέσω της αντικατάστασης των συμβατικών ταξί με ηλεκτροκίνητα οι οδηγοί θα επωφεληθούν σημαντικά. Τόνισε ότι “στην Αθήνα ένα ταξί κατά μέσο όρο διανύει 250 χιλιόμετρα την ημέρα, απόσταση που ισοδυναμεί με 50 ευρω σε καύσιμα. Αντίθετα, με ένα ηλεκτρικό όχημα, το ρεύμα που θα καταναλώνει για τις ίδιες αποστάσεις θα φτάνει μόλις τα 5 ευρώ την ημέρα”. 

Πηγή: 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει