Έρχεται φθηνότερο ρεύμα για όσους έχασαν το ΕΚΑΣ

Έρχεται φθηνότερο ρεύμα για όσους έχασαν το ΕΚΑΣ

Με φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα πιθανόν να αντισταθμιστεί, μερικώς, η απώλεια του ΕΚΑΣ για χιλιάδες συνταξιούχους.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Περιβάλλοντος (η τελική απόφαση εξαρτάται βεβαίως και από τα άλλα συναρμόδια υπουργεία), η πρόταση που έχει «πέσει» στο τραπέζι αφορά κατ’ αρχήν τους συνταξιούχους που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις (συνολικό οικογενειακό εισόδημα, περιουσία) για να ενταχθούν στο Κοινωνικό Τιμολόγιο. 

Δεν αποκλείεται, ωστόσο, να διευρυνθεί το «πακέτο» των διευκολύνσεων και τελικώς και εκείνοι οι συνταξιούχοι που έχασαν το ΕΚΑΣ και με βάση τα κριτήρια δικαιούνται να ενταχθούν στο ΚΟΤ, αλλά στην κατηγορία Β, δηλαδή της συνολικής έκπτωσης 35% στο λογαριασμό ρεύματος να εντάσσονται στην κατηγορία Α και πληρώνουν, όπως και οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης κατά 70% φθηνότερο το ρεύμα.

Τις επόμενες ημέρες θα οριστικοποιηθεί τι τελικά θα ισχύσει γι’ αυτήν την κατηγορία των καταναλωτών, όμως παράλληλα εξετάζεται να υπάρξουν και άλλες διευκολύνσεις: να διερευνά το σύστημα από μόνο του ποιοι άνω των 70 ετών πληρούν τις προϋποθέσεις του Κοινωνικού Μερίσματος και να τους εντάσσει αυτόματα στο ΚΟΤ, ή να δίνει απλώς τα στοιχεία του στην ΗΔΙΚΑ ο ενδιαφερόμενος ηλικιωμένος καταναλωτής και μετά η διαδικασία να διεκπεραιώνεται αυτόματα. Η δυνατότητα να υποβάλλονται οι ηλεκτρονικές αιτήσεις και μέσω των ΚΕΠ επί του παρόντος παρουσιάζει δυσκολίες και μάλλον δεν φαίνεται να προχωρά-αν και τέθηκε υπόψη του υπουργείου από υπηρεσιακούς παράγοντες.

Όσοι, πάντως, υποβάλλουν ή σχεδιάζουν να υποβάλλουν αίτηση για ένταξη στο νέο ΚΟΤ πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι ειδικά για φέτος οι αιτήσεις ακόμα κι αν υπάρξει τώρα έγκριση θα επαναδιατυπωθούν και το καλοκαίρι. Κι αυτό γιατί η τωρινή έγκριση γίνεται με βάση τα εισοδήματα του 2016 που δηλώθηκαν πέρυσι, ενώ ενδεχομένως να αλλάζουν τα δεδομένα με βάση τα εισοδήματα του 2017 που θα δηλωθούν φέτος.

Σύμφωνα με τους νέους όρους του ΚΟΤ οι δικαιούχοι κάθε χρόνο και σε διάστημα ενός μηνός από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων πρέπει να υποβάλλουν νέα αίτηση για να συνεχίσουν την παροχή φθηνότερου ρεύματος. Επίσης είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι λαμβάνεται υπόψη και για τους αιτούντες τώρα τυχόν κατάθεση τροποποιητικής δήλωσης για τα περυσινά εισοδήματα. Δηλαδή το σύστημα ” διαβάζει” όχι μόνο την αρχική, αλλά και την τροποποιητική δήλωση. Ακόμα αν υπάρχουν φιλοξενούμενοι που δηλώνονται στη φορολογική δήλωση πρέπει και αυτοί να μπουν στην ηλεκτρονική σελίδα της ΗΔΙΚΑ που υποβάλλονται οι αιτήσεις για το νέο ΚΟΤ και να δηλώσουν ότι συναινούν. Αυτό αφορά μόνον όσους πληρούν τις προϋποθέσεις για την κατηγορία Β, δηλαδή της έκπτωσης του 35% και όχι όσους είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).Οι τελευταίοι, ωστόσο, θα πρέπει να έχουν είτε ενταχθεί στο ΚΕΑ τους τελευταίους δύο μήνες, είτε αν είναι παλαιότεροι δικαιούχοι να ζητήσουν την επικαιροποίηση των σχετικών στοιχείων, δηλαδή να επιβεβαιώνεται ότι εξακολουθούν να παίρνουν το βοήθημα της Αλληλεγγύης.

Σε σχέση με τους δικαιούχους του Κοινωνικού Μερίσματος η διαφορά για ένταξη στο ΚΟΤ είναι ότι δεν λαμβάνονται υπόψη οι καταθέσεις. Επίσης αν στην οικογένεια υπάρχει μέλος με αναπηρία πάνω από 67%, με τις σχετικές γνωματεύσεις, τότε το εισοδηματικό κριτήριο είναι αυξημένο κατά 8.000 ευρώ, ενώ αν υπάρχει μέλος που χρειάζεται μηχανική υποστήριξη το εισοδηματικό κριτήριο αυξάνεται κατά 15.000 ευρώ, αυτό σημαίνει ότι διευρύνεται σημαντικά ο αριθμός των δικαιούχων. Άλλο σημαντικό στοιχείο είναι οι αυξημένες επιδοτούμενες κιλοβατώρες, ανάλογα με τη σύνθεση και τις ειδικές ανάγκες του νοικοκυριού και η μη απένταξη από το Κοινωνικό Τιμολόγιο αν υπάρχει υπερβάλλουσα κατανάλωση-θα χρεώνεται όμως το όποιο παραπάνω με την κανονική τιμή, τόσο για το ρεύμα, όσο και τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις.

Σημαντική λεπτομέρεια για την ένταξη στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο είναι ότι αυτός που υποβάλλει την αίτηση ή η σύζυγός του πρέπει να έχουν την παροχή στο όνομά τους. Εδώ γεννάται θέμα κυρίως για όσους είναι ενοικιαστές καθώς σε πολλές περιπτώσεις το ρολόι’ είναι στο όνομα του ιδιοκτήτη, ή στο όνομα παλαιότερου ενοικιαστή. Για να γυρίσει η παροχή στο όνομα του δικαιούχου ΚΟΤ, υπάρχει κόστος.

Για να αλλάξει το όνομα του δικαιούχου της παροχής χρειάζονται: συμβόλαιο αγοράς ή μίσθωσης, αποδεικτικό ΑΦΜ, πιστοποιητικό ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη αν ο προηγούμενος έλεγχος έγινε πάνω από 14 χρόνια σε οικία και πάνω από 7 σε επαγγελματικό ακίνητο πληρωμή εγγύησης. Τι κοστίζει; Για το πιστοποιητικό ηλεκτρολόγου 70 με 80 ευρώ για την εγγύηση το πιθανό ποσό της κατανάλωσης μεταξύ 2 διαδοχικών λογαριασμών (η εγγύηση επιστρέφεται-συμψηφισμός με τον τελικό λογαριασμ80-150 ευρώ για ενδεχόμενες παρεμβάσεις ασφαλείας(πχ γείωση ρελέ διαρροής).

Του Νίκου Γρυλλάκη, bigbusiness.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει