Φέτος ξόδεψε λιγότερα για τη θέρμανση

Η επιλογή σύγχρονων δομικών υλικών για τις ανάγκες των κατασκευών μας, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την εξοικονόμηση χρημάτων από τη λειτουργία του κτιρίου στο μέλλον.

 

Το «έξυπνο» τούβλο

Το τούβλο εξ’ ορισμού αποτελείται από πηλό ο οποίος τοποθετείται μέσα σε καλούπια για να πάρει το σχήμα και τις διαστάσεις που θέλουμε και στη συνέχεια ψήνεται σε ειδικούς φούρνους μέχρι να σκληρύνει και να αποκτήσει τη γνωστή μορφή του. Οι χαρακτηριστικές οπές του αποτελούν ισχυρό μονωτικό παράγοντα καθώς, όπως είναι γνωστό, ο αέρας αποτελεί κακό αγωγό της θερμότητας. Με αυτό τον τρόπο μειώνεται το συνολικό βάρος αλλά και αυξάνεται και η μόνωση σε σχέση με ένα συμπαγές τούβλο. Αυτά τουλάχιστον ίσχυαν μέχρι σήμερα.

Τα θερμομονωτικά τούβλα σε αντίθεση με τα συμβατικά, έχουν γέμιση από πολυουρεθάνη. Οι εσωτερικές οπές δηλαδή είναι γεμάτες με αυτό το αφρώδες υλικό το οποίο όταν στεγνώνει δημιουργεί μια συμπαγή και ανθεκτική μάζα. Με αυτό τον τρόπο συνδυάζουν τα πλεονεκτήματα της μονής τοιχοποιίας με το παραδοσιακό κεραμικό, αλλά και ένα από τα καλύτερα σύγχρονα μονωτικά. 

Το αποτέλεσμα είναι ένα ποιοτικό προϊόν που προσφέρει μεγάλη οικονομία, άλλα και άριστη θερμομόνωση χειμώνα – καλοκαίρι. Επίσης παρέχει και πολύ καλή προστασία από υγρασία και θόρυβο. Η σύγχρονη τεχνολογία κατασκευής εγγυάται ότι δεν θα υπάρχουν απώλειες στους αρμούς, επειδή η θερμοκρασία μεταφέρεται με αγωγιμότητα και διαχέεται σχεδόν σε ολόκληρη μάζα του τούβλου. Έτσι έχουμε ελάχιστες απώλειες και η εσωτερική επιφανειακή θερμοκρασία του τοίχου παραμένει σχεδόν σταθερή.

Τα πλεονεκτήματα μιας τέτοια εφαρμογής είναι προφανή.Συνοπτικά προσφέρουν:

  • Συμπαγή και σταθερή τοιχοποιία (καλύτερη συμπεριφορά σε περίπτωση σεισμού)
  • Σίγουρη και σωστή θερμομόνωση με απεριόριστο χρόνο αντοχής
  • Κανένα πρόβλημα υγρασίας
  • Ευκολία και ταχύτητα στο χτίσιμο (οικονομία χρόνου και χρημάτων)
  • Εξοικονόμηση χώρου (σε επιφάνεια 10Χ10 μ έχουμε κέρδος 2 τ.μ.)
  • Οικονομία στην εγκατάσταση θέρμανσης και στην κατανάλωση καυσίμων

Κεραμίδια… Οικονομίας 

Στην περίπτωση των κεραμιδιών τα πράγματα διαφοροποιούνται ως προς τη μονωτική τους ικανότητα. Και αυτό διότι τα παραδοσιακά κεραμίδια δεν διαθέτουν οπές όπως τα τούβλα, αλλά αποτελούνται από μια συμπαγή μάζα από «ψημένο» πηλό, που σκοπό έχει την απομάκρυνση του νερού με ικανοποιητικό τρόπο, έτσι ώστε να μην διεισδύει στο εσωτερικό της στέγης του σπιτιού. Επομένως ο προσανατολισμός τους έχει να κάνει περισσότερο με τη προστασία ενάντια στις εξωτερικές συνθήκες, την αισθητική και την αντοχή στο χρόνο. Οι σύγχρονες ανάγκες ωστόσο για εξοικονόμηση ενέργειας, καθιστούν τη μόνωση καθοριστικό παράγοντα στην επιλογή τους.

Για αυτό το σκοπό συνήθως η στέγη επενδύεται με μονωτικές πλάκες που δημιουργούν μια θερμική ασπίδα και στη συνέχεια τοποθετούνται τα κεραμίδια, ανάλογα με τις αρχιτεκτονικές μας προτιμήσεις. Στη σημερινή αγορά όμως υπάρχουν και περιπτώσεις κεραμιδιών που διαφοροποιούνται τόσο αισθητικά όσο και πρακτικά από τους παραδοσιακούς προκατόχους τους. Μοιάζουν περισσότερο με πλακίδια και κατασκευάζονται από ειδικό τσιμεντοκονίαμα το οποίο ενσωματώνει το μονωτικό υλικό στο κάτω μέρος τους και τοποθετούνται όπως ακριβώς οι τοιχοποιίες, «συρταρωτά» δηλαδή το ένα μέσα στο άλλο. Έτσι αποφεύγεται η δημιουργία θερμογεφυρών και η μονωτική τους ικανότητα μεγιστοποιείται. 

Ένα ακόμα πλεονέκτημά τους είναι ότι διατίθενται σε πολλές χρωματικές επιλογές και επιλογές αρχιτεκτονικής αισθητικής  (μακεδονικού, ρωμαϊκού ρυθμού, κτλ.), αλλά και σε ειδικές πρακτικές λύσεις, όπως για παράδειγμα η τοποθέτηση ιστού κεραίας, η στήριξη ηλιακού θερμοσίφωνα.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει