Φυσικό αέριο στο σπίτι: 6 λόγοι που το καθιστούν… ακαταμάχητο!

Με τη μεγάλη οικονομία να παραμένει το σημαντικότερο πλεονέκτημα της χρήσης του στην Ελλάδα και να ενισχύεται σταθερά και από επιδοτήσεις κι άλλα χρηματοδοτικά «εργαλεία», το φυσικό αέριο προσελκύει διαρκώς, όλο και περισσότερους καταναλωτές και στον οικιακό τομέα.

 

Μία απλή αντικατάσταση της κεντρικής θέρμανσης, ώστε να συνδεθεί με το φυσικό αέριο, είναι ικανή να προσφέρει πολλαπλά κέρδη στους ενοίκους, καθώς:

  • Το κόστος χρήσης είναι πολύ μικρότερο από αυτό των εγκαταστάσεων πετρελαίου και καθορίζεται από τις διεθνείς αγορές. Δεν εξαρτάται δηλαδή από το εκάστοτε κόστος του πετρελαίου. Δίδεται επομένως η δυνατότητα σε ενοίκους που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο κόστος του πετρελαίου μια ικανοποιητική λύση.
  • Η παροχή φυσικού αερίου είναι συνεχής. Το φυσικό αέριο δεν χρειάζεται να αποθηκευτεί σε δεξαμενές όπως το πετρέλαιο και επομένως δεν απαιτείται τακτικός έλεγχος για την επάρκεια. Παράλληλα απαλλάσσεται η πολυκατοικία από την δυσοσμία λόγω της αποθήκευσης του πετρελαίου.
  • Τα παραγόμενα καπναέρια δεν έχουν αιθάλη και θειούχες ενώσεις. Το φυσικό αέριο είναι δηλαδή «καθαρό καύσιμο» το οποίο επιβαρύνει πολύ λιγότερο την ατμόσφαιρα από το πετρέλαιο.
  • Η χρήση φυσικού αερίου για την θέρμανση λαμβάνεται υπόψιν για την ενεργειακή αναβάθμιση της πολυκατοικίας. Η ύπαρξη εγκατάστασης θέρμανσης με φυσικό αέριο αναγράφεται κατά την έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού, αυξάνοντας έτσι την αξία των διαμερισμάτων.
  • Το κόστος μετατροπής της θέρμανσης από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο είναι προσιτό, διότι επιμερίζεται στις ιδιοκτησίες και από αυτό καθορίζεται και ο χρόνος απόσβεσης της επένδυσης. Το κόστος κατασκευής του δικτύου φυσικού αερίου εξαρτάται από τις ιδιαιτερότητες της κάθε εγκατάστασης όπως αναλύονται πιο κάτω.
  • Με την αναβάθμιση των λεβητοστασίων για χρήση φυσικού αερίου αποκαθίσταται η ασφάλεια χρήσης των εγκαταστάσεων θέρμανσης, η οποία συχνά είναι ελλιπής εν αγνοία των ιδιοκτητών και του διαχειριστή.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει