Η Σουηδία λέει javisst στα θαλάσσια αιολικά πάρκα!

Η Σουηδία καλοβλέπει την επένδυση στα θαλάσσια αιολικά πάρκα, ώστε να καλύψει τις αυξημένες απαιτήσεις της σε ηλεκτρική ενέργεια στο μέλλον και προετοιμάζεται από τώρα για αυτό.

Ψήφο εμπιστοσύνης για επενδύσεις στα αιολικά πάρκα για την αύξηση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας δίνει η Σουηδία.

Η σκανδιναβική χώρα, η οποία είναι πρότυπο ανάπτυξης και αναφοράς παγκοσμίως για το επιτυχημένο κοινωνικό και οικονομικό της μοντέλο, καλοβλέπει την επένδυση στα αιολικά πάρκα, ώστε να καλύψει τις αυξημένες απαιτήσεις της σε ηλεκτρική ενέργεια στο μέλλον.

Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν!

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε την Τρίτη, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στη Σουηδία προβλέπεται να αυξηθεί από 140 TWh που είναι σήμερα σε 370 TWh μέχρι το 2050, όπως διαβάζουμε σε ρεπορτάζ του energypress. Η Thema Consulting, η οποία εκπόνησε τη μελέτη, σημειώνει ό,τι με τις κατάλληλες προϋποθέσεις το 45% (σχεδόν το μισό!) αυτής της ζήτησης μπορεί να καλύπτεται από υπεράκτια αιολικά!

Ο ρόλος του πράσινου υδρογόνου!

Η Thema Consulting, αναφέρεται επίσης και στο σημαντικό ρόλο που θα παίξει το υδρογόνο στο μέλλον (διάβασε περισσότερα εδώεδώεδώεδώ και εδώ), καθώς υπογραμμίζει ό,τι η αύξηση της ζήτησης θα καθοριστεί κύρια από την αύξηση της παραγωγής πράσινου υδρογόνου. Μέχρι το 2050, το πράσινο υδρογόνο θα χρειάζεται 130 TWh ή σχεδόν τόση ενέργεια όση χρησιμοποιεί σήμερα ολόκληρη η Σουηδία.

Τα υπεράκτια αιολικά θα μπορούσαν να προμηθεύσουν 167 TWh ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2050. Ήδη υπάρχουν αιτήσεις στις σουηδικές αρχές για υπεράκτια αιολικά έργα, συνολικής παραγωγικής ισχύος που ξεπερνάει τις 500 TWh!

Οι μεταρρυθμιστικές προτάσεις της Σουηδικής Αιολικής Ένωσης

Η Σουηδική Αιολική Ένωση (Swedish Wind Energy), καλεί τη κυβέρνηση της χώρας και όλους τους αρμόδιους φορείς να υλοποιήσουν μία δέσμη μεταρρυθμίσεων βασισμένη σε 4 άξονες.

  • Κατάρτιση ενός συγκεκριμένου σχεδίου δράσης για την επέκταση της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.
  • Απλοποίηση και συντόμευση της αδειοδοτικής διαδικασίας για τους διαγωνισμούς offshore αιολικών.
  • Παροχή κινήτρων, συμπεριλαμβανομένων οικονομικών πόρων προς την τοπική αυτοδιοίκηση για την απανθρακοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής.
  • Ενίσχυση του θαλάσσιου δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας.

Τέλος, η έκθεση της Thema Consulting, υπογραμμίζει με νόημα ό,τι «η υπεράκτια αιολική ενέργεια μπορεί να συμβάλει σε μια βιομηχανική αλλαγή μεγάλης κλίμακας. Ωστόσο απαιτούνται μεταρρυθμίσεις που θα επιταχύνουν τις επενδύσεις. Διαφορετικά, το ρίσκο είναι ότι ο σημαντικός μετασχηματισμός της βιομηχανίας θα τεθεί σε κίνδυνο».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει