Λάμπες LED: Σύμμαχος στη μάχη για την εξοικονόμηση και το περιβάλλον

Λάμπες LED: Σύμμαχος στη μάχη για την εξοικονόμηση και το περιβάλλον

Τα LED χρησιμοποιούνται σε πλήθος εφαρμογών ανάμεσα στις οποίες η δημιουργία ευκρινέστερων οθονών με πιο ζωντανά χρώματα.

Τα LED προσφέρουν τεράστια εξοικονόμηση ενέργειας, έχουν πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και φιλικότερη διάθεση προς το περιβάλλον σε σχέση με τους συμβατικούς λαμπτήρες. Δημοσίευμα της ιστοσελίδας qz.com δείχνει ότι τα LED δεν έχουν απλώς φιλική διάθεση προς το περιβάλλον αλλά αποτελούν μεγάλο του σύμμαχο.

Η βρετανική εταιρεία IHS Markit που παρέχει δεδομένα και συμβουλές για την λήψη αποφάσεων σε εταιρείες και κυβερνήσεις αναφέρει ότι οι λαμπτήρες LED συνέβαλαν καθοριστικά στην μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα το 2017. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΙHS Markit, την χρονιά που μας πέρασε, η χρήση των λαμπτήρων LED περιόρισε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 570 εκατ. τόνους. Αυτό, σύμφωνα με τους ειδικούς, ισοδυναμεί με τη διακοπή λειτουργίας 160 εργοστασίων που λειτουργούν με ορυκτά καύσιμα στη διάρκεια του 2017.

Χρυσό μετάλλιο προστασίας του περιβάλλοντος στην βιομηχανία των LED παίρνει η ιαπωνική εταιρεία Nichia. Η παραγωγή της Nichia άγγιξε τα 600 εκατ. LED και υπολογίστηκε ότι η παραγωγή αυτή αντιστοιχεί σε περίπου 55 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα που δεν κατέληξαν στην ατμόσφαιρα του πλανήτη.

Να σημειωθεί πάντως ότι το τελευταίο διάστημα έχουν αναδειχθεί και κάποιες αρνητικές πλευρές της ολοένα και μεγαλύτερης χρήσης των λαμπτήρων LED. Τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης που έγινε για λογαριασμό του ερευνητικού Κέντρου Γεωεπιστημών GFZ German δείχνουν ότι έχει αυξηθεί αξιοσημείωτα η φωταύγεια του πλανήτη από την χρήση του τεχνητού φωτός τις βραδινές ώρες με την μεγαλύτερη συμβολή σε αυτή την αύξηση να έχουν, σύμφωνα με την έρευνα, οι λαμπτήρες LED και ειδικά εκείνοι που εκπέμπουν λευκό χρώμα.

 

protagon.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει