Μείωσε την κατανάλωση καυσίμου μέχρι και 81%!

Το οικονομικό στυλ οδήγησης και η σωστή συντήρηση του αυτοκινήτου μπορεί να προσφέρει σημαντική εξοικονόμηση καυσίμου βραχυπρόθεσμα, αλλά και να σε προστατέψει από μεγάλα έξοδα -που θα μπορούσες να έχεις αποφύγει- μακροπρόθεσμα.

Αν για σένα οικονομία σημαίνει συντήρηση του αυτοκινήτου σε αραιά χρονικά διαστήματα, το κόστος αυτής της τακτικής περικοπής εξόδων θα το πληρώσεις στο… βενζινάδικο, αφού είναι σίγουρο ότι το αυτοκίνητό σου θα παρουσιάσει αυξημένη κατανάλωση καυσίμου. Αντίθετα κινήσεις όπως η αλλαγή λαδιών, μπουζί και φίλτρων αέρα, λαδιού και βενζίνης, η ευθυγράμμιση του μπροστινού συστήματος και η πιστή τήρηση του χρονοδιαγράμματος των απαραίτητων σέρβις μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της κατανάλωσης του αυτοκινήτου σας κατά 4% και κατά συνέπεια στον περιορισμό του οικονομικού κεφαλαίου που… απορροφά ο τετράτροχος σύντροφός σου. Πιο αναλυτικά αυτά που μπορούν (και πρέπει) να προσέξεις είναι:

 

Μπουζί
Στην περίπτωση που τα μπουζί είναι καμένα ή γεμάτα επικαθίσεις, λείπει ο απαραίτητος σπινθήρας με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται σημαντικά η κατανάλωση του αυτοκινήτου.

Φίλτρο αέρα
Κάθε είδους ακαθαρσίες όπως σκόνη, έντομα και χώμα βουλώνουν το φίλτρο αέρα και εμποδίζουν τον κινητήρα να αναπνεύσει αυξάνοντας την κατανάλωση του καυσίμου. Όταν οδηγείς συχνά σε χωματόδρομους ή μέρη με πολλή σκόνη, πρέπει να καθαρίζεις αλλά και να αλλάζις συχνά το φίλτρο αέρα.

Λίπανση
Ο τακτικός έλεγχος της λίπανσης του κινητήρα, εκτός ότι του δίνει μακροζωία, μειώνει και την κατανάλωση καυσίμου. Ένας κινητήρας με ελλιπή λίπανση αυξάνει τις τριβές του, επομένως και την κατανάλωση.

Τρόπος οδήγησης
Όταν οδηγείς μέσα στην πόλη ανεβάζοντας γρήγορα ταχύτητες και έχοντας όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σχέση, η κατανάλωση μπορεί να μειωθεί μέχρι και 51% ενώ οι ομαλές επιταχύνσεις προσφέρουν οικονομία μέχρι και 35%. Σβήνοντας τον κινητήρα σε μεγάλες στάσεις, αλλά και διατηρώντας σταθερή ταχύτητα επιτυγχάνεται μείωση κατανάλωσης κατά 7% και 2% αντίστοιχα. Σε εθνική οδό, αν πηγαίνετε με τα 3/4 της τελικής ταχύτητας, κάνετε οικονομία μέχρι και 81% ενώ διατηρώντας σταθερή ταχύτητα μειώνετε την κατανάλωση κατά 6%.

Ελαστικά
Επιλέξτε οικολογικά ελαστικά που λόγω της σύνθεσης της γόμας τους (πυρίτιο αντί άνθρακα) προσφέρουν μικρότερη αντίσταση κύλισης χωρίς να επηρεάζονται οι υπόλοιπες ιδιότητες που οφείλει να έχει ένα ελαστικό μειώνοντας την κατανάλωση τουλάχιστον κατά 5%. Βέβαια αυτού του τύπου τα ελαστικά δεν δίνουν το μέγιστο δυνατό κράτημα, επομένως δεν είναι τα ενδεδειγμένα για πολύ «ανήσυχους» οδηγούς.

Πίεση ελαστικών
Όταν ένα ελαστικό έχει χαμηλότερη πίεση από αυτή που ανακοινώνει ο κατασκευαστής ενός αυτοκινήτου, τότε οι τριβές του πέλματος με το δρόμο είναι μεγαλύτερες, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η κατανάλωση καυσίμου. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι πρέπει να ανεβάσουμε την πίεση του αέρα των ελαστικών παραπάνω από ό,τι ανακοινώνει ο κατασκευαστής, για να μειώσουμε κι άλλο την κατανάλωση, διότι επηρεάζουμε αρνητικά την οδική συμπεριφορά του αυτοκινήτου μας.

Επιπλέον βάρος
Σε περίπτωση που μεταφέρουμε βαριά αντικείμενα (εργαλεία) στο χώρο αποσκευών του αυτοκινήτου μας, τα οποία δε χρειαζόμαστε άμεσα, καλό θα είναι να τα ξεφορτώσουμε. Το επιπλέον αυτό βάρος επιβαρύνει τον κινητήρα, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιεί περισσότερο καύσιμο κατά τις μετακινήσεις μας.

Σχάρα-μπαγκαζιέρα οροφής
Η σχάρα οροφής ή η μπαγκαζιέρα, σε περίπτωση που δε χρησιμοποιείται, καλό θα είναι να αφαιρείται. Η αντίσταση που παρουσιάζει επιβαρύνει τον αεροδυναμικό συντελεστή του αυτοκινήτου, με αποτέλεσμα να «κουράζει» τον κινητήρα, αυξάνοντας κατά ένα ποσοστό την κατανάλωση καυσίμου. Σε κάποιες περιπτώσεις παρουσιάζει ενοχλητικό θόρυβο, ιδιαίτερα όταν το αυτοκίνητο κινείται με υψηλές ταχύτητες.

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει