Μην αφήσεις το σύστημα ψύξης να σε… κάψει

Προστατέψτε το σύστημα ψύξης του αυτοκινήτου και γλιτώστε από μία τεράστια ζημιά που θα «ματώσει» και την τσέπη σας!

Το σύστημα ψύξης στο αυτοκίνητό σας παίζει καθοριστικό ρόλο για τη λειτουργία του κινητήρα, καθώς αποτρέπει την υπερθέρμανσή του και άρα το ενδεχόμενο να καεί. Για να μη συμβεί κάτι τέτοιο, σε περίπτωση προβλήματος, οπότε και η θερμοκρασία του κινητήρα ανεβαίνει κατακόρυφα, ο δείκτης θερμοκρασίας μας προειδοποιεί για τον κίνδυνο.

Αν όμως αγνοήσουμε το δείκτη θερμοκρασίας, θα αρχίσουν να βγαίνουν καπνοί από το χώρο του κινητήρα, αφού όταν η θερμοκρασία ενός μηχανικού συνόλου υπερβεί τα επιτρεπτά όρια, τα μέταλλα του κινητήρα καταστρέφονται με αποτέλεσμα να κολλήσει και κατά πάσα πιθανότητα να απαιτείται η ολική επισκευή ή αντικατάστασή του.

 

Πότε και τι να ελέγχουμε

Θα πρέπει να ελέγχεται τακτικά την κατάσταση του συστήματος ψύξης, αφού θα σας επιτρέψει να αποφύγετε πολλά προβλήματα. Πιο συγκεκριμένα, καλό θα είναι να ελέγχετε μια φορά την εβδομάδα, τα επίπεδα του ψυκτικού υγρού στο δοχείο διαστολής και να προσθέτετε υγρό κάθε 6 με 8 μήνες. Αν η προσθήκη υγρού απαιτείται πιο συχνά, κάθε 2 εβδομάδες ή μια φορά το μήνα, τότε είναι απαραίτητο να ελέγξετε για τυχόν διαρροές στο σύστημα.

Επιπλέον, είναι χρήσιμο να ελέγχετε συστηματικά και την τάση του ιμάντα της αντλίας του καυσίμου, για να αποφύγετε ενδεχόμενο σπάσιμό της, αλλά και τις σημάνσεις τον αισθητήρων θερμοκρασίας. Η θερμοκρασία λειτουργίας του κινητήρα βρίσκεται στους 100 οC το καλοκαίρι και τους 85 – 90 οC το χειμώνα.  Τέλος, δεν βλάπτει να προσέχουμε και για τυχόν δείγματα σημαδιών από το υγρό στο κάτω μέρος του αυτοκινήτου μας.

Πότε επεμβαίνουμε

Ανάλογα και με το πρόβλημα που μπορεί να έχει δημιουργηθεί στο σύστημα ψύξης του κινητήρα στο αυτοκίνητό μας, είναι πιθανό, εφόσον αντιληφθούμε τη δυσλειτουργία, να μπορούμε να επέμβουμε, ώστε να δώσουμε από μόνοι μας τη λύση. Ακολουθούν χαρακτηριστικά παραδείγματα.

– Επεμβαίνουμε. Αν δεν υπάρχει νερό ή υγρό στο ψυγείο, γεγονός που «κρυώνει» τον κινητήρα. Σε αυτή την περίπτωση η λύση είναι απλή, αφού αρκεί να συμπληρώσουμε την απαραίτητη ποσότητα υγρού/νερού στο ψυγείο.

– Επεμβαίνουμε. Αν το ψυγείο είναι φραγμένο με χαρτιά, φύλλα κ.α. Το πρόβλημα είναι άμεσα ορατό και το μόνο που χρειάζεται είναι να απομακρύνουμε από την επιφάνεια του ψυγείου τους απρόσκλητους επισκέπτες.

– Επεμβαίνουμε. Στα αυτοκίνητα που η τρόμπα νερού παίρνει κίνηση από το λουρί, αν αυτό είναι χαλαρό ή έχει κοπεί η τρόμπα νερού, υπολειτουργεί ή δεν λειτουργεί καθόλου, με αποτέλεσμα το νερό να μην κινείται μέσα στο κύκλωμα. Μπορούμε λοιπόν να σφίξουμε το λουρί ή αν έχει κοπεί να το αντικαταστήσουμε.

– Επεμβαίνουμε. Αν σπάσει το κολάρο του ψυγείου, με αποτέλεσμα να έχουμε απώλεια υγρών ψύξης και πίεσης στο κύκλωμα. Η αντικατάσταση του κολάρου γίνεται σχετικά απλά.

 

Πότε δεν επεμβαίνουμε

Αντίθετα, υπάρχουν μία σειρά από προβλήματα, τα οποία δεν μπορούμε να διορθώσουμε μόνοι μας και κρίνεται απαραίτητο να απευθυνθούμε σε ένα ειδικό. Πιο συγκεκριμένα:

– Δεν επεμβαίνουμε. Αν είναι χαλασμένη η βαλβίδα θερμοκρασίας, από την οποία λαμβάνει σήμα  το βεντιλατέρ για να λειτουργήσει. Σε αυτή την περίπτωση δεν ψύχεται το υγρό του κυκλώματος.

– Δεν επεμβαίνουμε. Αν έχει κολλήσει ο θερμοστάτης που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα τμήματα του συστήματος ψύξης, με συνέπεια να διακόπτεται η παροχή νερού στο ψυγείο και όλο το κύκλωμα. Aμεσο σύμπτωμα αποτελεί η υπερθέρμανση του κινητήρα.

– Δεν επεμβαίνουμε. Αν έχει «φαγωθεί» η φτερωτή, που συμβάλλει στο να κινηθεί το νερό στο κύκλωμα. Σε αυτή την περίπτωση δεν θα λειτουργεί η τρόμπα νερού και άρα θα πρέπει να επιδιορθωθεί το πρόβλημα.

 

Εξοικονομήστε χρήματα

Η ορθή λειτουργία του συστήματος ψύξης προστατεύει σε μεγάλο βαθμό και την τσέπη σας, αφού ακόμη και μία μικρή βλάβη σε ένα από τα πολλά μέρη του συστήματος, είναι ικανό να συμπαρασύρει σε δυσλειτουργία όλο το κύκλωμα, αναγκάζοντάς σας να πληρώσετε ολόκληρους μισθούς για την επισκευή του. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και μία απλή αντικατάσταση της βαλβίδα θερμοκρασίας με εργασία, σε ένα μικρό αυτοκίνητο κοστίζει περίπου 30 ευρώ και του θερμοστάτη 50 ευρώ, ενώ αντίστοιχα η τρόμπα νερού φθάνει στα 130 ευρώ και η αντικατάσταση του ψυγείου κοστίζει περίπου 250 ευρώ. Όπως καταλαβαίνεται η διασφάλιση της σωστής λειτουργίας του συστήματος ψύξης, μπορεί να μας απαλλάξει από σημαντικά απρόοπτα έξοδα, τα οποία ειδικά σήμερα, εν μέσω κρίσης, φαντάζουν συχνά, ως ανυπέρβλητα εμπόδια.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει