«Μόνος στο σπίτι» – 8 επιλογές που σου γλιτώνουν χρήματα

Συμβουλές εξοικονόμησης στο σπίτι

Μπορεί να έχεις συνηθίσει σε ένα συγκεκριμένο τρόπο ζωής της καθημερινότητας στο σπίτι και να μην θες να το αλλάξεις, μάθε όμως ότι με μερικές απλές κινήσεις που δε σε επηρεάζουν -ουσιαστικά- σε τίποτα, μπορείς να μειώσεις τα έξοδά σου. Ακούγεται καλό;

 

Ένας απλός τρόπος για να μειώσεις την κατανάλωση ενέργειας είναι να κλείσεις τα κενά γύρω από τα παράθυρα και τις πόρτες και να σφραγίσεις τους αγωγούς, ώστε να μην μπαίνει κρύο στο σπίτι. Θα χρειαστείς στόκο και ειδική ταινία για να σφραγίσεις τις χαραμάδες. (Λιγότερα από 20€, δεδομένου ότι θα κάνεις όλη την δουλειά μόνος σου)

Οι κουρτίνες στα παράθυρα εκτός από το να διακοσμήσουν το σπίτι σου, μπορούν να εξοικονομήσουν αρκετά χρήματα από τα έξοδα θέρμανσης για τον χειμώνα ή ψύξης για το καλοκαίρι. Αν έχεις πολλά παράθυρα που “βλέπουν” νότια και δυτικά, ακόμα και ένα ζευγάρι φθηνές κουρτίνες θα μπορέσουν να μπλοκάρουν το φως του ήλιου και να μειώσουν την ανάγκη για κλιματισμό το καλοκαίρι. Κρεμώντας πιο ακριβές κουρτίνες στα παράθυρα, μπορείς να εξασφαλίσεις ακόμα περισσότερη μόνωση από τις εξωτερικές θερμοκρασίες χειμώνα καλοκαίρι.

Χρησιμοποίησε λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας. Αυτού του είδους οι λαμπτήρες χρησιμοποιούν έως και 75% λιγότερη ενέργεια και διαρκούν από 6 μέχρι 12 φορές περισσότερο σε σχέση με τους απλούς. Η χρήση τους μειώνει το ετήσιο κόστος ηλεκτρικού ρεύματος κατά 12 ευρώ περίπου ανά λάμπα. Όχι και άσχημα.

Αν έχεις τζάκι, μάζεψε κουκουνάρια στην επόμενη βόλτα σου στην εξοχή, για να εξοικονομήσεις προσάναμμα, αλλά και παλέτες, κλαδάκια, πεταμένα ξύλα κλπ από οικοδομές και εγκαταλελειμμένα οικόπεδα στην Αθήνα, για να μην αγοράζεις υπερτιμημένα –και γεμάτα υγρασία– ξύλα.

Σβήνε τις ηλεκτρικές συσκευές όταν δεν τις χρησιμοποιείς. Ακόμα και σε στάση αναμονής καταναλώνουν αρκετή ενέργεια.

Χρησιμοποίησε τις «ενεργοβόρες» ηλεκτρικές συσκευές –πλυντήριο, ηλεκτρική σκούπα, θερμοσίφωνα– μετά τις 11.00 το βράδυ για να εκμεταλλευτείς το σαφώς χαμηλότερο νυχτερινό τιμολόγιο της ΔΕΗ.

Αγόρασε ηλεκτρονικούς θερμοστάτες. Σου επιτρέπουν να έχεις μεγαλύτερο έλεγχο στον κλιματισμό του σπιτιού, αλλά και στα έξοδα για πετρέλαιο και ηλεκτρικό. Μπορείς να προγραμματίσεις την ώρα που θα ανοίγουν και θα κλείνουν εβδομαδιαίως και να έχεις το κεφάλι και την τσέπη σου ήσυχη. Το κόστος τους δεν ξεπερνάει τα 100€, ενώ τα οικονομικά οφέλη της αγοράς τους γίνονται ορατά από τον πρώτο κιόλας χρόνο.

Αν η εγκατάσταση συστημάτων κλιματισμού είναι too much για το budget σου, η εναλλακτική του παραδοσιακού ανεμιστήρα είναι ιδανική.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει