«Μπάζει» νερά στο σπίτι; Μάθε για τη στεγανοποίηση!

«Μπάζει» νερά στο σπίτι; Μάθε για τη στεγανοποίηση!

Η στεγανοποίηση ή υγρομόνωση ενός χώρου είναι απαραίτητη όταν παρατηρείται εισροή υδάτων και άλλων υγρών μέσα στο σπίτι. Πολλές φορές συγχέεται με τη θερμομόνωση, το οποίο όμως είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα.

Για τα οφέλη της θερμομόνωσης έχουμε γράψει αρκετές φορές. Αν θέλεις, για παράδειγμα, να έχεις μία σταθερή θερμοκρασία (ζέστη το χειμώνα, δροσιά το καλοκαίρι), τότε καταφεύγεις στη θερμομόνωση (διάβασε περισσότερα εδώ).

Στεγανοποίηση ή αλλιώς υγρομόνωση!

Όταν μιλάμε για στεγανοποίηση (για παράδειγμα της ταράτσας), τότε εννοούμε τη διαδικασία (εργασίες) που απαιτείται, ώστε να δημιουργηθεί ένα σύστημα, το οποίο φράζει όλες τις περιοχές που επιτρέπουν στο νερό και σε άλλα στοιχεία να εισέρχονται μέσα στο σπίτι.  

Για να μπορείς να ξεχωρίζεις ακόμα πιο εύκολα τη θερμομόνωση από την υγρομόνωση, γιατί δεν είσαι μάστορας, αλλά δεν θέλεις κιόλας να σου λένε άλλα αντί άλλων, να θυμάσαι ό,τι θερμομόνωση χωρίς αυτό το υλικό που λέγεται φελιζόλ δεν γίνεται!

Πως θα καταλάβω αν χρειάζομαι θερμομόνωση ή στεγανοποίηση (υγρομόνωση);

Τα πράγματα είναι απλά, ακόμα και αν δεν είσαι ειδικός. Αν μέσα στο χώρο σου μπαίνουν νερά απΆο οπουδήποτε, τότε χρειάζεσαι στεγανοποίηση (υγρομόνωση). Σε παλαιότερο άρθρο μας, είχαμε γράψει αναλυτικά τις διαφορές ανάμεσα σε θερμομόνωση και υγρομόνωση (διάβασε περισσότερα εδώ). Εννοείται πως καλό θα ήταν να έλθεις σε επικοινωνία με μία εταιρεία, με εξειδίκευση στη μόνωση, η οποία θα σου εξηγήσει με απλά λόγια το τι ακριβώς χρειάζεσαι, όταν επισκεφτεί το χώρο σου ένας τεχνικός για αυτοψία.

tips για να έχεις μία πρώτη εικόνα μόνος σου!

  • Αν στο ταβάνι έχει σημάδια από την υγρασία και είναι μαύρα (μαυρίλες), το πρόβλημα συνήθως είναι η έλλειψη θερμομόνωσης. Όταν είναι κίτρινα, τότε πιθανότατα είναι ζήτημα υγρομόνωσης.
  • Αν υπάρχει υγρασία στο ταβάνι ακόμα και όταν για κάποιες μέρες δεν βρέχει, είναι σχεδόν σίγουρο πως το πρόβλημα δεν λύνεται με μια απλή στεγανοποίηση ταράτσας, αλλά θα χρειαστεί και θερμομόνωση.
  • Για να είσαι ακόμα πιο σίγουρος, απλά ανέβα στη ταράτσα και με ένα λάστιχο βρέξε καλά μια περιοχή. Αν μέσα σε λίγες ώρες δεις «να τρέχουν» νερά εσωτερικά, τότε πιθανότατα χρειάζεσαι στεγανοποίηση.

Δες σε ένα εντυπωσιακό video πως γίνεται η στεγανοποίηση (υγρομόνωση) για να πάρεις μία πρώτη γεύση και να δεις ό,τι πρόκειται για κάτι εντελώς διαφορετικό από τη θερμομόνωση!

Τώρα πια ξέρεις τι είναι η στεγανοποίηση ή αλλιώς υγρομόνωση και έχεις πάρει και μία γεύση για το πως εφαρμόζεται στο χώρο σου. Έχεις και άλλες απορίες;

Δες περισσότερα και ενημερώσου με ένα κλικ στη Digital Έκθεση Προϊόντων και Υπηρεσιών Εξοικονόμησης 2021!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει