Μπορεί η δαπάνη για ρεύμα να μειωθεί κατά 40%;

Αφορμή για το σημείωμα αυτό είναι ένα ερώτημα που τέθηκε από δημοσιογράφο – χωρίς δυστυχώς (από ότι είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε) να δοθεί απάντηση μέχρι τώρα ούτε από τον ερωτώντα ούτε από κάποιο αρμόδιο. Μπορεί λοιπόν η δαπάνη για ρεύμα να μειωθεί κατά 40%; Θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε όσο πιο συγκεκριμένα γίνεται χωρίζοντας το πρόβλημα σε μικρότερα.

Κατ΄αρχήν θα το αναλύσουμε σε επίπεδο μέσου νοικοκυριού και θα ταξινομήσουμε τις προτάσεις μας σε δύο κατηγορίες. Ενέργειες που μπορεί το ίδιο το νοικοκυριό να κάνει για να μειώσει την δαπάνη και ενέργειες που μπορεί να κάνει η Πολιτεία για να βοηθήσει. Υπάρχουν ακόμα ενέργειες που έχουν μακροπρόθεσμο ορίζοντα γιατί περιλαμβάνουν επενδύσεις είτε από την μεριά της πολιτείας (και βεβαίως των προμηθευτών) είτε των νοικοκυριών. Σε επόμενο σημείωμα.

Ξεκινάμε από τη βάση υπολογισμού. Πόσο πληρώνει τον χρόνο για ρεύμα ένα νοικοκυριό; Κατά μέσο όρο 650 ευρώ (εξακόσια πενήντα) τον χρόνο για 3,500 κιλοβατώρες (ΔΕΝ περιλαμβάνονται δημοτικά τέλη, φόροι, ΕΡΤ κλπ). Το ποσό αυτό αναλύεται σε δύο μεγάλες κατηγορίες. Η πρώτη είναι το ανταγωνιστικό κομμάτι του ρεύματος – είναι δηλαδή αυτό για το οποίο μπορεί κάποιος να πάρει προσφορά από εναλλακτικό πάροχο. Το ποσό αυτό είναι περίπου το μισό του συνόλου – 345 ευρώ (τριακόσια σαράντα πέντε). Το υπόλοιπο (305 ευρώ) είναι απόλυτα ρυθμιζόμενο και είναι ίσο για όλους του καταναλωτές και όλους τους παρόχους. Περιλαμβάνει τον ΦΠΑ και άλλες επιβαρύνσεις που ορίζονται από την Πολιτεία.

Συνεπώς όταν ακούμε διαφημίσεις για εκπτώσεις και άλλα καλούδια από τους εναλλακτικούς παρόχους αυτές αφορούν τα 345 ευρώ και όχι τα υπόλοιπα 305. Ο διαχωρισμός αυτός μας δίνει και την πρώτη ταξινόμηση των άμεσων ενεργειών για την μείωση της δαπάνης ανάμεσα στους δύο: τον καταναλωτή και την Πολιτεία. Ας ξεκινήσουμε από τον καταναλωτή (άλλωστε συν Αθηνά….κλπ).

Ο καταναλωτής ρεύματος (υποθέτουμε ότι είναι ακόμα πελάτης της ΔΕΗ που αυτή την στιγμή έχει περισσότερο από το 90% των οικιακών πελατών) μπορεί να μειώσει άμεσα την δαπάνη για ρεύμα (θυμίζουμε είναι 650 ευρώ τον χρόνο) κάνοντας τρεις κινήσεις:

  • Nα προσέχει να πληρώνει τον λογαριασμό στην ώρα του. Αυτή και μόνο η συνήθεια θα του εξοικονομήσει από τα 345 ευρώ του ανταγωνιστικού μέρους των τιμολογίων τα 58. Η συνολική δαπάνη συνεπώς θα πέσει από τα 650 στα 592 ευρώ
  • Να επιλέξει – αν δεν το έχει ήδη νυκτερινό τιμολόγιο. Αυτό θα του μειώσει την δαπάνη κατά 16 ευρώ με δύο προϋποθέσεις. Ότι φρόντισε να μεταφέρει το 30% τη κατανάλωσης του την νύκτα (πολύ εύκολο) και ότι έπεισε τον ΔΕΔΔΗΕ να του τοποθετήσει (έναντι 35 ευρώ) τον ειδικό μετρητή (πολύ δύσκολο). Φθάσαμε λοιπόν σωρευτικά για έναν καλοπληρωτή με νυκτερινό τα 576 ευρώ συνολικής δαπάνης.
  • Να αλλάξει προμηθευτή – αν είναι ακόμα στην ΔΕΗ. Με δεδομένο ότι ο καταναλωτής πληρώνει στην ώρα του τον λογαριασμό και έχει νυκτερινό τότε η αλλαγή παρόχου θα του εξοικονομήσει ακόμα 25 ευρώ τον χρόνο. Η δαπάνη του από 650 ευρώ θα πέσει στα 552.

Μέχρι τώρα συνεπώς έχουμε μειώσει την δαπάνη για ρεύμα κατά (650-552)/650 = 15%. Είναι μια χαρά. αλλά μπορούμε να φθάσουμε το 40% που είναι ο στόχος που έβαλε ο δημοσιογράφος; Για να γίνει αυτό θα πρέπει να επέμβει η Πολιτεία στο δεύτερο μέρος του τιμολογίου το λεγόμενο και ρυθμιζόμενο. Τι θα μπορούσε να κάνει η Πολιτεία στο θέμα αυτό άμεσα; Προτείνουμε ενδεικτικά δύο ενέργειες:

  • Την κατάταξη του ηλεκτρικού ρεύματος στην κατώτερη βαθμίδα του ΦΠΑ δηλαδή στο 6% (μαζί με τα βιβλία!). Η ενέργεια αυτή θα μείωνε το ρυθμιζόμενο σκέλος του τιμολογίου κατά 34 ευρώ και συνεπώς στο ίδιο ποσό την συνολική δαπάνη. Φθάσαμε συνεπώς στα 518 ευρώ συνολικής ετήσιας δαπάνης
  • Την μείωση της χρέωσης για τις ανανεώσιμες πηγές (ΕΤΜΕΑΡ) στο 50% (με ταυτόχρονη και ισόποση μείωση των εγγυημένων τιμών για τους παραγωγούς της κατηγορίας αυτής). Η μείωση αυτή θα έχει μια επίπτωση 43 ευρώ στην συνολική δαπάνη. Φθάσαμε έτσι στα 472 ευρώ συνολικής ετήσιας δαπάνης για τις 3.500 κιλοβατώρες του μέσου νοικοκυριού.

Μετά από τις παρεμβάσεις που αναφέραμε λοιπόν τόσο από πλευράς καταναλωτών όσο και της Πολιτείας καταφέραμε να μειώσουμε την δαπάνη για ρεύμα κατά (650-472)/650=27%. Δυστυχώς δεν καταφέραμε να πιάσουμε τον στόχο του 40% που έθεσε ο δημοσιογράφος αλλά φάγαμε την καμήλα και μας έμεινε η ουρά. Η ουρά της καμήλας όμως είναι πάντα το πιο δύσκολο κομμάτι να φαγωθεί. Στην περίπτωση του ρεύματος αυτό συμβαίνει γιατί για να επιτευχθεί χρειάζονται επενδύσεις τόσο από τους καταναλωτές όσο και από τους παρόχους του ρεύματος (παραγωγούς, διανομείς προμηθευτές).

Θα χρειαστεί να τις αναλύσουμε σε ένα άλλο σημείωμα. Στο μεταξύ δεν υπάρχει λόγος να καθυστερούμε αυτά που μπορούμε να κάνουμε άμεσα!

Clarus Energy Services – allazorevma.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει