Νέες δράσεις ΕΣΠΑ για επιχειρήσεις, νοσοκομεία, τοπικές κοινωνίες

Νέες δράσεις ΕΣΠΑ για επιχειρήσεις, νοσοκομεία, τοπικές κοινωνίες

Σε νέες δράσεις ΕΣΠΑ ύψους 335 εκατ. ευρώ προχωρά το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, σε μια προσπάθεια ψηφιακής αναβάθμισης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενίσχυση υποδομών νοσοκομείων, αλλά και στήριξη των τοπικών κοινωνιών.

Η πρώτη ύψους 50 εκατ. ονομάζεται «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου» και αφορά στην ενίσχυση και τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται σε εμπορικές περιοχές και ειδικότερα σε περιοχές που διαθέτουν σημαντικούς τουριστικούς και πολιτιστικούς πόρους. Για την επίτευξη του παραπάνω στόχου, κάθε Σχήμα (Σχήμα = Δήμος + Εμπορικός Σύλλογος / Επιμελητήριο) θα υλοποιήσει ένα σύνολο συνεκτικών και αλληλένδετων παρεμβάσεων που θα αναβαθμίσουν τη λειτουργικότητα και αισθητική του δημόσιου χώρου και θα οργανώσουν την οικονομική δραστηριότητα με υιοθέτηση και χρήση εφαρμογών έξυπνης πόλης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μέγιστος προϋπολογισμός προτάσεων είναι 1.900.000 ευρώ και αναλύεται ως εξής:

  • Δήμος: έως 1.500.0000 – επιδότηση 100%
  • Εμπορικός Σύλλογος – Επιμελητήριο: έως 2.000 Χ αριθμός συμμετεχουσών επιχειρήσεων και μέχρι 400.000 ευρώ.

Οι δαπάνες του Δήμου αφορούν σε αναβάθμιση Δημόσιου Χώρου, προμήθειες και εγκατάσταση συστημάτων έξυπνης πόλης, προμήθειες και εγκατάσταση συστημάτων βιώσιμης κινητικότητας, ενώ του Εμπορικού Συλλόγου / Επιμελητηρίου για εφαρμογή ενιαίας αισθητικής ταυτότητας και προβολή και προώθηση εμπορικής περιοχής.

Η δεύτερη είναι 50 εκατ. ευρώ, κατηγοριοποιείται ως «Ψηφιακό Βήμα», με τις ωφελούμενες να είναι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις όλων των κλάδων και την επιδότηση να φθάνει στο 50%. Πριν την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης, ο δυνητικός δικαιούχος υποχρεούται να συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο ψηφιακής ωριμότητας.

Με τη συμπλήρωση του η επιχείρηση κατατάσσεται αυτόματα σε μία από τις 4 ψηφιακές βαθμίδες που ορίζουν τα επίπεδα ψηφιακής ωριμότητάς του (0-4: χαμηλή ψηφιακή βαθμίδα, 4,5-8: Μέση ψηφιακή βαθμίδα, 8,5-14,5: Ανώτερη ψηφιακή βαθμίδα, 15-18: Ανώτατη ψηφιακή βαθμίδα).

Προϋπόθεση συμμετοχής του δυνητικού δικαιούχου στη Δράση είναι να υποβάλλει επενδυτικό σχέδιο που θα τον οδηγήσει κατ’ ελάχιστον σε μία ανώτερη ψηφιακή βαθμίδα από αυτή της αρχικής κατάταξης, εκτός αν έχει καταταγεί ήδη στην ανώτατη βαθμίδα. Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου κυμαίνεται από 5.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ.

Κατηγορίες επιλέξιμων δαπανών: εξοπλισμός (προμήθεια, μεταφορά, εγκατάσταση και λειτουργία νέων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, απαραίτητου για την λειτουργία της επιχείρησης και την εξασφάλιση των παρεχόμενων υπηρεσιών), λογισμικό, υπηρεσίες που παρέχονται από τρίτους (hosting, σύνδεση στο Διαδίκτυο, υπηρεσίες ανάπτυξης ψηφιακού υλικού διαφήμισης, μετάφρασης του περιεχομένου του ηλεκτρονικού καταστήματος κ.ά.).

Αντίστοιχη είναι και η τρίτη δράση «Ψηφιακό Άλμα», με τις μόνες διαφορές ότι για την επιτυχή υποβολή της αρχικής αίτησης χρηματοδότησης, ο δυνητικός δικαιούχος/επιχείρηση θα πρέπει να έχει αναβαθμιστεί ψηφιακά κατά δύο τουλάχιστον βαθμίδες, ενώ ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου κυμαίνεται από 55.000 ευρώ έως 400.000 ευρώ.

Η τέταρτη αποκαλείται «Ποιοτικός Εκσυγχρονισμός», ύψους 120 εκατ. και αφορά μεσαίες επιχειρήσεις των 9 στρατηγικών κλάδων προτεραιότητας του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ). Ο μέγιστος προυπολογισμός προτάσεων είναι μεταξύ 50.000 ευρώ-400.000 ευρώ.

Η πέμπτη και τελευταία «Ενεργειακή Αναβάθμιση Δημοσίων Κτηρίων-Παραγωγή Ενέργειας από Μονάδες ΣΗΘΥΑ ή με χρήση ΑΠΕ σε νοσοκομεία», ύψους 65 εκατ. ευρώ αφορά σε Νοσοκομειακές Μονάδες που εποπτεύονται από το Υπουργείο Υγείας με δυναμικότητα μεγαλύτερη των 400 κλινών για την Περιφέρεια Αττικής και 200 κλινών για τις υπόλοιπες Περιφέρειες. Περιλαμβάνει επεμβάσεις Ενεργειακής Αναβάθμισης και Εξοικονόμησης Ενέργειας, και επιδεικτικές δράσεις εγκατάστασης μονάδων συμπαραγωγής ηλεκτρισμού – θερμότητας, (ΣΗΘΥΑ) δράσεις Αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Του Γιάννη Αγουρίδη, bigbusiness.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει