Οικονομία στη θέρμανση: 5 τρόποι για ένα ζεστό σπίτι

Θέλεις να μάθεις γιατί πληρώνεις πολλά χρήματα για θέρμανση, ενώ δεν κάνεις υπερβολές.

Η οικονομία στη θέρμανση και η διατήρηση ενός ζεστού σπιτιού κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ισοδυναμεί και με την εξοικονόμηση χρημάτων. Για αυτό συγκεντρώσαμε 5 τρόπους για να παραμένει ένα σπίτι στην ιδανική θερμοκρασία. 

Όλοι πρέπει να γνωρίζουν πως να διατηρούν την θερμοκρασία του σπιτιού τους σε ένα επιθυμητό επίπεδο, ώστε να μην κρυώνουν το χειμώνα. Για αυτό η οικονομία στη θέρμανση είναι το παν, καθώς το άτομο μπορεί να συνδυάσει αφενός μία κατάλληλη θερμοκρασία και αφετέρου την γαλήνη που του δίνει η γνώση ότι δεν έχει ξοδέψει πολλά χρήματα. 

Συγκεκριμένα, η συντήρηση του καυστήρα, ο εξαερισμός του καλοριφέρ και η σωστή χρήση της θέρμανσης είναι μερικοί τρόποι που προσφέρουν οικονομία στη θέρμανση. Παράλληλα, η αποφυγή τοποθέτησης ρούχων πάνω στο καλοριφέρ και το κατέβασμα της θερμοκρασία του θερμοστάτη κατά 1 μονάδα, μπορεί να εξοικονομήσει πολλά χρήματα στα άτομα του σπιτιού. 

Συντήρηση καυστήρα

Η οικονομία στη θέρμανση συνδέεται άμεσα με την σωστή συντήρηση του καυστήρα. Είτε στην περίπτωση που κάποιος επιλέγει να την κάνει μόνος του, είτε όταν επικαλείται κάποιον ειδικό, η συντήρηση μπορεί να μειώσει την κατανάλωση καυσίμου έως και 12%. Είναι γνωστό ότι η κατάλληση ρύθμιση του καυστήρα μπορεί να δημιουργήσει μία απόδοση που φτάνει ακόμα και το 88,5%. Μάλιστα, όταν η συντήρηση του καυστήρα συνοδευτεί με τον καθαρισμό του λέβητα, μπορεί να επιτύχει μεγαλύτερη οικονομία. 

Εξαερισμός του καλοριφέρ

Ο εξαερισμός του καλοριφέρ είναι ένας από τους πιο οικονομικούς και εύκολους τρόπους για να γλιτώσει κάποιος χρήματα από την θέρμανση. Συγκεκριμένα, το μόνο που χρειάζεται να κάνει το άτομο είναι να αγοράσει ένα κλειδί και να βγάλει από τα καλοριφέρ τον περιττό αέρα που έχει παραμείνει στο εσωτερικό τους. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία τα καλοριφέρ θα λειτουργούν στο 100% των δυνατοτήτων τους, εξοικονομώντας καύσιμα και χρήματα. 

Λειτουργία θέρμανσης ακόμα και όταν δεν είναι κανείς σπίτι 

Ένα πολύ συνηθισμένο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι, είναι να ανοιγοκλεινουν την θέρμανση που έχουν στο σπίτι τους. Αυτό συμβαίνει γιατί πιστεύουν ότι με αυτό το τρόπο θα γλιτώσουν περισσότερα χρήματα από τα καύσιμα, για αυτό και απενεργοποιούν την θέρμανση όταν δεν βρίσκονται στο σπίτι.  

Ωστόσο, αυτή η συνήθεια φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα καθώς καταλήγουν να σπαταλούν περισσότερη ενέργεια, όταν κρυώνουν και ξανα ζεσταίνουν συνεχώς το χώρο. Για να κάνει ένα άτομο οικονομία στη θέρμανση θα πρέπει να αφήνει ανοιχτή τη θέρμανση ακόμα και όταν φεύγει για κάποιες ώρες από το σπίτι του. Μάλιστα, η πιο οικονομικη λύση είναι η τοποθέτηση ενός ψηφιακού θερμοστάτη, ο οποίος θα διατηρεί σταθερή του θερμοκρασία. 

Μείωση κατά 1 βαθμό του θερμοστάτη

Για μεγαλύτερη οικονομία στη θέρμανση θα πρέπει τα άτομα να μειώσουν κατά 1ο C την θερμοκρασία που έχουν στον θερμοστάτη τους. Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει ως μόνιμη θερμοκρασία, τους 25ο C θα τους κατεβάσει στους 24ο C. Έτσι, θα κερδίσει το 1/10 των χρημάτων που δίνει για καύσιμα, δηλαδή στα 500 ευρώ θα εξοικονομήσει περίπου 50. 

Όχι ρούχα πάνω στο καλοριφέρ 

Η τοποθέτηση ρούχων πάνω στο καλοριφέρ είναι μία ενέργεια που κάνουν πολλά άτομα, με στόχο να στεγνώσουν γρηγορότερα τα ρούχα τους. Ωστόσο, αυτή η συνήθεια είναι εσφαλμένη από άποψη οικονομίας στη θέρμανση, καθώς δεν επιτρέπει στο καλοριφέρ να λειτουργήσει 100%. Για αυτό το λόγο είναι σημαντικό τα άτομα να μην αφήνουν τα πράγματα τους πάνω στο καλοριφέρ, αν θέλουν να έχουν ένα ζεστό σπίτι χωρίς να καταναλώνουν πολλά χρήματα για καύσιμα. 

Πηγή: 


Μπορεί επίσης να σας αρέσει