Οικονομία στο ρεύμα: Σωστή χρήση των οικιακών συσκευών

Μάθε το πως λειτουργούν οικονομικά οι ηλεκτρικές συσκευές σου, ώστε να εξοικονομείς έως 80% ενέργειας.

Για την οικονομία στο ρεύμα πρέπει όλοι να γνωρίζουν πως και ποιες συσκευές πρέπει να χρησιμοποιούν μέσα στο σπίτι. 

Η οικονομία στο ρεύμα ισούται με την σωστή χρήση των οικιακών συσκευών, οι οποίες ευθύνονται για το 67% της ενέργειας που καταναλώνεται. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους τα άτομα μπορούν να μειώσουν τα χρήματα που δίνουν στο ρεύμα. 

Συγκεκριμένα, το μόνο που πρέπει να μάθουν είναι να λειτουργούν κατάλληλα τα ψυγεία και τα πλυντήρια, τα οποία βρίσκονται σε κάθε νοικοκυριό. Αν ένας άνθρωπος αγοράζει συσκευές υψηλής ενεργειακής απόδοσης και τις χρησιμοποιεί σωστά, θα μειώσει το ποσό που δίνει σε λογαριασμούς ρεύματος. 

Οικονομία στο ρεύμα με τη σωστή χρήση των ψυγείων

Τα ψυγεία, οι καταψύκτες και οι ψυγειοκαταψύκτες είναι συσκευές τις οποίες διαθέτουν τα περισσότερα σπίτια και όπως είναι λογικό λειτουργούν όλη μέρα. Ωστόσο, για να εξοικονομήσει κάποιος χρήματα από το ρεύμα θα πρέπει να ακολουθήσει μερικές συμβουλές. Πρώτον, οι συσκευές πρέπει να είναι υψηλής κατανάλωσης (A+, A++ και A+++), ώστε να μην καταναλώνουν μεγάλη ενέργεια. 

Επίσης, οι συσκευές θα πρέπει να τοποθετηθούν στην κουζίνα, μακριά από εστίες θερμότητας. Αυτό είναι σημαντικό γιατί η υψηλή θερμοκρασία μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση ενέργειας μέχρι και 30%. Παράλληλα, η πλάτη των ψυγείων πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση 5 – 10 εκ. από τον τοίχο. Επιπλέον, στα σωληνάκια των ψυγείων μαζεύεται πολύ σκόνη, η οποία πρέπει να καθαρίζεται τακτικά. 

Άλλη μία σημαντική συμβουλή που πρέπει να ακολουθήσουν τα άτομα είναι να κάνουν τακτικά απόψυξη. Σε μερικές συσκευές αυτή η διαδικασία πραγματοποιείται αυτόματα, σε όσες όμως δεν συμβαίνει αυτό, ο πάγος πρέπει να απομακρυνθεί από τους ιδιοκτήτες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι ότι ένας πάγος 5 χιλιοστών μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση ενέργειας κατά 30%. Συγχρόνως τα άτομα δεν πρέπει να ανοίγουν συνέχεια και άσκοπα την πόρτα των συσκευών, γιατί τα αναγκάζουν να καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια. 

Για επιπρόσθετη οικονομία στο ρεύμα, τα άτομα πρέπει να ρυθμίζουν σωστά τον θερμοστάτη προκειμένου να αποφεύγεται η υπερβολική ψύξη. Να αλλάζουν τακτικά το λάστιχο που βρίσκεται στην πόρτα των ψυγείων και να βγάζουν από την πρίζα τις συσκευές όταν πρόκειται να λείψουν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. 

Οικονομία στο ρεύμα με τη κατάλληλη χρήση των πλυντηρίων 

Η οικονομία στο ρεύμα μπορεί να επιτευχθεί πολύ εύκολα και γρήγορα αν γίνει σωστή εγκατάσταση και συντήρηση των πλυντηρίων, είτε πρόκειται για ρούχα είτε για πιάτα. Συγκεκριμένα, τα άτομα πρέπει να χρησιμοποιούν προγράμματα που δεν περιλαμβάνουν υψηλές θερμοκρασίας και πολλές ώρες πλύσης. 

Επίσης, πρέπει να αξιοποιούν απορρυπαντικά μέγιστης αποδοτικότητας σε χαμηλές θερμοκρασίες. Για καλύτερη οικονομία ρεύματος τα άτομα πρέπει να καθαρίζουν το φίλτρο των συσκευών και να ελέγχουν τακτικά το σωλήνα παροχής νερού στο σημείο της σύνδεσης. Μία ακόμη συμβουλή είναι να βάζουν πλυντήριο τις νυχτερινές ώρες κατά τις οποίες το ρεύμα είναι πιο οικονομικό. 

Οικονομία στο ρεύμα με τη σωστή χρήση της κουζίνας 

Οικονομία στο ρεύμα μπορεί να πραγματοποιηθεί και μέσω της σωστής λειτουργίας της ηλεκτρικής κουζίνας και του φούρνου. Ειδικότερα, τα άτομα μπορούν να μειώσουν τους λογαριασμούς του ρεύματος, χρησιμοποιώντας οικιακά σκεύη ίδιας διαμέτρου με τις εστίες της κουζίνας. Στόχος είναι να γίνονται όσο το δυνατόν μικρότερες απώλειες θερμότητας. 

Επιπλέον, τα άτομα είναι σημαντικό να βράζουν τη ποσότητα νερού που πραγματικά χρειάζονται για να μαγειρέψουν και όχι περισσότερη. Μάλιστα, για καλύτερη οικονομία στο ρεύμα μπορούν να σβήνουν το μάτι της κουζίνας ή τον φούρνο λίγο πριν τελειώσει το φαγητό. Ως αποτέλεσμα, θα εκμεταλλευτούν 100% την παραγόμενη θερμότητα. 

Πηγή: 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει