Πάνω από 80% οι μειώσεις στα ενοίκια επαγγελματικών χώρων

Πάνω από 80% οι μειώσεις στα ενοίκια επαγγελματικών χώρων

Μπροστά στο δίλημμα να προσφύγουν στα Ειρηνοδικεία και στους δικηγόρους, να συγκρουστούν με τους ενοικιαστές ή να πληρώσουν φόρο για εισόδημα που δεν μπήκε στην τσέπη τους βρίσκονται περίπου 800.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς πλησιάζει ο χρόνος για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Οι καθυστερήσεις και η μη πληρωμή ενοικίων παραμένουν τεράστια προβλήματα για τους ιδιοκτήτες, κυρίως επαγγελματικών ακινήτων, όπου το ποσοστό ασυνέπειας είναι 48,9 % (37,6 % στα διαμερίσματα και 20 % στις μονοκατοικίες). Όπως σημειώνει, ωστόσο, η ΠΟΜΙΔΑ παρατηρείται σημαντική βελτίωση στο συγκεκριμένο ζήτημα καθώς έχουν αυξηθεί αισθητά οι συνεπείς ενοικιαστές.

Ο κύριος λόγος για τη βελτίωση του δείκτη συνέπειας είναι οι μειώσεις ενοικίων που έκανε η συντριπτική πλειονότητα των ιδιοκτητών, ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες της κοινωνίας. Συγκεκριμένα το 76,4 % έκαναν μειώσεις στα ενοίκια διαμερισμάτων, το 68 % στα ενοίκια μονοκατοικιών και το 81,5 % στα ενοίκια επαγγελματικών χώρων. Τα ποσοστά των μειώσεων στα ενοίκια κλιμακώνονται πάνω και από το 40%.

Πριν τη φορολογική δήλωση…

Αποδεικτικά επικυρωμένα από το Ειρηνοδικείο πρέπει να έχει στα χέρια του ο ιδιοκτήτης, πριν την υποβολή της δήλωσης, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί με το φόρο που ξεκινά από το 15% για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ και φτάνει μέχρι και 45% για υψηλότερα έσοδα. Και επιπροσθέτως να αποφύγει και την εισφορά αλληλεγγύης. Αν τα εισοδήματα από ενοίκια ξεπερνούν τις 12.000 ευρώ και είναι η μοναδική πηγή εισοδήματος του φορολογούμενου επιβαρύνονται με εισφορά αλληλεγγύης. Αν το ποσό είναι μικρότερο δεν υπάρχει εισφορά.

Ωστόσο, αν υπάρχουν άλλα εισοδήματα -στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχουν- τα έσοδα από ενοίκια προστίθεται, οποιουδήποτε ύψους κι αν είναι στο συνολικό εισόδημα και έτσι μετέχουν στον υπολογισμό της εισφοράς. Αυτό σημαίνει ότι η επιβάρυνση είναι διπλή για όσους δηλώσουν ότι εισέπραξαν κανονικά όλα τα μισθώματα, ενώ στην πραγματικότητα αυτό δεν έχει συμβεί. Κατά κανόνα οι καθυστερήσεις έχουν ως αποτέλεσμα, να μπαίνουν στην τσέπη του εκμισθωτή από 4 έως 7 ενοίκια και να δηλώνονται 12 στην Εφορία.

Ποιές είναι οι κινήσεις που δικαιολογούν εξαίρεση από τη φορολόγηση των ανείσπρακτων ενοικίων;
Πριν την υποβολή της δήλωσης κατατίθενται στην ΔΟΥ φωτοαντίγραφα:
διαταγής πληρωμής ή απόδοσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτωνή αγωγή αποβολής.
Από μισθώσεις σε επιχειρήσεις που πτώχευσαν αρκεί η κατάθεση στην Εφορία του πίνακα αναγγελίας χρεών.

Τα ανείσπρακτα ενοίκια δηλώνονται στο Ε2 στον κωδικό που αναγράφει: ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΙΣΘΩΜΑΤΑ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ, μεταφέρονται δε και στο Ε1

Τα ανείσπρακτα ενοίκια όταν εισπραχθούν δηλώνονται στην Εφορία και φορολογούνται με τους συντελεστές του έτους που δηλώνονται.

Ανείσπρακτα μισθώματα δεν δηλώνονται και δεν υπάρχει απαλλαγή φόρου:

  • για αποζημιώσεις για χρήση ακινήτου(πχ διοργάνωση εκδηλώσεων),
  • για παραχωρήσεις ακινήτων για τουριστική εκμετάλλευση,
  • για μισθώσεις κτημάτων.

Επίσης, οι ιδιοκτήτες που μισθώνουν ακίνητα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι αν το τεκμαρτό εισόδημα είναι μεγαλύτερο του δηλωθέντος εισοδήματος από μισθώσεις, επιβάλλεται φόρος και επί της διαφοράς τεκμαρτού-πραγματικού.

Του Νίκου Γρυλλάκη, bigbusiness.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει