Ποιος κερδίζει από την ασφάλεια του αυτοκινήτου σου;

Αν δει κανείς τις στατιστικές που αφορούν τα ατυχήματα πριν και μετά την καθιέρωση του υποχρεωτικού ABS θα καταλάβει πόσο σημαντική τεχνολογία υπήρξε για την ασφάλεια των αυτοκινήτων. 

Η μείωση των συγκρούσεων στα αυτοκίνητα με ABS τα χρόνια της αλλαγής ήταν 36% και η μείωση στους τραυματισμούς πάνω από 55%. Τι γλιτώσαμε; Τρακαρίσματα γιατί χάναμε τον έλεγχο, και διαφόρων ειδών τραυματισμούς γιατί πέφταμε πάνω σε εμπόδια χωρίς να έχουμε ουσιαστικά επιβραδύνει. Τι γλίτωσαν οι ασφαλιστικές; Μείωση αποζημιώσεων κατά ένα τρίτο σε ζημιές και στο μισό για τραυματισμούς που είναι και πολύ ακριβότεροι. Κάνει εντύπωση σε κανέναν το ότι πίεσαν μέχρι ασφυξίας για να καθιερωθεί το ABS ως υποχρεωτικός εξοπλισμός;

 
Με το ESP τα πράγματα ήταν εξίσου σημαντικά. 25% μείωση στις συγκρούσεις, 44% μείωση στους τραυματισμούς. Για εμάς αυτό σήμαινε τεράστια μείωση κινδύνου σοβαρού τραυματισμού, αφού το ESP επεμβαίνει όταν έχει χαθεί ο έλεγχος και είναι πλέον αργά, αλλά και σημαντική μείωση πιθανότητας ολοκληρωτικής ζημιάς στο αυτοκίνητο. Ένα ντεραπάρισμα σήμερα κάνει το αυτοκίνητο ολική απώλεια. Ακόμη περισσότερο πρόβλημα όταν δεν υπάρχει μικτή ασφάλιση. Για τις ασφαλιστικές τα οφέλη άμεσα, όπως και με το ABS.

 
Τι έρχεται τώρα στα υποχρεωτικά συστήματα ασφαλείας; Το αυτόματο φρενάρισμα. To AEB, όπως λέγεται, μετράει αποστάσεις εμπρός από το αυτοκίνητο και επεμβαίνει στα φρένα όταν αυτές μικραίνουν απότομα και χωρίς να επεμβαίνει ο οδηγός. Οι ασφαλιστικές περιμένουν 14% μείωση συγκρούσεων και 34% μείωση τραυματισμών. Τι σημαίνει για εμάς αυτό; Πως δεν θα πέφτουμε στον μπροστινό ώστε να τον πληρώνουμε αφού θα φταίμε, μικρότερες ζημιές στο δικό μας όχημα αφού δεν θα ανοίγουν οι αερόσακοι, και φυσικά λιγότερους τραυματισμούς. Δεν είναι άσχημα.

 
Ποιος πιέζει όμως για το μέτρο; Όχι εμείς, οι ασφαλιστικές. Γιατί θα έχουν άμεσο όφελος από λιγότερες αποζημιώσεις για ζημιές και τραυματισμούς. Ποιος ωφελείται; Οι ασφαλιστικές. Και εμείς. Σημαντικά και οι δύο. Άρα λοιπόν είναι κακό αυτό που κάνουν; Είναι λάθος που οι ασφαλιστικές πιέζουν για να απολαμβάνουμε όλοι περισσότερη ασφάλεια και λιγότερα έξοδα;

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει