Πόλη της Κίνας με μηδενικό ενεργειακό αντίκτυπο; Γίνεται!

Πόλη της Κίνας με μηδενικό ενεργειακό αντίκτυπο; Γίνεται!

Ο μεγάλος πληθυσμός, η ρύπανση και η εξάρτηση από τον άνθρακα έχουν καταστήσει την Κίνα μια από τις περισσότερο ρυπογόνες χώρες παγκοσμίως. Ένα νέο, βιώσιμο αστικό πρότζεκτ σαν κι αυτό σίγουρα μπορεί να συμβάλλει στην ανατροπή αυτής της εικόνας!

 

Το Binhai Eco City, ένα πρότζεκτ που προέκυψε από τη συνεργασία Κίνας – Σιγκαπούρης, είναι μια δημιουργία του αρχιτεκτονικού γραφείου Holm που καταφέρνει να διερευνήσει τις δυνατότητες για βιώσιμη ανάπτυξη μέσα στο ανθρακοκρατούμενο κινεζικό περιβάλλον. Το έργο δημιουργήθηκε για να λάβει μέρος στο World Architecture Festival 2014, όπου έκλεψε τις εντυπώσεις.

Το όραμα πίσω από την έμπνευση είναι μια όαση πρασίνου που απευθύνεται κατά κύριο λόγο στους πεζούς, γι αυτό και ο σχεδιασμός συνιστά απέραντους χώρους πράσινου που γλιστρούν ανάμεσα στα κτίρια, καλώντας τους πολίτες να αλληλεπιδρούν διαρκώς με τη φύση. Αυτή η άμεση πρόσβαση σε πράσινους χώρους δίνει στην Eco City ένα ξεχωριστό χαρακτήρα, ενώ παράλληλα προσφέρει στους μελλοντικούς κατοίκους της ένα ζωηρό και υγιεινό περιβάλλον διαβίωσης!

Ο σχεδιασμός των 50 στρεμμάτων περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μια μεγάλη εμπορική περιοχή και πέντε πολιτιστικά κτίρια, όπου στεγάζονται αθλητικές εγκαταστάσεις, κέντρα εκπαίδευσης κτλ. Οι περιοχές ενώνονται μεταξύ τους με τραμ.

Φυσικά, όλα τα κτίρια έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα τα ενεργειακά αποδοτικά χαρακτηριστικά και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στοχεύοντας στο μηδενικό ενεργειακό αντίκτυπο. Το περιρρέoν τοπίο έχει σχεδιαστεί για να συλλέγει και να φιλτράρει την απορροή ομβρίων υδάτων, ενώ παράλληλα προσφέρει μια ποικιλία φυσικών τοπίων, από ανθοφόρα λιβάδια μέχρι και υγρότοπους!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει