Τυπικά, τα κλιματιστικά, οι θερμάστρες, τα ηλεκτρικά καλοριφέρ και τα αερόθερμα χρησιμοποιούν ρεύμα για να ζεστάνουν τους χώρους ενός σπιτιού ή γραφείου.
Ωστόσο, επειδή τα προϊόντα των δύο αυτών κατηγοριών λειτουργούν με διαφορετικό τρόπο, και έχουν διαφορετική απόδοση, τα air-condition ξεχωρίζουν στην οικονομία που παρέχουν. Η διαφορά έχει να κάνει με το γεγονός ότι όλες οι υπόλοιπες συσκευές βασίζονται σε ηλεκτρικές αντιστάσεις, δηλαδή χρησιμοποιούν ρεύμα για να παράγουν θερμότητα. Αντίθετα, τα κλιματιστικά δεν παράγουν τη θερμότητα με την οποία ζεσταίνουν τους εσωτερικούς χώρους, αλλά τη μεταφέρουν από το εξωτερικό περιβάλλον. Έτσι, έχουν πολύ μεγαλύτερη απόδοση.
Το «χάσμα» ανάμεσα στις συσκευές αυτών των δύο κατηγοριών αποτυπώνεται στον συντελεστή συμπεριφοράς (COP) ή βαθμό ενεργειακής απόδοσης. Έτσι, όλες οι θερμάστρες, τα ηλεκτρικά καλοριφέρ και τα αερόθερμα έχει συντελεστή 1, κάτι που σημαίνει πως για κάθε «μονάδα» (KWh) ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουν, παράγουν και 1 «μονάδα» (KWh) θερμικής ενέργειας.
Αντίθετα, ένα κλιματιστικό μπορούν να έχει συντελεστή απόδοσης πάνω από 4, δηλαδή μπορεί να προσφέρει τετραπλάσια και πλέον θερμότητα από την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει. Επομένως, το κόστος λειτουργίας του είναι ασύγκριτα μικρότερο.
Τεχνολογία inverter και υψηλή ενεργειακή «κλάση»
Παρόλο που όλα τα κλιματιστικά μοιράζονται τον ίδιο τρόπο λειτουργίας, όπως είναι φυσικό δεν έχουν και την ίδια απόδοση. Έτσι, πραγματικά «πρωταθλητές» οικονομίας είναι τα μοντέλα τεχνολογίας inverter, τα οποία προσαρμόζουν τον τρόπο λειτουργίας τους στη θερμοκρασία που επικρατεί στον χώρο. Έτσι, παραμένουν ενεργοποιημένα ακόμη και όταν έχουν επιτευχθεί οι επιθυμητές συνθήκες για να τις διατηρήσουν, καταναλώνοντας ωστόσο πολύ λιγότερο ρεύμα σε αυτή την περίπτωση.
Αντίθετα, τα παλιότερα μηχανήματα (τύπου on/off) απενεργοποιούνται όταν πετύχουν την επιθυμητή θερμοκρασία και τίθενται ξανά σε λειτουργία όταν οι συνθήκες αρχίσουν να αποκλίνουν από τις ιδανικές. Επομένως, λόγω αυτών των συνεχών εναλλαγών από «on» σε «off», και αντίστροφα, έχουν μεγαλύτερη ενεργειακή κατανάλωση.
Κάθε κατασκευαστής «παντρεύει» στα προϊόντα του την τεχνολογία inverter με άλλες καινοτομίες, ώστε να βελτιώσει ακόμη περισσότερο την ενεργειακή τους απόδοση. Έτσι, τα μοντέλα inverter διακρίνονται μεταξύ τους με κριτήριο την ενεργειακή τους κλάση, δηλαδή την κατάταξή τους στην κλίμακα από D έως Α+++, ανάλογα με το ρεύμα που καταναλώνουν.
Μάλιστα, κάθε κλιματιστικό χαρακτηρίζεται από δύο διαφορετικές ενεργειακές κλάσεις, μία για την ψύξη και μία για τη θέρμανση, αφού δεν έχει απαραίτητα την ίδια «συμπεριφορά κατανάλωσης» όταν ζεσταίνει έναν χώρο και όταν αναλαμβάνει να τον δροσίσει. Δύο τιμές που αναγράφονται στην ενεργειακή «ετικέτα» του μηχανήματος, μαζί με άλλες πληροφορίες.
Επομένως, με βάση την ενεργειακή του «ετικέτα», για παράδειγμα ένα air condition 9.000 BTU, τεχνολογίας inverter και ενεργειακής κλάσης Α+, μπορεί να χρειάζεται μόλις 791 κιλοβατώρες (kWh) για 1.400 ώρες θέρμανσης μέσα στον χειμώνα, οι οποίες «μεταφράζονται» σε λιγότερα από 145 ευρώ στους λογαριασμούς ρεύματος.
Φθηνότερο από το πετρέλαιο
Επομένως, ένα κλιματιστικό με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας εξοικονομεί τουλάχιστον το 40% των χρημάτων που θα πλήρωνε κανείς αν χρησιμοποιύσε πετρέλαιο για να ζεσταθεί. Βέβαια, με δεδομένο ότι η λειτουργία του air-condition βασίζεται στην κυκλοφορία ζεστού αέρα μέσα στο σπίτι, η θέρμανση που προσφέρει δεν έχει την ίδια ποιότητα με τα καλοριφέρ.
Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως η «ζέστη» δεν κυκλοφορεί επαρκώς σε όλα τα δωμάτια και συχνά ο αέρας είναι αρκετά ξηρός. Ακόμη πιο σημαντικό είναι πως δεν ζεσταίνονται επαρκώς τα αντικείμενα και οι τοίχοι, για να αρχίσουν να εκπέμπουν θερμότητα μόλις κλείσουν τα κλιματιστικά.
Τα παραπάνω μειονεκτήματα σημαίνουν πως αρκετοί καταναλωτές δεν επιλέγουν τα κλιματιστικά σαν τη βασική λύση θέρμανσης του σπιτιού τους. Ωστόσο, ακόμη και όσοι χρησιμοποιούν το air-condition για να ζεστάνουν το δωμάτιο στο οποίο βρίσκονται (π.χ. το σαλόνι), βγαίνουν ωφελημένοι από τα πλεονεκτήματά του.