Πώς μειώνεις τα έξοδα, βάφοντας «πράσινα»;

Τα λεγόμενα ενεργειακά χρώματα, το χειμώνα περιορίζουν την απώλεια θερμότητας από το εσωτερικό του κτιρίου προς το περιβάλλον ενώ το καλοκαίρι εμποδίζουν την ανάπτυξη υψηλών θερμοκρασιών μέσα σε αυτό.

 

Ως αποτέλεσμα, εξοικονομούμε ενέργεια και απολαμβάνουμε μια θερμικά άνετη ατμόσφαιρα μέσα στο κτίριο, χειμώνα-καλοκαίρι.  Η ενεργειακή αναβάθμιση μιας κατοικίας «περνάει» λοιπόν και από το βάψιμό της, με τις νέες τεχνολογίες στα θερμομονωτικά και τα οικολογικά χρώματα να περιορίζουν την περιβαλλοντική ρύπανση, προσφέροντας μειωμένη κατανάλωση ενέργειας και αποφυγή από τα περιττά έξοδα στη θέρμανση ενός σπιτιού. Πιο συγκεκριμένα, Τα θερμομονωτικά χρώματα είναι μια νέα τεχνολογία που έχει αναπτυχθεί με τη χρήση της νανοτεχνολογίας και μπορούν να πετύχουν μείωση της θερμικής απώλειας του κτιρίου. Σκοπός τους είναι η ανάκλαση του μεγαλύτερου μέρους της ακτινοβολίας που πέφτει επάνω στο κτίριο και κατά συνέπεια η αποφυγή αυξημένης θέρμανσης των τοίχων. Με αυτό τον τρόπο, η θερμότητα μένει έξω από το σπίτι και ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του κτιρίου, μπορούν να προσφέρουν μείωση της θερμοκρασίας ακόμη και κατά 2 με 4Cο, τόσο στους εσωτερικούς όσο και στους εξωτερικούς χώρους. Σε περιπτώσεις παλαιότερων κτισμάτων που δεν έχουν την κατάλληλη μόνωση, τα εν λόγω χρώματα είναι μια οικονομική και αποτελεσματική λύση.

Το κέρδος από τα ενεργειακά χρώματα
Η καινοτομία στα χρώματα, τα έχει μετατρέψει πια σε πολύ σημαντικό παράγοντα για την τεχνική αναβάθμιση των τοίχων σε ένα κτίριο. Τα καινοτόμα ενεργειακά χρώματα λοιπόν, συμβάλουν πλέον:
– Στην υγιεινή ατμόσφαιρα, αντιμετωπίζοντας όλες τις προβληματικές καταστάσεις και δημιουργώντας μια πιο υγιεινή ατμόσφαιρα μέσα στο χώρο που ζούμε ή εργαζόμαστε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα χρώματα με φωτοκαταλυτικές ιδιότητες. Με τη βοήθεια του φωτός (φυσικού ή ακόμη και τεχνητού), το χρώμα στην επιφάνεια του τοίχου ενεργοποιεί χημικές αντιδράσεις οι οποίες καταστρέφουν επικίνδυνους ρύπους και καυσαέρια.
– Στην εξοικονόμηση ενέργειας. Το χρώμα, με το οποίο έχουν βαφεί οι εξωτερικοί τοίχοι του σπιτιού μας, έχει πια τη δυνατότητα να βοηθά και στην εξοικονόμηση ενέργειας.
– Στη μείωση των εξόδων για θέρμανση και ψύξη. Το μεγαλύτερο μέρος της θέρμανσης ή ψύξης σε ένα κτίριο χάνεται μέσα από τους τοίχους και το ταβάνι, γεγονός που συνεπάγεται συνεχή σπατάλη ενέργειας και κόστους. Τα λεγόμενα ενεργειακά χρώματα όμως, το χειμώνα περιορίζουν την απώλεια θερμότητας από το εσωτερικό του κτιρίου προς το περιβάλλον, ενώ το καλοκαίρι εμποδίζουν την ανάπτυξη υψηλών θερμοκρασιών μέσα σε αυτό. Ως αποτέλεσμα, εξοικονομούμε ενέργεια και απολαμβάνουμε μια θερμικά άνετη ατμόσφαιρα μέσα στο κτίριο,χειμώνα-καλοκαίρι, περιορίζοντας σε βάθος χρόνου και τα πάγια έξοδα του νοικοκυριού για την ψύξη και τη θέρμανση. Το κόστος της νέας γενιάς χρωμάτων άλλωστε, είναι πια εξαιρετικά χαμηλό, αφού ενδεικτικά, μπορεί κάποιος να υπολογίσει 5 με 7 ευρώ ανά λίτρο χρώματος, τόσο για τα εσωτερικά όσο και για τα εξωτερικά.
– Στην προστασία του περιβάλλοντος. Τα ενεργειακά χρώματα και κυρίως τα οικολογικά, δημιουργούν καλύτερες συνθήκες θερ μικής άνεσης στο εξωτερικό περιβάλλον, συμβάλλοντας και στη μείωση του φαινομένου της «Αστικής Θερμικής Νησίδας». Επιπλέον, έχουν ελάχιστο «αποτύπωμα» στο περιβάλλον, αφού περιορίζουν την ατμοσφαιρική ρύπανση και τις εκπομπές CO2, λόγω χαμηλότερων θερμοκρασιών και μειωμένης κατανάλωσης ενέργειας για ψύξη.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει