Πώς να κάνετε οικονομία στο φαγητό

Όλοι μιλούν για την ανάγκη οι αγορές τροφίμων να είναι προγραμματισμένες, ώστε να αποφεύγονται οι άσκοπες και περιττές δαπάνες. Πολλοί λίγοι, όμως, ξέρουν ότι για να γίνει ο προγραμματισμός αυτός, είναι απαραίτητη μία προεργασία που αφορά τα γεύματα.

Ο προγραμματισμός στο μαγείρεμα, αλλά και η αξιοποίηση των φαγητών που περισσεύουν μπορεί να οδηγήσει σε “κούρεμα” των δαπανών για τρόφιμα μέχρι και 15%. Δεν το πιστεύετε;

Πάρτε παράδειγμα το ρύζι. Πόσοι από εμάς γνωρίζουμε ότι μια κούπα ρύζι είναι αρκετή για τέσσερις ενήλικες; Μια μεγάλη φραντζόλα ψωμιού μπορεί να κοπεί στη μέση και η μισή να καταψυχθεί για αργότερα μέσα στην εβδομάδα. Θα ξαφνιαστείτε όταν καταλάβετε πόσο εύκολο είναι να εξοικονομηθούν χρήματα, απλά και μόνο με το να μην πετάτε τρόφιμα.

Θέλετε και άλλες ιδέες; Από ένα κοτόπουλο μπορείτε να φτιάξετε ένα σπουδαίο κάρυ ή υπέροχο ριζότο μια άλλη ημέρα της εβδομάδας, ενώ πάντα θα μπορείτε να κάνετε ένα νόστιμο σάντουιτς μ’αυτό. Ξεροκόματα και μπαγιάτικα ψωμάκια, μπορούν να καταλήξουν άνετα στο μπλέντερ, από όπου θα προκύψει από τα τρίμματα ένα πολύ ωραίο υλικό που θα φυλαχθεί έπειτα στον καταψύκτη για ένα ωγκρατέν κάποια άλλη στιγμή. Το ίδιο, φυσικά, μπορεί να γίνει με το κέικ ή τα μπισκότα και να χρησιμοποιηθούν για γαρνιτούρα σε κρέμες. Υπόλοιπα από κρασιά και μπύρες, μπορούν πολύ ωραία να γίνουν κύβοι σε παγοθήκες και να χρησιμοποιούνται στο μαγείρεμα όπου χρειάζεται.

Κόψτε τα μαυρισμένα κομμάτια από παλιά μήλα και ρίξτε τα στο τηγάνι με λουκάνικα. Μην πετάτε τις μαυρισμένες μπανάνες – λιώστε τις όλες μαζί και μαζί με κρέμα φτιάξτε ένα σούπερ γρήγορο γλυκό που θα αρέσει τουλάχιστον στα παιδιά.

Να είστε, λοιπόν, προσεκτικοί με τον τρόπο που διαχειρίζεστε τα τρόφιμά σας αφού με τον τρόπο αυτό “κουρεύετε” τον λογαριασμό του σούπερ μάρκετ. Εκτός, όμως, από τα υπόλοιπα των φαγητών, ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είστε και με τη λίστα αγορών. Μην αγοράζετε στα τυφλά τρόφιμα, αλλά σχεδιάστε προσεκτικά τα γεύματά σας και τους συνδυασμούς που μπορεί να γίνουν με αυτά. Αφού σχεδιάσετε τα γεύματα, φτιάξτε τη λίστα με τις απαραίτητες πρώτες ύλες. Το αμέσως επόμενο βήμα είναι να τσεκάρετε καλά το ψυγείο, τον καταψύκτη και τα ντουλάπια αποθήκευσης τροφίμων.

Με τον τρόπο αυτόν γνωρίζετε τα αποθέματα των τροφίμων που έχετε και πόσα από αυτά μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή των γευμάτων που έχετε προγραμματίσει. Έτσι δεν θα αγοράσετε είδη που ακόμα έχετε. Μία ακόμα πιο “υγιεινή” λύση είναι στον προγραμματισμό των γευμάτων να ληφθούν υπόψη και άλλοι ποιοτικοί παράγοντες, όπως για παράδειγμα ο αριθμός των θερμίδων του κάθε γεύματος. Τότε θα ανακαλύψετε ότι μία σωστή διατροφή, που θα βασίζεται στα νωπά φρούτα και λαχανικά, μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια, τόσο για την υγεία σας όσο και για την τσέπη σας. Προσοχή: θα πρέπει να επιλέγετε νωπά λαχανικά και φρούτα εποχής. Τέλος, όσο πιο κοντά είναι το πρόγραμμα διατροφής στα πρότυπα της μεσογειακής κουζίνας, τόσα περισσότερα θα είναι και τα οικονομικά οφέλη.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει