Πώς θα εξοικονομήσεις έως 20 ευρώ την εβδομάδα από το σουπερμάρκετ

Πώς θα εξοικονομήσεις έως 20 ευρώ την εβδομάδα από το σουπερμάρκετ

Μειώστε ένα από τα μεγαλύτερα έξοδα ενός νοικοκυριού, τα ψώνια του σουπερμάρκετ, με απλούς και έξυπνους τρόπους και ταυτόχρονα κάντε καλό στη διατροφή σας.

Κάθε εβδομάδα το ψυγείο και τα ντουλάπια της κουζίνας μπορεί να γεμίζουν, η τσέπη, όμως, αδειάζει και μάλιστα περισσότερο απ’ όσο χρειάζεται. Η επίσκεψη στο σουπερμάρκετ είναι απαραίτητη, αλλά δυστυχώς κοστίζει αρκετά, αφού μια βόλτα στους διαδρόμους του αρκεί για να μας κάνει να «ξεσηκώσουμε» τα μισά ράφια, ακόμη κι αν δεν τα χρειαζόμαστε – και κατ’ επέκταση να καταλήξουμε στο ταμείο με μια «λυπητερή», άξια για πρόκληση εγκεφαλικού επεισοδίου.

Κι αν νομίζεις ότι το φταίξιμο είναι αποκλειστικά δικό σου και ότι απλώς έχεις αδύναμο χαρακτήρα και τελικά υποκύπτεις στα δελεαστικά προϊόντα που απλώνονται μπροστά σου σε ελκυστικές συσκευασίες, σκέψου ότι τα σούπερ-μάρκετ δημιουργούν σε όλους –εν αγνοία μας- την ψυχολογία του καταναλωτή με διάφορους τρόπους: παίζοντας μουσική που μας χαλαρώνει και προωθεί τη βόλτα μας στους διαδρόμους, προκειμένου να κάνουμε τα ψώνια μιας χαλαρά, αντί να ψωνίσουμε βιαστικά και αυστηρά, τοποθετώντας τα γλυκά στα χαμηλά ράφια έτσι ώστε να έχουν σε αυτά εύκολη πρόσβαση τα μικρά παιδιά και να ξεσηκώνουν όλο το σούπερ-μάρκετ αν δεν τα αποκτήσουν, δημιουργώντας προσφορές που μας βάζουν στον πειρασμό να ξοδέψουμε περισσότερα για πράγματα που δεν χρειαζόμαστε, μόνο και μόνο επειδή μας κάνουν να πιστεύουμε ότι είναι ευκαιρίες κ.ο.κ.

Ό,τι όμως έχει λύση δεν είναι πρόβλημα και παρ’ όλο που το σούπερ-μάρκετ θα είναι πάντα στη λίστα των εξόδων μας, τα χρήματα που ξοδεύουμε σε αυτό μπορούν να μειωθούν κατά πολύ, αρκεί να εφαρμόσουμε τεχνικές που θα μας βοηθήσουν να μην αδειάσουμε την τσέπη μας χωρίς λόγο.

Κινήσου σωστά μέσα στο σουπεμάρκετ

Όσοι ανήκουν στους συνειδητοποιημένους καταναλωτές εκεί έξω, γνωρίζουν ότι τα γαλακτοκομικά, το φρέσκο κρέας, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι τοποθετημένα περιμετρικά στο σούπερ-μάρκετ, ενώ αντιθέτως οι επεξεργασμένες τροφές –που είναι και πιο ακριβές και με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά- βρίσκονται είτε σε πάνω ορόφους ή μέσα στους διαδρόμους. Αν, λοιπόν, κρατήσεις τη βόλτα σας… περιμετρικά, θα διαπιστώσεις ότι το καρότσι σου θα γεμίσει όχι μόνο με υγιεινές, αλλά και φθηνότερες τροφές, εξοικονομώντας μέχρι 10 ευρώ τη φορά, από σοκολάτες, μπισκότα, σος, γλυκίσματα και άλλες επεξεργασμένες τροφές, που απλώς δεν θα βρεθούν στο δρόμο σου.

Κάνε έρευνα αγοράς

Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας που δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα από το Γενικό Γραμματέα Εμπορίου Στέφανο Κομνηνό, για τα ίδια προϊόντα καταγράφονται διαφορές έως και 10% από το ένα σούπερ-μάρκετ στο άλλο. Συγκρίνεις λοιπόν τις τιμές των κοντινών σούπερ-μάρκετ και σκέψου ότι επιλέγοντας μια φθηνότερη αλυσίδα, μπορείς να έχεις διαφορά στο λογαριασμό σου μέχρι 10-15 ευρώ την εβδομάδα, δηλαδή μέχρι και 750 ευρώ το χρόνο, ανάλογα με το αν προτιμάς επώνυμα προϊόντα ή όχι. Αν, λοιπόν, πρόκειται τελικά να υποκύψεις σε κάποιες επεξεργασμένες τροφές, σ΄θγκρινε τις τιμές τους κι επίλεξε αυτές που δεν θα σου κοστίσουν ακριβά.

Ψώνισε… χορτάτος

Πόσες φορές έχεις οδηγηθεί στην πτέρυγα των αλλαντικών μόνο και μόνο επειδή «έπεσες θύματα» της… μύτης σου κι όχι επειδή πραγματικά είχες τα αλλαντικά στη λίστα σου; Ευνόητο είναι ότι όταν μπαίνουμε στο σούπερ-μάρκετ πεινασμένοι, είμαστε πιο επιρρεπείς στο να ενδώσουμε στους πειρασμούς των αλλαντικών, των γλυκών και άλλων τροφίμων που τη δεδομένη στιγμή μας φαντάζουν πολύ περισσότερο λαχταριστά απ’ ό,τι συνήθως. Κι αν σκεφτείς ότι ένα παριζάκι φτάνει τα 2,5 ευρώ και τα λουκάνικα ξεπερνούν τα 5, το άδειο σου στομάχι μπορεί να σου κοστίσει ακριβά.

Αγόρασε φρούτα και λαχανικά εποχής

Όσα φρούτα και λαχανικά βρίσκονται στην εποχή τους, συνήθως τιμολογούνται με σκοπό να πουληθούν κι όχι να ξεμείνουν στο ράφι, έχοντας συνήθως πιο χαμηλές τιμές από τα εισαγόμενα κι αυτά του θερμοκηπίου. Προτίμησε τα και ευεργέτησε τόσο την τσέπη σου, όσο και την υγεία σου.

Μην παίρνεις μαζί τα παιδιά σου

Όπως όλοι ξέρουμε, όταν ένα παιδί βρεθεί απέναντι σε ένα ράφι με σοκολάτες, καραμέλες, κρουασάν και μπισκότα, θεωρεί ευνόητο ότι πρέπει να τα αποκτήσει κι αν κάτι τέτοιο δεν συμβεί, δύναται να παραληρεί για όλη την υπόλοιπη ώρα της βόλτας σου, μέχρι τη βεβιασμένη έξοδό σου από το σούπερ-μάρκετ, καθώς οι υπόλοιποι πελάτες θα σε αγριοκοιτούν κλείνοντας τα αυτιά τους. Επειδή είναι αρκετές οι φορές που το «όπλο» του κλάματος των παιδιών είναι πολύ πιο ισχυρό από τον προϋπολογισμό σου και θα σε αναγκάσει με μαθηματική βεβαιότητα να ενδώσεις στις επιθυμίες τους μπροστά στο ράφι με τα γλυκίσματα, προτίμησε να κάνεις τα ψώνια σου μόνος σου, έτσι ώστε να αποφεύγεις τέτοιου είδους καταστάσεις που θα γεμίσουν τις σακούλες σου με σοκολάτες και θα προσθέσουν μέχρι και 5 ευρώ στο λογαριασμό σου.

Αντικατάστησε το κρέας όσες φορές μπορείς

Αντί να γεμίζεις την κατάψυξή σου με κρέατα, προτίμησε κάποιες φορές την πιο υγιεινή και οικονομική εναλλακτική τους, τα όσπρια, τα οποία αν τα συνδυάσεις με δημητριακά μπορείτε να λάβεις υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη. Τα όσπρια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες προσφέροντας έντονο το αίσθημα κορεσμού και ο συνδυασμός τους με ρύζι θα σου δώσει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, έτσι ώστε να ξεφύγεις λίγο από το κρέας και να μειώσεις τα έξοδα του σούπερ-μάρκετ κατά περίπου 5 ευρώ την εβδομάδα, ανάλογα και με την κατανάλωση.

Φτιάξε από πριν τη λίστα αγορών

Χρειάζεσαι φέτα, πατάτες και γάλα; Πάρε ένα χαρτί και σημείωσέ τα, έτσι ώστε όταν φτάσεις στο σούπερ-μάρκετ να ξέρεις πού πρέπει να κατευθυνθείς και τι ακριβώς πρέπει να πάρεις. Διαφορετικά, η επίσκεψη στο σούπερ-μάρκετ μετατρέπεται σε βόλτα και αντί για φέτα, πατάτες και γάλα θα επιστρέψεις με 2 σοκολάτες με δώρο την τρίτη, ένα σακουλάκι κατεψυγμένα τυροπιτάκια, ζαμπονοτυροπιτάκια, φέτα, πατάτες και θα έχεις ξεχάσει και το γάλα.

Προτίμησε να ψωνίζεις αραιά και περισσότερο, παρά πολλές φορές και λιγότερο

Κάθε φορά που μπαίνεις στο σουπερμάρκετ είναι άλλη μια ευκαιρία να ξοδέψεις κι όσο πιο συχνά βρίσκεσαι εκεί μέσα, τόσο πιο πιθανό είναι να αγοράσεις τροφές –ή και άλλα προϊόντα- που δεν χρειάζεσαι. Περιόρισε τις επισκέψεις και τις αγορές σου σε μία φορά την εβδομάδα (ή και πιο αραιά), όπου θα ψωνίζεις περισσότερα, παρά σε περισσότερες, όπου έχετε σκοπό να ψωνίσεις λιγότερα, αλλά τελικά φεύγεις με γεμάτο καλάθι. Άλλωστε, όσο πιο άδειο βλέπεις το καλάθι σου, τόσο περισσότερο αισθάνεσαι ότι έχεις περιθώριο να το γεμίσεις, κάτι που δεν συμβαίνει όταν το γεμίζεις ούτως ή άλλως με την προγραμματισμένη επίσκεψή σου.

Εφάρμοσε ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω τρικ εξοικονόμησης κάθε φορά που επισκέπτεσαι το σουπερμάρκετ και κράτησε αρχείο εξόδων σε διάρκεια ενός μήνα. Αν συγκρίνεις τα έξοδα με τις παλιότερες επισκέψεις στο σουπερμάρκετ, θα διαπιστώσεις ότι τα τρικ αυτά αν παρθούν στα σοβαρά, μπορούν να σου  εξοικονομήσουν μέχρι και 20 ευρώ ανά επίσκεψη.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει