Η βρετανική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να διαθέσει πάνω από μισό δισεκατομμύριο λίρες για νέα έργα ανανεώσιμης ενέργειας, όπως οι υπεράκτιες αιολικές μονάδες, των οποίων το κόστος έχει μειωθεί κατά 50% σε μόλις δύο χρόνια, σύμφωνα με το Υπουργείο Επιχειρήσεων, Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής.
Τα χρήματα από την «Στρατηγική Καθαρής Ανάπτυξης» θα διατεθούν σε διαγωνισμούς για συμβάσεις επιδότησης, οι οποίες εγγυώνται μια καθορισμένη τιμή για την ενέργεια που παράγεται από έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η στρατηγική θα βοηθήσει το Ηνωμένο Βασίλειο να εκπληρώσει τους νομικά δεσμευτικούς στόχους για τη μείωση των εκπομπών ως το 2020, που επί του παρόντος αναμένεται να μην πλησιάσει καν, και να επιτύχει τους νέους στόχους για το 2032.
Η περιβαλλοντική νομική εταιρία ClientEarth προειδοποίησε για πιθανή νομική δράση, εάν η στρατηγική δεν δείχνει σαφώς πώς θα επιτευχθούν οι στόχοι, πράγμα που σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα συνεχίζει να παραβιάζει τους νόμους περί κλιματικής αλλαγής του Ηνωμένου Βασιλείου. Η συμβουλευτική επιτροπή της κυβέρνησης για την κλιματική αλλαγή προειδοποίησε ότι το καλοκαίρι χρειάζονται «επείγοντα» σχέδια καθώς η μετάβαση προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κινδυνεύει από την έλλειψη υπουργικής δράσης.
Για να επιτευχθούν αποδοτικά οι στόχοι για το διοξείδιο του άνθρακα, το 60% των καινούριων οχημάτων πρέπει να είναι ηλεκτρικά έως το 2030, και το 25% της θέρμανσης κτιρίων να είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα και υψηλής ενεργειακής απόδοσης μέχρι το 2030. Πρέπει επίσης να ξεκινήσουν προσπάθειες για την ανάπτυξη τεχνολογίας για τη δέσμευση και αποθήκευση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας και τη βαριά βιομηχανία.
Ο πρόεδρος της επιτροπής, Λόρδος Ντέμπεν, προειδοποίησε ότι υπάρχουν οικονομικές ευκαιρίες για τη μετάβαση σε χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αλλά εάν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει μια σαφή πορεία, οι επενδυτές θα στραφούν σε άλλες χώρες. Η πράσινη οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου έχει ήδη αξία 46 δισεκατομμυρίων λιρών, περισσότερο από τη χημική, φαρμακευτική, αεροναυπηγική βιομηχανία και την αυτοκινητοβιομηχανία μαζί, ενώ 430.000 άτομα απασχολούνται στον κλάδο χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Πρόσφατα στοιχεία έδειξαν ότι η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές στο Ηνωμένο Βασίλειο αντιπροσώπευε σχεδόν το 30% του συνόλου που κατανάλωσε η χώρα το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ενώ ο άνθρακας έπεσε μόλις στο 2%.