Roof garden σημαίνει -50% σε ψύξη και θέρμανση!

 

Το φυτεμένο δώμα, ή αλλιώς φυτεμένη στέγη, πράσινη στέγη, οροφόκηπος και greenroof, ορίζεται το σύνολο ή τμήμα της επιφάνειας δώματος, στέγης, εξώστη, όπου πραγματοποιούνται παρεμβάσεις για την εγκατάσταση βλάστησης.

Αποτελείται από πολλά στρώματα εξειδικευμένων υλικών, τα οποία είναι σε γενικές γραμμές, η βάση της εγκατάστασης, το δίκτυο αποστράγγισης, το υπόστρωμα και η βλάστηση. Διακρίνονται σε τρεις τύπους φυτεμένης στέγης, τον εκτατικό, τον εντατικό και τον ημιεντατικό.

  • Εκτατικός: Αποτελεί την πιο ενδεδειγμένη εφαρμογή για ελληνικά κτίρια σε σχέση με τους άλλους τύπους καθώς συγκεντρώνει τα περισσότερα πλεονεκτήματα αναλογικά με τις κλιματολογικές συνθήκες, το κόστος εγκατάστασης και συντήρησης. Το βάθος του υποστρώματος ανέρχεται μόλις σε 2-15cm, το οικολογικό όφελος είναι υψηλό, η βλάστηση που υποστηρίζει είναι κυρίως ποώδης, ενώ χρειάζεται ελάχιστη φροντίδα και συντήρηση.
  • Εντατικός: Ο εντατικός τύπος συνίσταται στη δημιουργία ενός ολόκληρου κήπου στην ταράτσα ενός κτιρίου. Το αποτέλεσμα είναι πολύ εντυπωσιακό, όμως το κόστος του είναι αρκετά αυξημένο, καθώς για την κατασκευή του απαιτείται ειδική στατική μελέτη (το βάρος του ανέρχεται στα 150-800kg/m²), χρειάζεται υπόστρωμα μεγάλου βάθους (0.15–1.5m) και έχει υψηλό κόστος συντήρησης. Επίσης, χρειάζεται πολύς χρόνος για την απόσβεση της επένδυσης. ΠαρΆ όλα αυτά, η τελική του μορφή αποτελεί μια φυσική όαση στο αστικό τοπίο, καθώς τοποθετούνται δέντρα, μονοπάτια, στοιχεία νερού και συστήματα σκίασης κτλ.
  • Ημιεντατικός: Ο τύπος αυτός συνδυάζει στοιχεία και από τους δύο παραπάνω τύπους, ενώ σΆ αυτήν την κατηγορία ενδείκνυται περισσότερο, για τα ελληνικά δεδομένα, ο ημιεντατικός που τείνει προς τον εκτατικό τύπο. Βασική προϋπόθεση για την τοποθέτηση πράσινης στέγης είναι κυρίως η στατική ικανότητα του κτιρίου να συγκρατήσει το βάρος της κατασκευής. Κατά τα άλλα, είναι μια ασφαλής και πολύ ωφέλιμη εφαρμογή για όλους τους τύπους των κτιρίων.

 

Τα οικονομικά οφέλη της οικοστέγης

Οικονομικά:

– Μείωση της απώλειας θερμότητας τους χειμερινούς μήνες

– Μείωση του κόστους θέρμανσης και ψύξης έως 50%

– Μείωση της θερμοκρασίας της επιφάνειας της στέγης έως 45-50ο

– Μείωση των εργασιών συντήρησης του κτιρίου

– Άμεση απόδοση της επένδυσης

– Αύξηση της εμπορικής αξίας του ακινήτου

– Διπλασιασμός της διάρκειας ζωής της θερμομόνωσης της στέγης από τα 30 χρόνια, με συμβατική μόνωση, στα 60 χρόνια

 

Οικολογικά: 

– Αύξηση του ποσοστού της βλάστησης στο αστικό τοπίο και δημιουργία φυσικού περιβάλλοντος για την αστική χλωρίδα και πανίδα

– Μείωση της ατμοσφαιρικής θερμοκρασίας

– Βελτίωση της ποιότητας του αέρα, μέσω της απορρόφησης των αιωρούμενων σωματιδίων

– Εμπλουτισμός της ατμόσφαιρας με οξυγόνο, μέσω της φωτοσύνθεσης

– Κατάργηση του φαινομένου των «θερμικών νησίδων»

– Προστασία από την υπερχείλιση των υδάτων στις καταιγίδες

– Προστασία από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία

– Πυροπροστασία

– Ηχομόνωση

– Μείωση της ποσότητας των υδάτων που απορρέει στο σύστημα των αποχετευτικών αγωγών

 

Ξέρατε ότι…: 

Μόλις 1,5 τετραγωνικό μέτρο φυτεμένης στέγης παράγει αρκετό οξυγόνο για να καλύψει τις ετήσιες ανάγκες ενός ενήλικα σε καθαρό αέρα;

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει