Ρυθμίζεις σωστά το ψυγείο; Εξοικονομείς ενέργεια και χρήμα!

Το πλήθος των ψυγείων που βρέθηκαν να λειτουργούν σε υψηλές θερμοκρασίες  ή ακόμα και σε ιδιαίτερα χαμηλές, δείχνει ότι οι καταναλωτές, είτε δεν ελέγχουν τη θερμοκρασία του ψυγείου τους είτε αγνοούν τη σημασία της σωστής θερμοκρασίας ψύξης.

Οι συνθήκες συντήρησης των τροφίμων στα ελληνικά οικιακά ψυγεία θα μπορούσαν να βελτιωθούν σημαντικά μέσω τήρησης ορισμένων κανόνων ορθής χρήσης.

Η τοποθέτηση τροφίμων στο ψυγείο είναι ένας πολύ καλός τρόπος να τα διατηρήσουμε φρέσκα μέχρι την κατανάλωση τους καθώς και να επιβραδύνουμε το ρυθμό ανάπτυξης των μικροοργανισμών που θα μπορούσαν να καταστήσουν τα τρόφιμα επικίνδυνα.

Πολλές φορές παρατηρούμε ότι στα τρόφιμα που τοποθετήσαμε στο ψυγείο μας αλλοιώθηκαν πριν την ημερομηνία λήξεως ή ενώ το τρόφιμο δεν έδειχνε αλλοιωμένο, μετά την κατανάλωσή του εμφανίστηκαν συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης.

Ρυθμίζω σωστά και διατηρώ τη θερμοκρασία το ψυγείου μου

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να ρυθμίσουμε το θάλαμο συντήρησης του ψυγείου σε θερμοκρασία 2-4 0C.  Καλό θα ήταν να έχουμε ένα θερμόμετρο ψυγείου, ώστε να ελέγχουμε την θερμοκρασία. Στον θάλαμο κατάψυξης , η ιδανική θερμοκρασία για να αποτραπεί η ανάπτυξη βακτηρίων είναι 180C και κάτω. Ωστόσο, η θερμοκρασία δεν είναι ομοιόμορφη σε ολόκληρο το εσωτερικό του ψυγείου. Αξιοποιώντας τις διαφορές της θερμοκρασίας, μπορείτε να εξασφαλίσετε την βέλτιστη αποθήκευση.

 ―Μην γεμίζετε υπερβολικά το ψυγείο σας. Εάν είναι γεμάτο σε σημείο να μην υπάρχει χώρος ανάμεσα στα είδη, ο ψυχρός αέρας δεν κυκλοφορεί αρκετά, γεγονός που επηρεάζει την κατανομή της θερμοκρασίας.

―Τοποθετείτε τα τρόφιμα σε κατάλληλα σκεύη, τυλίγετε ή σκεπάζετε το φαγητό ώστε να αποφεύγετε τη μεταφορά υγρών και την απώλεια υγρασίας και γεύσης.

 ―Μην ξεχνάτε το καλοκαίρι να ρυθμίζετε πιο χαμηλά την θερμοκρασία του ψυγείου σε σχέση με τον χειμώνα.

 ― Μην αφήνετε να συσσωρευτεί πάγος. Αν συμβεί κάτι τέτοιο το ψυγείο δεν θα λειτουργεί αποδοτικά. Επίσης, μειώνεται ο διαθέσιμος χώρος του. Αν το ψυγείο δεν είναι νέας τεχνολογίας (nofrost) ώστε να ρυθμίζει μόνο του την απόψυξη, μπορείτε να κάνετε απόψυξη χρησιμοποιώντας ζεστό νερό με λίγο ξίδι για να απομακρύνει τις οσμές.

―Δεν τοποθετούμε ποτέ ζεστό φαγητό μέσα  στο ψυγείο, γιατί μπορεί να προκαλέσει άνοδο στη θερμοκρασία του θαλάμου ψύξης. Καλό θα ήταν να περιμένουμε μέχρι η θερμοκρασία του φαγητού να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

 ―Μην αφήνετε για πολλή ώρα ανοιχτή τη πόρτα του ψυγείου και μην το ανοιγοκλείνετε άσκοπα.

―Συμβουλεύεστε πάντα και τηρείτε πάντα όσα αναγράφονται στις ετικέτες των τροφίμων για τη σωστή ψύξη και διατήρησή τους πριν και μετά το άνοιγμα της συσκευασίας.

 ―Να εφαρμόζετε τον κανόνα της κατά προτεραιότητας κατανάλωσης των παλαιότερων τροφίμων. Ο κανόνας FIFO (firstin, firstout) αποτελεί ίσως τον πιο σημαντικό κανόνα διατήρησης τροφίμων και σημαίνει πως αυτό που μπήκε πρώτο στο ψυγείο, πρέπει να καταναλωθεί πρώτο. Όταν αποθηκεύετε ένα τρόφιμο, είναι καλύτερο να τοποθετείτε αυτό που αγοράσατε πρόσφατα πίσω από αυτά που υπάρχουν στο ψυγείο.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει