Στο Τόκιο ο ψηλότερος ξύλινος πύργος στον κόσμο, φιλικός προς το περιβάλλον

Στο Τόκιο ο ψηλότερος ξύλινος πύργος στον κόσμο, φιλικός προς το περιβάλλον

Έναν φιλικό προς το περιβάλλον πύργο ετοιμάζονται να χτίσουν στο Τόκιο, καθώς θα είναι κατασκευασμένος κατά 90% από ξύλο. Μάλιστα, θα είναι ο ψηλότερος ξύλινος πύργος στον πλανήτη.

Όπως μεταδίδει το CNBC, η ιαπωνική εταιρεία Sumitomo Forestry που θα φέρει σε πέρας το έργο, αναφέρει πως ο ουρανοξύστης που θα ονομαστεί W350, θα έχει ύψος 350 μέτρα και η δομή του θα είναι από ξύλο και ατσάλι. Θα έχει 70 ορόφους και θα φιλοξενήσει καταστήματα, γραφεία, ξενοδοχεία και ιδιωτικές κατοικίες.

Όπως αναφέρεται στον ιστότοπο της εταιρείας «η ευτυχία πηγάζει από τα δέντρα» και φιλοδοξία της είναι να χτίσει ολόκληρες πόλεις από υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, όπως είναι το ξύλο, ώστε οι πόλεις αυτές να μοιάζουν και οι ίδιες με δάσος αφού θα χρησιμοποιηθεί αρχιτεκτονική με ξύλο για τα ψηλά κτήρια.

Σε κάθε περίπτωση, η κατασκευή κτισμάτων από ξύλο δεν είναι μια φθηνή υπόθεση. Με τη χρήση 185.000 κυβικών μέτρων ξυλείας, ένα κτήριο υπολογίζεται ότι θα κοστίσει περί τα 600 δισ. γεν ή 5,6 δισ. δολ. – δηλαδή το διπλάσιο από έναν συμβατικό ουρανοξύστη που έχει κατασκευαστεί με την τρέχουσα τεχνολογία.

Αυτή τη στιγμή, το ψηλότερο κτήριο από ξύλο έχει ύψος 53 μέτρα, έχει 18 ορόφους και χρησιμοποιείται ως φοιτητική εστία στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας.

Πάντως, δεδομένου ότι οι ισχυροί σεισμοί είναι κάτι σύνηθες στην Ιαπωνία, το κτίριο θα έχει μια δομή από ενισχυμένους σωλήνες κατασκευασμένους από στήλες, δοκούς και υποστηλώματα «για την αποφυγή παραμόρφωσης του κτιρίου λόγω πλευρικών δυνάμεων όπως είναι οι σεισμοί ή ο άνεμος».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Sumitomo Forestry έχει ρίζες στη βιομηχανία ξυλείας από το 1691 και με αυτό το κτίριο θέλει να γιορτάσει την 350η επέτειο της εταιρείας το 2041.

Σε όσους αναρωτιούνται πώς η χρήση τόσο μεγάλων ποσοτήτων ξυλείας είναι φιλική προς το περιβάλλον, η εταιρεία απαντά ότι τα δάση καλύπτουν περί τα 2/3 της ηπειρωτικής Ιαπωνίας και η χώρα βρίσκεται στη δεύτερη θέση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, πίσω από τη Φινλανδία.

Ωστόσο, ο ρυθμός αυτοσυντήρησης για την εγχώρια παραγωγή ξυλείας είναι μόλις στο 30%, σύμφωνα με την εταιρεία, ενώ τα δάση της Ιαπωνίας κινδυνεύουν λόγω ανεπαρκούς συντήρησης. Όπως λέει, είναι απαραίτητη η χρήση των κέδρων και των κυπαρισσιών που φυτεύτηκαν κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο καθώς έχει φτάσει ο χρόνος συγκομιδής τους, ώστε να φυτευτούν άλλα καινούργια στη θέση τους που θα βοηθήσουν στη βιωσιμότητα των ιαπωνικών δασών.

newmoney.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει