Συμβουλές για ένα οικονομικό ταξίδι με το αυτοκίνητο

Συμβουλές για ένα οικονομικό ταξίδι με το αυτοκίνητο

Η εορταστική περίοδος έχει ήδη φτάσει και οι περισσότεροι από εμάς περιμένουμε την άδεια για να φύγουμε από την πόλη και να πάμε στον τόπο καταγωγής μας για να γιορτάσουμε μαζί με τους αγαπημένους μας ανθρώπους. Κι επειδή η… γιορτή απαιτεί και χρήματα, διαβάστε παρακάτω μερικούς τρόπους να εξοικονομήσετε καύσιμα και χρήματα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

  1. Οδηγείτε σύμφωνα με την ροή της κίνησης. Πατάτε απαλά και όσο το δυνατόν πιο σταθερά το γκάζι αποφεύγοντας τις μεγάλες διακυμάνσεις. Η επιθετική οδήγηση (απότομες επιταχύνσεις – επιβραδύνσεις) σπαταλά καύσιμα και φθείρει το αυτοκίνητο. Έτσι θα μειωθούν, κατά 33% τα χιλιόμετρα που μπορείτε να καλύψετε σε έναν αυτοκινητόδρομο ή κατά 5% τα χιλιόμετρα σε μια πόλη.
  2. Προτιμήστε να φορτώνετε εσωτερικά το αυτοκίνητο αντί να χρησιμοποιείτε σχάρα οροφής στο ταξίδι. Μία γεμάτη σχάρα αυξάνει την κατανάλωση κατά 5% λόγω αύξησης της αεροδυναμικής αντίστασης. Μην ξεχνάτε να αποκαταστήσετε την σχάρα μετά την μεταφορά. Ακόμη και η κενή σχάρα αυξάνει την κατανάλωση.
  3. Μην μεταφέρετε άσκοπα βαριά αντικείμενα στο πορτ-μπαγκάζ του αυτοκινήτου. Έτσι αυξάνετε το συνολικό του βάρος και την κατανάλωση καυσίμου.
  4. Χρησιμοποιείτε το air-condition του αυτοκινήτου μόνο όταν είναι απαραίτητο. Η χρήση του αυξάνει σημαντικά την κατανάλωση και απορροφά ισχύ από τον κινητήρα. Εξετάστε, αντί αυτού, το άνοιγμα ενός παραθύρου.
  5. Χρησιμοποιείτε τον αυτόματο πιλότο (cruise control), σε όσα αυτοκίνητα διαθέτουν.  Σε εθνικές οδούς. Η οικονομία που προσφέρουν αγγίζει το 15%
  6. Στις εθνικές οδούς ή όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν, χρησιμοποιήστε την 5η (σε μερικά αυτοκίνητα 6η) ταχύτητα. Η οικονομία καυσίμου και η μείωση των ρύπων είναι σημαντική. Προσοχή! Η κατανάλωση καυσίμου δεν είναι ανάλογη της ταχύτητας. Μία ταχύτητα 90-120 χλμ/ώρα με μία σχέση που να εξασφαλίζει ότι οι στροφές του κινητήρα θα είναι μεταξύ 2500-3500/λεπτό είναι οικονομική για τα περισσότερα αυτοκίνητα. Μετά τα 140 χλμ την ώρα η κατανάλωση αυξάνεται σημαντικά για τα συνηθισμένα αυτοκίνητα, ιδιαίτερα στα μικρού κυβισμού.
  7. Το αυτοκίνητο στο «ρελαντί» απλά καταναλώνει καύσιμο και ρυπαίνει. Όταν πέσετε σε μποτιλιάρισμα ή περιμένετε μέσα στο αυτοκίνητο, σβήνετε τη μηχανή.
  8. Ο καλύτερος τρόπος για να ζεστάνετε το αυτοκίνητο τον χειμώνα είναι να το οδηγήσετε προσεκτικά. Μισό λεπτό ζέσταμα είναι αρκετό.  Περισσότερο από 30 δευτερόλεπτα, απλά σπαταλά καύσιμο
Μπορεί επίσης να σας αρέσει