Τέσσερις τρόποι για να μην σπαταλάς φαγητό και χρήματα

Close-up of a woman sweeping the leftovers from a meal into a blue garbage bin. AdobeRGB colorspace.

Αλήθεια, πόσες φορές έχεις πετάξει από το ψυγείο και τα ντουλάπια της κουζίνας σου τρόφιμα που αγόρασες αλλά… απλά ξέχασες ή δεν πρόλαβες να φας; Αν η απάντησή σου είναι «πολλές φορές», τότε δες 4 τρόπους για να σταματήσεις αυτή την «κακιά» συνήθεια.

Επειδή ποτέ δεν είναι αργά για να αρχίσεις να κάνεις οικονομία στο φαγητό και τα χρήματα, με τις παρακάτω συμβουλές, όχι μόνο θα «σώσεις» το πορτοφόλι σου, αλλά θα κάνεις καλό και στον πλανήτη. Άλλωστε, δεν είναι σωστό να πετάς φαγητό στους κάδους απορριμμάτων, την ώρα που εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο δεν έχουν να φάνε…

1.     Μάθε να ψωνίζεις «έξυπνα» και ρεαλιστικά

Συμβουλή απλή, αλλά εξαιρετικά σημαντική. «Αντί να πηγαίνεις μια φορά την εβδομάδα για ψώνια και να αγοράζεις πολλά, πήγαινε 2 ή τρεις φορές και περιόρισε τα προϊόντα στα απαραίτητα κάθε φορά.»

2.     Κάνε μια λίστα και οργάνωσε τα γεύματά σου

Αν δεν μπορείς να πηγαίνεις πάνω από μία φορά την εβδομάδα στο σουπερμάρκετ, δοκίμασε να δημιουργείς κάθε φορά μια προσεγμένη λίστα βασισμένη στα τρόφιμα που συνήθως καταναλώνεις. Σκέψου, ποια από τα τρόφιμα που αγοράζεις καταλήγουν στα σκουπίδια και τι ποσότητες φαγητού καταναλώνεις σε καθημερινό επίπεδο και θα βρεις την άκρη. Στη συνέχεια, οργάνωσε και προγραμμάτισε τα γεύματά σου.

3.     Φύλαξε και κατανάλωσε τα leftovers

Δεν θα πάθεις κάτι αν φας για δύο ή και τρεις συνεχόμενες ημέρες το ίδιο φαγητό! Μπορείς να φυλάξεις τα leftovers στο ψυγείο ή την κατάψυξη. Θα δεις πως θα αποτελέσουν μια εύκολη και νόστιμη λύση για τις ημέρες εκείνες που δεν θα προλαβαίνεις να μαγειρέψεις.

4.   Αποθήκευσε το φαγητό στα σωστά μέρη

Αξίζει να μελετήσεις λίγο καλύτερα το θέμα της φύλαξης των τροφών. Για παράδειγμα, ήξερες ότι υπάρχουν φρούτα και λαχανικά τα οποία δεν είναι καλό να φυλάσσονται στο ψυγείο; Ναι, λοιπόν, υπάρχουν και -μεταξύ άλλων- είναι οι τομάτες, οι μπανάνες, τα μήλα και τα αβοκάντο!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει