Θερμομόνωση και υγρομόνωση: Σύμμαχοι στην εξοικονόμηση

Θερμομόνωση και υγρομόνωση: Σύμμαχοι στην εξοικονόμηση

Η θερμομόνωση στο κτήριο σας, έχει σκοπό να σας εξασφαλίσει ένα θερμικά άνετα εσωτερικό κλίμα στο σπίτι σας. Με απλά λόγια, να διατηρήσει το σπίτι σας ζεστό κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών και αντίστοιχα δροσερό και άνετο και τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.

Σε σπίτια χωρίς επαρκή θερμομόνωση, είναι συχνό το φαινόμενο οι ιδιοκτήτες να παραπονιούνται ότι κρυώνουν τον χειμώνα ακόμα και όταν το σύστημα θέρμανσης λειτουργεί ασταμάτητα και τα σπίτια τους εσωτερικά έχουν ικανοποιητική θερμοκρασία.

Αυτό συμβαίνει γιατί μια τεράστια ποσότητα θερμικής ενέργειας στην ουσία χάνεται μέσα από την οροφή, τους τοίχους και την πυλωτή. Εσείς δαπανάτε πάρα πολλά χρήματα για να θερμάνετε το χώρο σας, τα καλοριφέρ δουλεύουν ασταμάτητα, αλλά στην ουσία ένα ποσοστό περίπου 60% των χρημάτων σας απλά το σπαταλάτε χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

Επιπλέον, όταν ακόμα και με τεράστιο οικονομικό κόστος, καταφέρετε να φτάσετε σε θερμοκρασίες θερμικής άνεσης ακόμα και τότε αισθάνεστε τον χώρο ψυχρό. Αυτό συμβαίνει γιατί η αίσθηση θερμικής άνεσης δεν εξαρτάται μόνο από την θερμοκρασία του χώρου (την θερμοκρασία του αέρα δηλαδή) αλλά και από την θερμοκρασία των επιφανειών που το περιβάλλουν (δηλαδή την θερμοκρασία που έχουν η οροφή και οι τοίχοι σας). Όταν το σπίτι σας δεν είναι σωστά θερμομονωμένο, και συνεπώς τα δομικά στοιχεία παραμένουν ψυχρά, δημιουργούνται ψυχρά ρεύματα όταν έρχεται σε επαφή ο θερμός αέρας που έχετε με κόπο και τεράστιο οικονομικό κόστος δημιουργήσει στο εσωτερικό του σπιτιού σας. Αυτό έχει σας αποτέλεσμα να έχετε την αίσθηση του ψύχους μέσα στο σπίτι σας ακόμα και όταν η θερμοκρασία του αέρα εσωτερικά κρίνεται ικανοποιητική.

Αντίστοιχη αίσθηση, ζέστης αυτή τη φορά, επικρατεί στα μη θερμομονωμένα σπίτια κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Ακόμα με μετά από πολύωρη χρήση των κλιματιστικών, ζεσταίνεστε μέσα στο σπίτι σας ενώ δαπανάτε τεράστια ποσά για να ψύξετε τον χώρο σας χωρίς στην ουσία να δροσίζεστε.

Θερμομονώνοντας το κτήριο σας, εξοικονομείτε τουλάχιστον 50% της ενέργειας που χρειαζόσασταν για να το θερμάνετε ή να το ψύξετε. Επειδή ένα από τα χαρακτηριστικά των θερμομονωμένων κτηρίων είναι ότι η θερμοκρασία που απαιτείται για να επιτευχθεί η αίσθηση της θερμικής άνεσης μέσα στο σπίτι σας είναι μικρότερη από την αντίστοιχη που απαιτείται όταν το σπίτι σας δεν έχει σωστή θερμομόνωση (π.χ. σε ένα μη θερμομονωμένο σπίτι ακόμα και 21-22 βαθμοί δεν είναι αρκετοί για να αισθανθείτε ζεστά και άνετα ενώ μετά τη θερμομόνωση του κτηρίου σας θα αισθάνεστε θερμικά άνετα περίπου στους 19 βαθμούς τους χειμερινούς μήνες) η εξοικονόμηση αυτή μπορεί να φτάσει σε μερικές περιπτώσεις ακόμα και στο 65-70%

Καταλαβαίνετε λοιπόν, ότι θερμομονώνοντας σωστά το σπίτι σας, θα γλυτώσετε πολλά χρήματα από την τεράστια εξοικονόμηση ενέργειας που θα έχετε. Θα πάψετε να αγχώνεστε για τις αυξήσεις των τιμών στο πετρέλαιο και στο ρεύμα. Θα αισθανθείτε επιτέλους ενεργειακά ασφαλείς.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει